469 1

Жаблянов: Има заплаха учителите да изчезнат

Младите хора не желаят да изберат тази професия за своя или напускат страната, смята социалистът

Светослава Ингилизова

Има заплаха учителите да изчезнат, както много други професии, тъй като младите хора не желаят да изберат тази професия за своя или напускат страната. Това заяви зам.-председателят на НС и народен представител от „БСП за България” Валери Жаблянов по време на дискусия за проблемите в образователната ни система с настоящи и бивши учители, и директори на училища, провела се в Кюстендил.

Валери Жаблянов, заедно с депутата от левицата Иван Ибришимов посочиха, че ще отнесат възникналите въпроси по време на дискусията за решение в НС.

По наболелите въпроси в образователната ни система се изказа г-н Кирил Иванов- учител в Трето ОУ „Проф.Марин Дринов”, който има двама студенти и работи допълнително, за да ги издържа. Соня Кръстева, учителка от Пето ОУ „Хр. Ботев” повдигна темата за училищата мастодонти и за причините за детската агресия.

Христо Цоцомански разказа как най-добрите учители се уволняват неправомерно и след завръщането им със съдебно решение, държавата плаща обезщетения, хиляди лв., толкова, че да ремонтираш едно цяло училище. Библиотекарката Елка Тодорова от отдел „Детска библиотека” се изказа за липсата на библиотекари в училищата, Наташа Павлова, дългогодишен учител и председател на КНСБ поясни, че делигираните бюджети не са за предпочитане.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 09:34  18.10.17
    Всички знаят, че професиите на учител, лекар и полицай са много неблагодарни и най-вече ниско платени. Това зависи от държавата и нейните управници. Направете двойни заплатите и повишете изискванията към професиите: учителите да минават квалификации; лекарите да носят отговорност; полицаите да отговарят на морални ценности и психотестове. Познатите ми учители споделят, че няма уважение към тях и те са демотивирани с 20г. трудов стаж да взимат 600лв, а стрес и отговорност има в изобилие. Ако работеха за 1200лв, да им е свободно околко врата, а не да са притиснати от това как ще си платят вноската за лаптопа, който им трябва за работата, понеже директора не отпуска служебни. Уважете професията, заплатете я достойно и младите ще се наредят на опашка за учителска професия.

Напиши коментар:


Публикувай