Last news in Fakti

19 Октомври, 2017 09:56 1 073 3

Бисер Петков отвърна на искането за оставката му

  • бисер петков-
  • оставка-
  • мод-
  • доход-
  • аобр

Категорично опровергавам твърдението, че решението ми за определянето на МОД не е консултирано, заяви социалният министър

Бисер Петков отвърна на искането за оставката му - 1
Снимка: Архив

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изпрати до медиите своята позиция по повод настояването на Асоциацията на организациите на българските работодатели да подаде оставка във връзка с предложенията в Проекта на Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за административно увеличение на минималния осигурителен доход от 3,9% и увеличение на минималната работна заплата от 510 лв. през 2018 г.

"Категорично опровергавам твърдението, че решението ми за административно определяне на минималните осигурителни доходи за 2018 г. не е консултирано с национално представителните работодателски организации. Припомням, че МТСП (Министерството на труда и социалната политика) спази процедурата по договаряне на МОД (Минимален осигурителен доход) като чрез насоките по договаряне социалните партньори бяха информирани за основните параметри за бюджетната прогноза за 2018 г., където е включен прогнозният размер на минималната работна заплата. Преговорите не се състояха поради отказа на работодателите да участват в тях. За да насърча социалния диалог, извън утвърдената процедура, лично в качеството ми на министър организирах 3 срещи на браншови организации на работодателите и на синдикатите, на които представители на работодателите отказаха да участват, с изключение на Българска браншова камара – Машиностроене".

"На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 28 септември т.г. информирах членовете за намерението да определя административно нарастване на МОД с 3.9% (процентът е определен в съответствие с прогнозата за нарастване на БВП за 2018 г.). Съгласно Кодекса за социално осигуряване в качеството ми на министър на труда и социалната политика съм длъжен да определя МОД, които са част от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). В изпълнение на това задължение внесох предложение, което да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НОИ. Бюджетът на ДОО, който е част от държавния бюджет, тепърва ще се обсъжда със социалните партньори в НСТС, след което ще бъде внесен в Министерския съвет", пише още в изявлението на социалния министър.

"По отношение на минималната работна заплата бих искал да уточня, че МТСП все още не е стартирало съгласувателна процедура по подготовка на нормативен акт на МС за определяне на размера ѝ за 2018 г", завършва Петков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    1 0 Отговор
    По-скоро да си подадат оставка тези, които измислиха това безумие да има едновременно минимална работна заплата и минимален осигурителен праг.Това е лицемерие спрямо работещите и естествено подигравка. Вместо да се карат постоянно един път за заплатата и един път за осигурителния праг да вземат на изравнят минималната работна заплата по дейности и длъжности с минималните осигурителни доходи и и цялата тази бъркотия ще свърши. Така ще се породи и нужда от браншови организации, които да определят минималните възнаграждения за всеки бранш и всъщност да следят и работодателите да не лъжат,че не печелили, че работниците били мързеливи и затова били на загуба и т.н. и тихомълком де си градят собственият комунизъм за сметка на мизерните заплати на персонала.
  • 2 потърпевша от работодател

    3 0 Отговор
    Аз предлагам ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ НА КОИТО НЕ ИМ ХАРЕСВА ДА ПЛАЩАТ 510 ЛВ МРЗ да пътуват в Европа и там да стават работодатели!Те като не са търтеи-там ще им хареса.Работливите и кадърните бизнесмени са там!
  • 3 гост

    2 1 Отговор
    Ние българите и без това почти не виждаме файда от тези заплати.Повечето от нас оцеляват благодарение на помощите на работещите ни близки и роднини от чужбина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове