1 026 11

Ложа „Кармел“ срещу антисемитска публикация на сайта Култура Бг

Изключително срамната статия на лицето Камбуров е сама по себе си печален факт

Венцислав Михайлов

Разтревожени сме от факта, че ръководеният от Вас сайт “Култура”, с авторитет и претенции за демократично издание, е публикувал статия от Димитър Камбуров с остро антисемитски характер (“Мастилото на киното и обратната страна на почерка” от 12.09.2017 г.).

Това се казва в официална позиция на Ложа „Кармел” на българското представителство на „Б‘ней Б‘рит“ – най-старата еврейска организация, създадена в САЩ през 1843 г.

Изключително срамната статия на лицето Камбуров е сама по себе си печален факт, който на фона на все по-нарастваща в България ксенофобия и в частност антисемитизъм е сигнал за инфектиране дори на интелектуални среди с идеология, риторика и навици, които принадлежат на миналото. Това отбелязват от Ложа „Кармел“.

Всеки главен редактор носи отговорност пред читателите си и сега аз поемам своята. Това написа главният редактор на Култура.бг Тони Николов.

Не съм поръчвал статията „Мастилото на киното и обратната страна на почерка“, предложена ми от Димитър Камбуров, ала приех да я публикувам поради една проста причина – липсата на автентичен исторически дебат в България и информацията за предстоящ филм, посветен на Анжел Вагенщайн, която ме заинтригува, отбелязва Тони Николов.

Ето и официалната позиция на Ложа „Кармел“:

До Тони Николов

Главен редактор на сайта “Култура”

Господин Николов,

Разтревожени сме от факта, че ръководеният от Вас сайт “Култура”, с авторитет и претенции за демократично издание, е публикувал статия от Димитър Камбуров с остро антисемитски характер (“Мастилото на киното и обратната страна на почерка” от 12.09.2017 г.)

В статията са използвани следните отблъскващи антисемитски клишета:

1. “Ционистки супермасизъм”, обновена форма на старата хитлеристка концепция за “еврейското превъзходство” и естествено, последиците от него.

2. “Световната еврейска солидарност” като инструмент за просперитет и изместване на “не-еврейската” конкуренция (теза, развита на близо 30 реда от Камбуров)

3. Реторичният въпрос “Дали е по-хубаво еврейско-американски филм за А. Вагенщайн и България, отколкото никакво нищо за никого от бялото поле на културната карта с името България“. Следва категоричното му заключение: „Не мисля така“.

Мотивите за тази категоричност са в еврейския произход на Вагенщайн.

Далеч сме от намерението да вменяваме на господин Камбуров или на Вас естетически внушения относно филма на американската режисьорка Саймън или книгите и сценариите на Анжел Вагенщайн. Основанията за статията на Димитър Камбуров не са естетически обаче. Той внушава едно расистко разделение, според което творци от еврейски произход не могат да имат същата представителност за българската култура, както българи например (Камбуров цитира няколко предпочитани от него имена , като не се свени да инсинуира, че те страдат от нелоялната конкуренция на “еврейското лоби”, което промотирало личности като Вагенщайн). Това създава сегрегационна граница, зад която остават светли личности на българската култура като Панчо Владигеров, Жул Паскин, Валери Петров, Леон Даниел, Марко Бехар, Ана Крамер, Алексис Вайсенбрг и десетки други, с които България може само да се гордее. Тези личности винаги са изтъквали здравите си връзки с България и са извоювали световна известност, без никой да ги обвини в “ционистки суперматизъм”.

Изключително срамната статия на лицето Камбуров е сама по себе си печален факт, който на фона на все по-нарастваща в България ксенофобия и в частност антисемитизъм е сигнал за инфектиране дори на интелектуални среди с идеология, риторика и навици, които принадлежат на миналото.

Тъй като индивиди като Камбуров не подлежат на развитие, ние настояваме да получим извинение от вас, редакцията на сайта “Култура”, за изключително неуместната публикация по повод един филм, който не се е харесал на някой си Камбуров поради специалното му отношение към “ционисткия супермасизъм”. Припомняме както на въпросното лице, така и на Вас, че съществуват безспорни определения за понятието “антисемитизъм”, дадени от Съвета на Европа и от Европейския парламент, които изцяло покриват арогантните определения на Камбуров към един творец в преклонна възраст, заради неговия еврейски произход.

(EU Parliament Working Group on Antisemitism, Working Definition on Antisemitism, 2017;).

Преди пет години един доказан творец, писателят-нобелист Гюнтер Грас, загуби своя авторитет след публикуването на поема в проза, в която също укоряваше евреите в “ционистки суперматизъм”. Той беше световно порицан, лично канцлерът Ангела Меркел направи изявление по случая, а държавата Израел му забрани всякакъв достъп до нея.

