613 3

Бисер Петков отвърна на искането за оставката му

Категорично опровергавам твърдението, че решението ми за определянето на МОД не е консултирано, заяви социалният министър

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изпрати до медиите своята позиция по повод настояването на Асоциацията на организациите на българските работодатели да подаде оставка във връзка с предложенията в Проекта на Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за административно увеличение на минималния осигурителен доход от 3,9% и увеличение на минималната работна заплата от 510 лв. през 2018 г.

"Категорично опровергавам твърдението, че решението ми за административно определяне на минималните осигурителни доходи за 2018 г. не е консултирано с национално представителните работодателски организации. Припомням, че МТСП (Министерството на труда и социалната политика) спази процедурата по договаряне на МОД (Минимален осигурителен доход) като чрез насоките по договаряне социалните партньори бяха информирани за основните параметри за бюджетната прогноза за 2018 г., където е включен прогнозният размер на минималната работна заплата. Преговорите не се състояха поради отказа на работодателите да участват в тях. За да насърча социалния диалог, извън утвърдената процедура, лично в качеството ми на министър организирах 3 срещи на браншови организации на работодателите и на синдикатите, на които представители на работодателите отказаха да участват, с изключение на Българска браншова камара – Машиностроене".

"На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 28 септември т.г. информирах членовете за намерението да определя административно нарастване на МОД с 3.9% (процентът е определен в съответствие с прогнозата за нарастване на БВП за 2018 г.). Съгласно Кодекса за социално осигуряване в качеството ми на министър на труда и социалната политика съм длъжен да определя МОД, които са част от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). В изпълнение на това задължение внесох предложение, което да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НОИ. Бюджетът на ДОО, който е част от държавния бюджет, тепърва ще се обсъжда със социалните партньори в НСТС, след което ще бъде внесен в Министерския съвет", пише още в изявлението на социалния министър.

"По отношение на минималната работна заплата бих искал да уточня, че МТСП все още не е стартирало съгласувателна процедура по подготовка на нормативен акт на МС за определяне на размера ѝ за 2018 г", завършва Петков.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Грую
  Отговор
  1 10:17  19.10.17
  По-скоро да си подадат оставка тези, които измислиха това безумие да има едновременно минимална работна заплата и минимален осигурителен праг.Това е лицемерие спрямо работещите и естествено подигравка. Вместо да се карат постоянно един път за заплатата и един път за осигурителния праг да вземат на изравнят минималната работна заплата по дейности и длъжности с минималните осигурителни доходи и и цялата тази бъркотия ще свърши. Така ще се породи и нужда от браншови организации, които да определят минималните възнаграждения за всеки бранш и всъщност да следят и работодателите да не лъжат,че не печелили, че работниците били мързеливи и затова били на загуба и т.н. и тихомълком де си градят собственият комунизъм за сметка на мизерните заплати на персонала.
 • потърпевша от работодател
  Отговор
  2 11:21  19.10.17
  Аз предлагам ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ НА КОИТО НЕ ИМ ХАРЕСВА ДА ПЛАЩАТ 510 ЛВ МРЗ да пътуват в Европа и там да стават работодатели!Те като не са търтеи-там ще им хареса.Работливите и кадърните бизнесмени са там!
 • гост
  Отговор
  3 11:25  19.10.17
  Ние българите и без това почти не виждаме файда от тези заплати.Повечето от нас оцеляват благодарение на помощите на работещите ни близки и роднини от чужбина.

Напиши коментар:


Публикувай