2 075 7

34-годишна почина от кучешка тения в Кърджали

Главен фактор за разпространението на болестта е нарастващият брой на бездомни кучета

Константин Карагьозов

34-годишна жена е починала от кучешка тения на сърцето, съобщиха от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.

Тялото на жената е било транспортирано от крайградско село за установяване причините за смъртта. В хода на съдебното производство е установено, че 34-годишната е починала именно от ехинокок на сърцето - изключително рядък медицински случай.

„За съжаление, в региона това заболяване е взело няколко млади жертви през последните години. Главен фактор за възникването и разпространението му е все по-нарастващата популация на бездомните кучета", коментират медици.

Кърджали / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 13:51  19.10.17
  Може да е заради яденето на дивечово месо или лоша хигиена. Бездомни кучета има от 25 години, но не всички хора боледуват от това заболяване!
 • ВВВВВ
  Отговор
  2 13:53  19.10.17
  Аз лично им намалявам популацията. Не им е мястото по улиците, който иска е свободен да прибере куче вкъщи.
 • Пеньо
  Отговор
  3 14:02  19.10.17
  Не може да има такова понятие, като улично куче!!! Това е ДОМАШНО животно и трябва да има конкретен стопанин! Кучефилите дори си нямат понатие що за болест е кучешката тения поради мозъчна недостатъчност!
 • Смолата
  Отговор
  4 14:23  19.10.17
  Колеги, не говорете глупости, моля ви. Кучешката тения има краен гостоприемник куче, чакал, вълк и др., а човекът е само и единствено междинен. Крайният се заразява с ядене на месо с ехинококов мехур, а междинният с поглъщане на яйца като в едно кучешко ако има стотици милиони, заради обичайното тежко опаразитяване на животноте (една тения е едва 3-5мм). Червото на опаразитено куче изглежда като хавлиена кърпа от стотиците тении. Ние се заразяваме само и единствено като попадне яйце върху храната, водата или ръцете ни. Ехинокока най-често се разполага в черния дроб, а по-рядко - сърце, мозък и др. За това заболяване са виновни кучетата - тези по улиците и тези, които ни управляват...
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  5 14:57  19.10.17
  Кучерастията придобива епидемични размери, особено в комбинация с веганщина. Разни изперкали лелки разнасят торби мазнотии, с които угояват уличните бълховози, като това свое занимание приемат за грижа и природозащитна дейност. България е първенец в ЕС по заболели от кучешка тения.
 • ААА
  Отговор
  6 16:48  19.10.17
  Освен Кучешка Тения , кучето е разпространител на повече от 30 вида опасни за човека болести. Бъдете с разума си , а не с емоциите си. Това което е във вашият дом , хранено , обгрижвано , и водено на ветеринар всеки месец - Е КУЧЕ. Това което е свободно и без контрол е хищник и преносител на зоонози. И за тях , в населените места трябва да имат грижата общините. А извън населените места ловните дружинки.

  Коментиран от #7

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  7 21:06  19.10.17

  До коментар #6 от "ААА":

  На село ловната дружинка поддържаме територията безопасна, кмета също е в групата и ЗЛОД се спазва изключително стриктно по частта със скитащите кучета, които реално са вреден дивеч. Имаше един период, в който някаква феймъс лелка-кучерастка изсипваше с бус по нощите събирани от някъде мастии, може би с надеждата да затрие селото, но тук всеки си държи кучето вързано, куче без каишка с човек на края = вредител, тук кокошките се ценят повече от бълховозите. Общо взето помияр може да оцелее 1-2 часа, но при условие, че е с бронежилетка и каска. Идваха полиция, някой пропял че се нарушавал някакъв ЗЗЖ, кучетата били имали права, бай Спире им вика - нападнаа кокошките, у сумрако не видох пце ли е, лисугер ли, пор ли, дигнах теко и го изпружих.... И така, бързо, лесно, чисто.

Напиши коментар:


Публикувай