626 4

Съветите на САЩ за киберсигурността

Спри, огледай се, ослушай се. И тогава кликни

Венцислав Михайлов

Месецът на киберсигурността насърчава отговорността към и разбирането на кибер заплахите срещу електронните данни и информацията сред граждани и специализирани организации. Това съобщават от посолството на САЩ в София

Обучения, споделяне на добри практики и състезания са само част от дейностите на организации и агенции с отговорности в тази сфера. Кампанията се провежда под мотото: „Киберсигурността е споделена отговорност“.

Всяка седмица от месец октомври ще се фокусира върху определена тема.

– Кибер сигурността на работното място

– Управление, защита на личните данни и защита на личните данни

– Кибер сигурността в дома

– Умения в киберсигурността

Съвети, свързани с кибер защитата:

Личните данни са като парите. Цени ги. Пази ги.

- Защити акаунтите си: Използвайте силни инструменти за идентифициране като биометрия (пръстов отпечатък за отваряне на телефона), криптирани ключове (например електронен подпис) и кодове за потвърждение (например еднократен код за влизане в приложения или sms). Само потребителско име и парола отдавна не са достатъчни, за да защитят достъпа до имейла, социалните мрежи и най-вече банковата ви информация.

- Използвай изречения за парола: Една наистина силна парола трябва да съдържа минимум 12 знака и най-лесният начин да я запомните е под формата на изречение. Например i love country music или българска фраза, написана на латиница – obi4am moiata Rodina. Много сайтове вече позволяват използването на спейсове между думите.

- Различни пароли за различните акаунти: Различните пароли за различните акаунти са едно от най-силните оръжия срещу хакерски атаки. Най-малкото, което трябва да направите, е да имате различни пароли за служебните и личните акаунти. Използването на изречения ще ви помогне да ги помните по-лесно. Ако ви е трудно, има лесни програми като мениджър за пароли, където трябва да запаметите само едно изречение.

Спри, огледай се, ослушай се. И тогава кликни.

- Внимавай какво споделяш: Използвайте настройките за сигурност в социалните мрежи, за да контролирате кой има достъп до постовете, кой може да ви изпраща съобщения и покани или да коментира. Изключете геолокацията (GPS) и Bluetooth на мобилния телефон, когато не ви трябват, защото чрез тях споделяте местоположението си и важна част от онлайн живота си.

- Безплатното излиза скъпо: Публичните безжични мрежи са колкото хубаво нещо, толкова и опасно. Никога не използвайте wi-fi, който не изисква парола за свързване. Опасността комуникацията да се следи от недоброжелатели е огромна. Защитете служебната и домашната безжична мрежа с парола и на рутера.

- Търси сигурна връзка: Когато банкирате, пазарувате онлайн или въвеждате лични и финансови данни, влизайте само в сайтове, чийто адрес започва с https://. Ако адресът изглежда така: shttp:// или http://, това означава, че комуникацията не е защитена и вашите данни са открити.

Ако се съмняваш, не го прави.

- Три пъти мери, един път режи: Линкове в имейли, прикачени файлове, неочаквани съобщения в социални мрежи и изкусителни реклами са начини, чрез които хакерите атакуват. Ако имате и най-малко съмнение, не отваряйте линкове и изтривайте прикачените файлове. Дори изпращачът да ви е познат. Свържете се с човека или компанията офлайн, за да сте сигурни.

- Не се доверявай на познатото: Фишинг имейлите са най-опасни, защото изглеждат сигурни, често са насочени лично към вас и използват познати имена на хора или компании. Затова никога не споделяйте лична или финансова информация през линк, който ви е бил изпратен по имейл. Неслучайно банките и компаниите не използват този начин за връзка с клиентите си.

- Не всичко, което блести, е злато: Хакерите използват т.нар. социално инженерство, за да получат достъп до фирмени и лични данни. Това най-често се случва офлайн. Ако намерите скъпа флашка пред офиса, в никакъв случай не бързайте да я вкарате в компютъра. Използвайте антивирусни програми и винаги последната версия на операционната система и браузъра.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Random
  Отговор
  1 22:45  21.10.17
  И да ме хакнат ще намерят само игри и филми от замунда.

  Коментиран от #3

 • Random
  Отговор
  2 22:47  21.10.17
  Всъщност имате ли win 10, то тогава всичко което е на компа се вижда в M$. На мен ми се наложи- не работеха usb-тата под 7 и нямах нет за драйверите(kaby lake)

  Коментиран от #4

 • анти пират
  Отговор
  3 22:01  24.10.17

  До коментар #1 от "Random":

  Свалянето от Замунда е незаконно. В Западна Европа само едно филмче да свалиш и ще ти треснат 1000 евро глоба, минимум.
 • анти пират
  Отговор
  4 22:03  24.10.17

  До коментар #2 от "Random":

  Windows е боклук, ползвай Linux.

Напиши коментар:


Публикувай