645 0

Пожарникарите към вътрешния министър: Манипулирате общественото мнение

Мартин Христов

В остър отговор на твърденията на министъра на вътрешните работи и ръководството на ГДПБЗН в лицето на главен комисар Николай Николов, Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" изпрати отворено писмо до медиите.

Ръководството на НСПС "Огнеборец" не приема за верни твърденията, че почти 99% от пожарникарите са оборудвани със защитни средства в регламентираните срокове на експлоатация. По въпроса за закриването на противопожарни служби пък, "Огнеборец" призовава за конкретика кои служби са предвидени за закриване и къде се намират.

Ето писмото на синдикат "Огнеборец" без редакторска намеса:

"Уважаеми дами и господа,

През последните няколко дни, включително и днес, сме свидетели на твърдения от министъра на вътрешните работи г-н Валентин Радев и ръководството на ГДПБЗН в лицето на главен комисар Николай Николов, манипулиращи общественото мнение, относно ясно формулираните искания на организирания от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" протест на 14.10.2017 година.

В опитите им да оправдаят необмислените си политики в сферата на пожарната безопасност и защитата на населението при бедствия, аварии и извънредни ситуации и насаждането на твърдения, че въпросите, касаещи затварянето на районни и участъкови служби не са от компетенцията на синдиката, прозираме бягство за конкретика от тяхна страна да бъдат изяснени кои участъкови служби ще бъдат затворени, какъв брой служители ще бъдат засегнати от това "прегрупиране" и какви територии и брой население ще бъдат лишени от навременна реакция.

Категорично изразяваме несъгласието си с предвижданото различно процентно увеличение на възнагражденията на служителите в МВР и противопоставянето на съответните категории служители. Също така твърдението, че Република България е на първо място по брой професионални пожарникари на 1000 души население, е манипулативно и несъстоятелно.

Ръководството на НСПС "Огнеборец" не приема за верни твърденията, че почти 99% от пожарникарите са оборудвани със защитни средства в регламентираните срокове на експлоатация. Напомняме, че ръководството на синдиката не е повдигало въпроса за липсата на техника, а сме алармирали за липсата на достатъчен финансов ресурс за нейната поддръжка.

Уважаеми дами и господа, Управителният съвет на НСПС "Огнеборец" призоваваме за обществен диспут, с участието на ръководствата на МВР и ГДПБЗН, на който публично всяка страна да защити позициите си".

България


Напиши коментар:


Публикувай