533 0

Конкурсът за шеф на НИМ - само с един кандидат

Мартин Христов

Конкурсът за директор на Националния исторически музей се проведе, въпреки че с оттеглянето на Божидар Димитров в състезанието остана само един човек - проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), съобщи „Дневник”.

Изслушването й бе вчера в Министерството на културата. Запис от него обаче няма да бъде публикуван в канала на министерството в YouTube, каквато е новата практика, тъй като не всички присъстващи са дали разрешението си за това. Решение на комисията се очаква в следващите дни.

Пред "Дневник" по-рано от министерството коментираха, че въпреки отпадането на Димитров процедурата трябва да бъде завършена.

Преди няколко дни проф. Божидар Димитров заяви пред столичен всекидневник: "Проучих другата кандидатка - проф. Вера Бонева. Оказа се, че няма музеен опит. Разбрах, че тя ще катастрофира НИМ, а няма какво да се лъжем - колкото и нескромно да звучи, той е мой".

Конкурсът бе обявен още от служебното правителство през пролетта, а впоследствие се забави, и заради изискването на новият министър Боил Банов записите от изслушванията да бъдат публикувани онлайн. Междувременно в края на миналия месец Божидар Димитров изненадващо подаде молба за пенсиониране. Тя влиза в сила от 1 ноември.

В последните дни министерството проведе серия конкурси, след които за директор на Сатиричния театър в София бе избран Калин Сърменов, на операта в Пловдив - Нина Найденова, в Бургас - Александър Текелиев, а на тази в Русе - Иван Кюркчиев. Някои от изслушванията могат да бъдат видени в канала на министерството в YouTube.

Междувременно събеседването за директор на Националния филмов център бе обявено отново и отново събра същите кандидати - Владимир Гюров, Любомир Янакиев, Жана Караиванова-Петрова и Александър Донев.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай