897 3

Данаил Кирилов: Частният фалит не е в полза на длъжника

"Вечни длъжници" ще има и след промените в ГПК

Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Венцислав Михайлов

Промените в ГПК постигат баланс между интересите на всички участници в изпълнителното производство, а отпадналите от финалния текст предложения са създавали риск от допълнителни проблеми. Това е мнението на председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

Пред „Тази сутрин“ по бТВ той посочи, че значително са ограничени допълнителните разноски, включително и адвокатските хонорари и така дребни задължения няма да се „надуват” до непоносими нива. Ще има и възможност длъжникът сам да погаси задълженията си, без да се минава през съдебна процедура.

„След измененията, ако не е намерен длъжникът на всички посочени адреси, не може да се издаде заповед за незабавно изпълнение – ще бъде съден по общия ред. Ограничили сме обезпечителните мерки и сме ги обосновали със съразмерността – не заради 100 лв. дълг да се възбрани жилището на длъжника”, обясни Кирилов.

От друга страна, той отбеляза, че „правната наука и съдебната система” са убедили депутатите, че 10-годишната давност на дълговете не е добра идея: „Ако дадем тази опция, ще възпитаме длъжника неправилно – не е необходимо да си правно дисциплиниран, ходи се скрий някъде по света и след 10 г. ще се върнеш”.

Затова и т.нар "вечен длъжник" се запазва.

По същия начин Кирилов е и опонент на концепцията за частен фалит: „При частния фалит длъжникът губи правоспособност, неплатежоспособността води до загуба да се управляват граждански права, да се сключват сделки. В това състояние на икономиката е свръх опасно да вървим към такива експерименти”.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ВЪЗМУТЕН
  Отговор
  1 09:41  19.10.17
  Браво.Напъна се планината и роди мишка,дайе и коментар не заслужавате ,толкова сте жалки.
 • gost
  Отговор
  2 10:46  19.10.17
  Супер! Хареса ми изречението- ако не е намерен длъжника, ще бъде съден по общия ред! Банките ще духат супата
 • Све
  Отговор
  3 10:47  19.10.17
  Такива некомпетентни престъпници творят законите/бъдещето на България До 2025 ще бъдем 4,5 млн Средният доход в страните от Вишеградската четворка е вече 1 000 евра Чехия и Полша търсят работници….

Напиши коментар:


Публикувай