1 835 7

Съседите на Фандъкова излизат на протест

Манастирски ливади искат училище, детска градина и зелени площи

Венцислав Михайлов

Тази неделя (22 октомври) от 12:00 часа жителите на ж.к. Манастирски ливади-изток ще излязат на протест на кръстовището на ул. “Шарл Шампо” и ул. “Боянски водопад”, под прозорците на съседката си - кмета Йорданка Фандъкова, за да изкажат недоволството си от неадекватните условия на живот в “елитния” квартал “Манастирски ливади”.

Това става ясно от съобщение до медиите.

Хората, живеещи в квартал, в който няма нито една построена в цялост улица, нито една детска градина, училище или обществена зелена площ, ще излязат на протест с искания за моментално започване на процедура за нов подробен устройствен план, поставящ ред в това кой, къде и как може да строи, регламентиращ адекватна широчина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и моменталното намиране на терени, които да се отчуждят за изграждане на детски градини, средно училище, обществени зелени площи и паркинги.

Сред другите искания на съседите на кмета са въвеждане на еднопосочно движение по улиците, обособяване на Зона 30 в квартала и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ, като от организаторите не изключват и възможността да изискат прекратяване на обслужването на всички частни инвестиционни намерения до разрешаване на проблемите.

Протестът ще бъде подкрепен и от неправителствената организация “Спаси София”, която ще представи основните изводи от транспортното проучване, проведено в началото на годината съвместно със Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура”.

“Кварталът може да се продава от брокерите като добре свързан и елитен, но в действителност е изолиран и недостъпен за всички, които не могат или не искат да шофират.”, съобщават от организацията. “Проучването ни показа, че над 70% от шофьорите в квартала са принудени да шофират и биха ползвали градски транспорт, ако имаше такъв”.

“Сваляме доверието си от кмета на район Триадица инж. Терзиев и главният му архитект - арх. Шишков, заради систематичният им провал да спазят поетите пред общността ни ангажименти. “Ще настояваме да подадат незабавно оставки”, съобщава инициативният комитет, сформиран от жителите на ж.к. Манастирски ливади-изток. На протеста ще бъде поискано и отзоваването на всички общински съветници от комисията по архитектура и градоустройство. Комитетът призовава всички неправителствени организации, занимаващи се с проблемите на градската среда да подкрепят протеста и да застанат зад исканията на жителите на ж.к. Манастирски ливади.

“Кварталът ни бедства откакто е започнало изграждането му преди повече от 15 години и въпреки това досега повечето мерки остават само на думи”, заявяват от Инициативния комитет и призовават прокуратурата да се самосезира за систематичните изкривявания и злоупотреби със застроителните разпоредби и градоустройствените регламенти.

Пълен списък на исканията на протеста можете да видите тук:

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • висок
  Отговор
  1 12:52  19.10.17
  Я, балъците купили апартаменти на калната ливада..... поумняли???
 • Къртев
  Отговор
  2 13:43  19.10.17
  След дъжд, качулка! Късно е, либе за китка! Та така
 • Истината винаги боли
  Отговор
  3 13:59  19.10.17
  В нормалните държави се почва с инфраструктурата,а в ненормалните е наопаки....
 • смях
  Отговор
  4 14:14  19.10.17
  Олеле "ЕЛИТЕН КВАРТАЛ" хахахаха. Ей и много комуникативен!
 • Тодоров
  Отговор
  5 16:51  19.10.17
  Аналогично на 21.10.2017 г. живущите в кв. Витоша излизат на протест на Симеоновско шосе под хотел МАКСИ, до огромната дупка на новостроящия се небостъргач. Ще блокираме и движението по Симеоновско шосе и към Студентския град. Исканията са аналогични - детски градини, училище, тротоари и нормални улици без 50 годишни дупки, носещи се фекални миризми от няколко години по ул. Асен Разцветников (при налична канализация), липса на всякакво полицейско присъствие и препускащи джигити без никаква култура на шофиране, тъмни улици, безконтролно застрояване и ликвидиране на зелените площи и много др. От предизборните речи на гербаджийския кмет на община Лозенец останаха само празните приказки и обещания. В квартала се майтапим, че имаме само два годишни сезона - кален и прашен.
 • Джон
  Отговор
  6 23:30  19.10.17
  Балъците, които си купиха апартаменти в манастирски ливади си мислеха, че купуват имот в нов модерен квартал на добра цена. От всичко излезе вярно само добрата цена. Повечето сгради са построени с долнопробни материали и от далече си личи, че са се упражнявали селски майстори.С годините кварталът все повече започва да прилича на Люлин, но там поне има улици и училища.
 • гощо
  Отговор
  7 09:50  21.10.17
  Едно не разбирам! Бил си достатЪчно глупав да си купиш апартамент в манастрски ливади или кв.Витоша и сега ревеш! Купиха там,че еФтинка а сега и екстри искат и то държавата да им усигори?!?! Демек ако утре си купя в полето колиба треее протестирам че няма нищо! Беше ясно,че ще изревете с тази ложа инвестиция!!! В имотите има три Усновни правила! Първо е адреса,второто е адреса и третото е адреса! Сега си сложите гумените ботуши и се разходете из кварталчетата ви дето сами се набалбукахте!

Напиши коментар:


Публикувай