795 1

Първи министър се сети за отоплението ни с геотермални води

Венцислав Михайлов

Министър Димов увери бизнеса във Велинград, че пилотен проект на общината може да се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ до 2020 г.

Геотермалното отопление в общините с минерални води може да бъде използвано като мярка за намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов във Велинград на среща с кмета Костадин Коев и представители на туристическия бранш. „Проект със захранване на общински сгради и частни домакинства ще попадне в обхвата на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) и може да получи финансиране“, увери министърът.

Проектът ще бъде пилотен – целта е геотермалното отопление да се съсредоточи в един район или квартал, за да се направят измервания преди и след реализацията на системата. Трябва да се покаже ефектът от инвестицията, защото в противен случай няма да бъде потвърдена от Европейската комисия. „Ако докажем, че след реализацията на проекта намалява нивото на фини прахови частици от битовите отоплителни уреди, ще бъдем убедителни, че инвестицията на европейски средства има екологичен ефект“, категоричен е Нено Димов.

Според него това е добър старт и ще бъде първа стъпка за общините, които имат възможност да използват ресурса си от минерални извори. Министърът подчерта, че това е пример за търсене на мерки на ниво кмет и общински съвет и насърчи местните власти да търсят такива начини за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Във връзка с проекта за добив на волфрам на територията на общината Нено Димов увери, че министерството и РИОСВ - Пазарджик ще продължат да отстояват интересите на гражданите и закона, който ги пази. На въпроса за финансиране изграждането на пречиствателна станция в района министърът отговори, че по ОПОС Община Велинград не може да разчита на средства, защото не са изпълнени критериите за обединяване на всички ВиК дружества в Област Пазарджик в едно. Затова предстои да се търсят възможности за финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за общините с 2000 до 10 000 еквивалент жители, които не попадат в критериите на нито една оперативна програма.

„При необходимост от 12 млрд. лева за подобряване на ВиК системите в страната и ресурс от 2 млрд. лв. по ос „Води“ на ОПОС, е въпрос на конкуренция между отделните ВиК оператори да спечелят средства за областта“, категоричен беше министърът. Затова според него инициативата на решение на въпроса с пречистването на отпадъчните води е в ръцете на Община Велинград и бъдещи схеми на финансиране от ПУДООС.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 2 месеца под наем в Хармония
    Отговор
    1 21:41  20.10.17
    Жив пример за НЕКАДЪРНОСТТА на мутрите и управляващите е затворен комплекс "Хармония" на св. Константин и Елена (на 4 км. от Варна) - този комплекс го издигнаха ВЪРХУ ТЕРМАЛЕН ИЗТОЧНИК!!! заляха блатото с бетон и сложиха дренаж с денонощна помпа! Температурата беше 42+ градуса на повърхността! ТИМаджийте направиха 3 басейна в комплекса с чешмяна вода и хакат хлорни таблетки ))) Те 4-те блокчета ПЛАВАТ върху вулканичен гейзер и сняг едвам се задържа по плочките в комплекса, мазите и паркинга са направо сауна и постоянно с конденз! Как ви звучи това на фона на ГОЛЕМИЯ успех на ВАРНА-СИТИ-ПАРК-ЮГ, където намериха топла вида на 2км. ??? Еми под комплекс "Хармония" е на 2 метра и ако им се счупи помпата и на другия ден в паркинга им е топло езеро ))) Тааа такива ми ти работи с естествените източници...

Напиши коментар:


Публикувай