1 074 11

Композитор иска да се откаже от българското си гражданство

Мартин Христов

Композиторът Александър Кипров е на път да се откаже от българското си гражданство, омерзен от пенсията, която му е отредила властта. В своя публикация във фейсбук авторът на песни като „Развод ми дай“ и „Последен валс“ съобщава, че след „60 години обиди, унижения, борба“ и след като цял живот е бил „перфектен платец към държавата“, сега ще получава с 30 лева под минималната пенсия.

Композиторът описва днешната българска действителност като „истински кошмар и нонсенс“ и заявява, че според него приносът към културата на страната „би трябвало да се оцени малко по-адекватно“, пише "Клуб Z".

Кипров уточнява, че не желае да прави „панаир“ или да търси „сензация“. Заявява обаче намерение да допринесе към българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., като изпрати паспорта си в Брюксел „с мотивирани логични, кратки доводи и факти“.

„Ще го направя в името на моя род – деди, баща, син – пише Кипров. – Не хленча и не търся милостиня. Просто ще направя един малък подарък, изпратен от София на Брюксел.“

Композиторът завършва обръщението си с българска поговорка, като многозначително обръща смисъла ѝ:

„Преклонена главица сабята я отсича…“

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  1 19:36  16.10.17
  И аз искам да се откажа пфу пфу на таз просълната псевдо държава да бях турчин щях да се гордея а не сега да съм унижен пфу пфу пфу плюя аз на тва знаме пфу
 • тъжно но факт
  Отговор
  2 19:42  16.10.17
  размерът на пенсиите зависи от размера осигурителните вноски. Затова не е ок да се правим на тарикати. Иначе и да стане гражданин на друга държава ще получи от нея точно едно голямо нищо. Така че да си стои тук - това е положението.

  Коментиран от #4

 • Патриот
  Отговор
  3 20:10  16.10.17
  Ами да благодари на хората, които го накараха да създаде песните "развод ми дай".
 • гост
  Отговор
  4 20:21  16.10.17

  До коментар #2 от "тъжно но факт":

  когато човека е плащал долара е бил 1.00лв. какво правим ????? бензина 0.90.Тоя човек е получавал 160лв???

 • Ганю
  Отговор
  5 20:23  16.10.17
  Цял живот работил и написал няколко песни които никой не слуша?? ЕЙ ТАКЪВ В ТРУДОВ ЛАГЕР И ДА СИ ОТРАБОТИ!!
 • onq s konq
  Отговор
  6 20:35  16.10.17
  Тия "хора на изкуството" вземат едни яки пари В ПЛИК БЕЗ ДАНЪЦИ И ТАКСИ,пият ,пеят и "зло не мислят",и изведнъж-ДЕ МИЙ ПЕНСИЯТА?!Няма лошо да се откаже от гражданство ,но ПЪРВО СИ НАМЕРИ СЕЛЯНСТВО ВЕ ЕЕЕЙ!...Че и то не е проста работа:)
 • 123
  Отговор
  7 21:35  16.10.17
  Глупости! Има хора работили по 13 часа на ден на нивата и взимат толкова! Е, тоя шпек с какво е по различен? За 60 години трябва да е разбрал как се формира пенсията в България. Когато за една вечер по кръчмите взимаше колкото пенсионерите си мълчеше, а сега като профука всичко ревеш. Аре уево..
 • ЗШЪ
  Отговор
  8 21:51  16.10.17
  Държавата бедна, пенсиите малки. Да не се прави на обиден, щото за всички е така... Като лежеше навремето на композиторсия си гръб дали викаше - брей, тия хора бачкат на полето, пък аз не, не съм прав...
 • Без ценцура
  Отговор
  9 00:21  17.10.17
  Цял живот възхвалявал и пеел , е сега който пее зло не мисли и хленчи. Той поне не е блъскал като останалите хора, квото надробиш това ще сърбаш. Да се хване някъде и да бачка, или да си хване пътя за канада , германия . Светът е голям и няма никъде този проблем като тук. Тук ще го приемем в клошарския клуб, като младши картончик. Айде ибеж и се отърви от балканите, но никаде да не каже че е българин . Никъде по света не казват нищо добро за нашата родина, а обратното.
 • Питащ
  Отговор
  10 00:35  17.10.17
  И кво общо има Брюксел с нашите пенсии, че ще им праща паспорта си?
 • Един
  Отговор
  11 09:22  17.10.17
  Наборе, а едно време като викахте за СДС - какво си мислехте? - че парите ще се леят ей така? - че Европата "размита" за нас? Много неща не си разбрал! Единствената файда е поне това което си разбрал да го кажеш на децата си (ни) - за да не правят и те глупости като нас !

Напиши коментар:


Публикувай