1 568 1

Окончателно: Не могат да съдят граждани без тяхно знание

Народните представители приеха промени в Гражданския процесуален кодекс

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Граждани няма да могат да бъдат съдени без знанието им. Това стана ясно след приетите от депутатите промени в Гражданския процесуален кодекс. Измененията бяха дебатирани и гласувани в рамките на две пленарни заседания.

Невъзможността ответник по дело да бъде намерен на посочения адрес ще се констатира най - малко с три посещения на адреса от връчителя. Съдът ще проверява служебно и местоработата на ответника и ще разпорежда връчване по местоработата.

С промените народните представители намалиха таксите на частните съдебни изпълнители и дадоха възможност на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан.

Вече няма да се допуска обезпечение на иск върху вземания на лечебните заведения от НЗОК. Както досега не се допуска и обезпечение на иск за парично вземане срещу държавата, държавните учреждения, общините и лечебните заведения по Закона за лечебните заведения. В закона се запазва недопускането на обезпечение на иск за парично вземане чрез налагане на запор върху вземания, върху които не се допуска принудително изпълнение.

За предявените с една молба искове в защита на един интерес ще се събира една държавна такса върху защитавания интерес, независимо от броя на ответниците. Депутатите решиха за предявените с една молба искове в защита на различни интереси минималната такса да се събира от всички интереси.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • юрист
    Отговор
    1 16:00  18.10.17
    Подир дъжд- качулка! Най - накрая промени, но когато бяха затрити сума ти човешки животи, много хора останаха трайно инвалидизирани заради получени инсулти и инфаркти! И се чудели още защо длъжникът станал положителен герой в България! Наглеци безподобни! Ситуацията до сега беше инфарктна - в абсолютна вреда на длъжника, като на взискателя се предоставяха твърде големи правомощия, а чситата “клаха и бесеха“...Ако оставаше на мен, на секундата бих искала извършване на проверка за просрочено задължение на ВСЕКИ депутат, образуване на изпълнително производство срещу него и да го гони него чси, ама от тези, чиито кантори са на Витошка- или чси Митев, или чси Бъзински, или чси Богданова...Да видим коя от двете акули ще оцелее...

Напиши коментар:


Публикувай