912 1

По 260 човека седмично остават без книжка заради алкохол

Общо засечените да карат в нетрезво състояние шофьори са над 6000

По 260 човека седмично остават без книжка заради алкохол
Константин Карагьозов

Специална симулация на шофиране в нетрезво състояние даде началото на десетото юбилейно издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ - част от програмата на Автомобилен салон София 2017. Лице на инициативата е бившият рали-пилот Петър Гьошев.

През тази година мотото на кампанията е „Пиеш или караш”, като целта е да се намали броят на катастрофите и най-вече - на загиналите на пътя. Според статистиката, от началото на годината близо 500 души са загубили живота си по пътищата в България. Това е с 59 по-малко от миналата година, но все още България е на челно място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз.

От КАТ допълниха, че от началото на годината са регистрирани 342 катастрофи, при които водачът на автомобила е употребил алкохол. Загиналите са 29, а ранените – 433. Общо засечените да карат в нетрезво състояние шофьори са над 6000, като при 4920 от тях са отчетени над 1,2 промила алкохол в кръвта. Средно по 257 човека седмично остават без книжка, а на 3342 автомобила са отнети регистрационните номера, тъй като собствениците им са ги управлявали след употреба на алкохол или са ги преотстъпили на други водачи, които са били хванати да карат пияни.

За да бъдат нагледно демонстрирани опасностите от шофиране след употреба на алкохол, организаторите на кампанията ще дадат възможност на всеки посетител на Автосалон София 2017 да участва в уникален тест. Той ще се проведе през последните 2 дни от изложението – 21 и 22 октомври, в специално обособена за целта зона. Зад волана на автомобила ще бъдат рали-инструктори от Hyundai Motorsport Academy, а возещите се ще носят „алкохолни“ очила, които симулират възприятия и поведение след консумация на алкохол.

„Алкохолните” очила възпроизвеждат различен процент промили – от 0,4 до 0,6 промила, от 0,6 до 0,8 промила, които са за нощно виждане, от 0,8 до 1,5 промила и от 1,0 до 1,7 промила. Целта на тест драйва и симулациите с „алкохолните” очила е да се даде възможност на всеки участник да разбере как съответното количество алкохол въздейства върху реакциите и преценката му и го прави на практика неспособен да шофира.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Шаран БГ
    Отговор
    1 10:06  20.10.17
    Ако е истина - от 13 до 14 хиляди потенциални убийци по -малко по пътищата годишно - никак не е зле ! На колко от тях отново и кога им се разрешава да управляват автомобил - не ме интересува. Колкото по-късно - по-добре. Законът , правораздаването и цялото общество трябва да са безмилостни към "професионалните шофьори и пиячи "!! Недопустимо е , този който си вади хляба чрез "въртене на геврека" , да употребява алкохол или нетрезвен да сяда зад волана !!!

Напиши коментар:


Публикувай