Камбуров обаче очевидно не е Гюнтер Грас. За индивиди като него философът Бернар-Анри Леви написа следното:

„Този текст докара до екстатичен ентусиазъм всички павловизирани кретени, които заразени от чумообразната смес на посланието на Грас се хвърлиха да му подражават, абсолютно омесвайки отхвърлянето на политическата коректност със словесната разпуснатост, която позволява да се възпроизвежда антисемитизъм.“

Със съжаление трябва да констатираме, че описаният от Бернар-Анри Леви синдром не е пожалил и подражателят на Грас и подобните нему, Димитър Камбуров.

За ложа”Кармел” Б’най Б’рит

Рафаел Чичек, президент

Соломон Бали, ментор

Леа Коен, писател

15 октомври 2017 година

София

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Снайпериста
  Отговор
  1 18:00  16.10.17
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • незнайко
  Отговор
  2 18:00  16.10.17
  Някой виждал ли е беден евреин ? Виждали ли сте работещ в производството евреин ? Много истини не се казват, затова тази статия е трън в очите .

  Коментиран от #5

 • Глупак
  Отговор
  3 18:12  16.10.17
  За ложа”Кармел” Б’най Б’рит Рафаел Чичек, президент Соломон Бали, ментор Леа Коен, писател КАКВА ФУНКЦИЯ СЕ ОЗНАЧАВА С "МЕНТОР" ?
 • Бат Саше
  Отговор
  4 18:45  16.10.17
  Писна ми от тези нагли чифути! Антисемитизмът не е грях, а най-висша ценност! Той е средството, лекарството и инструментът, с които цивилизацията на Белия човек успява да се самосъхрани и да се лекува периодично от паразитите си. И докато има паразити, ще има и противопаразитни средства. Скоро пак ще ги подпукат и пак друг ще им е виновен!!!

 • Morgoth
  Отговор
  5 19:11  16.10.17

  До коментар #2 от "незнайко":

  Един работи на съседното бюро до мен и да - производството на софтуер е също вид производство.

  Коментиран от #9, #10

 • ФОИ
  Отговор
  6 19:44  16.10.17
  Правят ли нещо лошо еврейте днес? Защо хората гледат с недоверие и извесна омраза към тях. Виж Америка за България - еврей и пропаганда на чужди за европа ценности. Гюнтер Грас - нобелист - не случайно е стигнал до тези изводи.
 • 123.300д
  Отговор
  7 20:12  16.10.17
  Пак ревнаха чифутите когато се казва истината за тях...нагла напаст....за евреите всички хора са "тор" и трябвало да бъде унищожено всичко което не е еврейско...това са ЧОВЕКОФОБИ...кой им дава право да казват кой какво ще пише в България,защо заплашват човека с това какво ще му се случи...
 • Брат ми
  Отговор
  8 20:34  16.10.17
  Welcome to Auschwitz...:)
 • Киро кирев
  Отговор
  9 21:07  16.10.17

  До коментар #5 от "Morgoth":

  Това не е производство,произвеждат земеделците,строителите...Аз пък съм служил с евреин в казармата-най отвратителния беше в поделението и никой не го обичаше по простата причина че се мислеше за нещо повече от всички...отвратително нагъл и нечистоплътен беше,имаше една много отвратителна миризма
 • Адолф
  Отговор
  10 21:17  16.10.17

  До коментар #5 от "Morgoth":

  И при мен работи един в сферата на почистването-като сапун!!!!
 • Тодоров
  Отговор
  11 08:19  17.10.17
  Публикувано във факти.бг: Разтревожени сме от факта, че ......В статията са използвани следните отблъскващи антисемитски клишета: 1. “Ционистки супермасизъм”, обновена форма на старата хитлеристка концепция за “еврейското превъзходство” и естествено, последиците от него. 2. “Световната еврейска солидарност” като инструмент за просперитет и изместване на “не-еврейската” конкуренция (теза, развита на близо 30 реда от Камбуров) 3. Реторичният въпрос “Дали е по-хубаво еврейско-американски филм за А. Вагенщайн и България, отколкото никакво нищо за никого от бялото поле на културната карта с името България“. Следва категоричното му заключение: „Не мисля така“. НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ПЪРВОТО И ВТОРОТО СА ОТБЛЪСКВАЩИ КЛИШЕТА. САМАТА ИСТИНА. И КАКВО ПРАВИ И КАКВО ТЪРСИ В БЪЛГАРИЯ ТАЗИ ЛОЖА "КАРМЕЛ" СЪЗДАДЕНА в САЩ. НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ДА РАБОТИ ЗА ЕВРЕЙСКОТО ПРЕВЪЗХОДСТВО И ИЗМЕСТВАНЕ НА "НЕ-ЕВРЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ". Нека тези от "КАРМЕЛ" да ходят да си плачат на еврейски гробища.

Напиши коментар:


Публикувай