479 3

Смолянско: 32 села, лекарка - една

Пациентите на д-р Снежана Бакърова са над 2500 души

Стопкадър: БНТ
Стопкадър: БНТ
Константин Карагьозов

В 27-годишната си практика на лекар на село д-р Снежана Бакърова се е сблъсквала с всякакви случаи. Пред кабинета ѝ в село Смилян винаги има пациенти, защото е единственият лекар за 32 села и махали в района.

"Около 12 часа трае моят работен ден, по разбираеми причини, населението не е локализирано на едно место, обслужвам много пациенти, които са в много населени места", споделя д-р Бакърова пред БНТ.

В пациентската листа на селската лекарка има над 2500 души, живеещи в 32 селца и махали в района. За да ги обиколи ѝ се налага да изминава повече от 30 километра.

Допълва, че има огромна разлика от практиките в града, където са близо спешен център, болница, лаборатории. На село условията на труд за лекаря са много по-тежки.

"Имам немалко повиквания през нощта, на които няма как да откажа, защото в много ситуации пациентът е супер спешен и до идването на спешен екип аз трябва да направя ред неща, за да мога по някакъв начин да бъда полезна на пациента", не крие д-р Бакърова.

Селската лекарка смята, че държавата е длъжник и на медиците и на пациентите в отдалечените села.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хАнк Рум
  Отговор
  1 10:48  19.10.17
  Това е долна лъжа,държавата просперира,виновни са СССР,и Ханко Брат.
 • Гоуст
  Отговор
  2 10:48  19.10.17
  Мониполистка :)
 • ТАНАС
  Отговор
  3 11:24  19.10.17
  Браво на тази жена , а не като много градски джипита които почти не мърдат от кабинетите си, а , и нали цялата държава сега е впрегната за пустото европредседателство, кои ти гледа здравето на обикновените хора...

Напиши коментар:


Публикувай