19 Октомври, 2017 23:30 2 772 11

Армията търси мъже и жени за един месец безплатна казарма

  • армия-
  • мъже-
  • жени-
  • плевен

Шефът на Военното окръжие подп. Иван Ангелов: „Възраст няма, стига да си здрав, със средно образование и да не си осъждан!“

Военното окръжие във Велико Търново предлага на мъже и жени един месец безплатна казарма, съобщи пред в. „Борба“ новият началник на институцията подп. инж. Иван Ангелов.

„Възрастова граница няма, стига кандидатите да са здрави, да не са осъждани, да със средно образование и да имат желание да се обучават при нас. Предлагаме спане, храна, дрехи, обучение и всичко нужно, а безплатната казарма ще е в Плевен, в бившето ШЗО“, обясни началникът.

Въпросното обучение по начална военна подготовка е разпоредено от военното министерство и започва от 20 ноември до 15 декември. Документи мераклиите могат да подават до 27 октомври във Военното окръжие, което от една година се намира на ул. „Н. Габровски“ 42, в партера на жилищен блок. Казармата е само за български граждани, които са навършили 18 години. Досега има записани две млади дами на 24 и на 27 г. от В. Търново.

Четирите седмици казарма завършват с полагане на военна клетва и с присвояване на първо войнишко звание от министъра на отбраната. Ще се изучава огнева подготовка, стрелба, оцеляване, действия по време на бедствия и кризисни ситуации, устава на въоръжените сили.

Военните не издават извинителни бележки за времето на престоя в казармата и всеки кандидат на работа трябва да се оправи сам с работодателя си, като най-лесното е да си пусне един месец неплатен отпуск. Няма квота и ограничение за записване за безплатната казарма, но инициаторите не се надяват чак на такъв наплив.

Тази инициатива ще се проведе при нас за втора година. Миналата са били организирани три курса, но за тази министерството е отделило пари само за един, обясни подп. Ангелов. Повечето от изкаралите безплатната казарма през 2016 г. вече са професионални войници, защото тя е стъпало за кандидатстване в армията и дава предимство. Има обаче и търсачи на приключения, които са изкарали казармата заради собствени умения и адреналин.

От тази година водят занятията на близо 600 ученици от 9 и 10 клас във В. Търново. Сега обучението е в пет часа годишно и се казва „Занятия, свързани с отбраната на страната“. По желание на младежите те вече ходят и в НВУ, където се провежда практиката.

Другата задача на ведомството е доброволният резерв, който е от 17 души. Резервистите са нещо като запасняци, но не съвсем. Те са на заплата според длъжността си, като най-малката е около 700 лева и е войнишка. Резервистите се ползват от армията при война или при обучение. Тук възраст има – до 55 г. за войници и сержанти и до 60 г. за младши и старши офицери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Собственик на БМВ и малко еврейска жилка

    14 3 Отговор
    "Досега има записани две млади дами на 24 и на 27 г. от В. Търново."
    Феминистки! Етва е самотната БГ жена - злобна, 100килограмова интригантка с татуировки на Боримечката, желаеща да трепе мъже! Ми отслабнете малко, обръснете мустаците и елате на плажа да видите що е то женска прелест, като се научите от РУСКИНИТЕ!!! После ще усетите непреодолима жертвоготовност, за да защитите жените и децата си! Аз не бих се сражавал за жена чалгарка - а ВИЕ???

    Коментиран от #9, #10

  • 2 От редника:

    7 2 Отговор
    Стрелба с халосни патрони в замяна на робски труд - не благодаря!
  • 3 Пазарен Либерализатор

    6 1 Отговор
    Офертата касае тези, които не са ходили в казарма. Аз загубих достатъчно време от живота си, положил съм клетва, настрелял съм се и съм обучен доволно.

    Коментиран от #7

  • 4 Хайл

    6 2 Отговор
    Безплатна казарма-хаххахах
    Тея съвсем откачиха!Кой ще се върже на тая глупост и загуба на време?

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хайл":

    Ще съберат утрепки, клошари и ненормалници. Срамота.
  • 6 некой си

    4 0 Отговор
    народа толкова е изтрещял, че ще се намерят ентусиасти и за този абсурд...
  • 7 ваййй

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пазарен Либерализатор":

    Аз също съм ходил... Но мнението ти е неправилно, понеже всяко нещо, ако не го практикуваш постоянно, деградира...дори културистите ако спрат тренировки и мускулите им увяхват... Не считам идеята за нещо лошо, така е правилното - който харесва армията нека отиде, нека се запише, нека служи! Нека личният избор на човека доминира, не важи за обирджии изнасилвачи крадци, трафиканти на органи и хора - това са изродите за трепане, включително мошенници фалшификатори на данни и подобия! Който иска нека иде! Аз лично не смятам, че вече ставам за войник, не защото не ставам и не бих пробягал 20км, нито пък не бих стрелял по тренировки 8 часа, а защото съм разочарован от управлението на страната и не виждам смисъл да се бъхтя за тая цел, след като тия горе ме прецакват, за своя печалба от десетилетия. Психологическа неприязън добих от политици, много чиновници общински и други и от генералитета като морал. Иначе армията е необходимост в тоя свят. Няма лошо да опита човек, ако не го гонят...! Соца бе простотия с насилственния затвор. Но ако е личен избор, значи човек ще го прави с желание - така се става военен, не насила! Насила става пушечно месо...
  • 8 ваййй

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хайл":

    Не си прочел статията.... Не е загуба на време - обучават те на полезни неща. Ако насила ходиш в казарма, вече е загуба на време - защото няма нищо по-глупаво да си военен с омраза към работата си. Нито ще пазиш нито ще работиш с мерак. Ще си като пазач, поставен насила да пази.... а това няма как да трае дълго.... Иначе можеш да научиш доста полени неща, но както е в случая - отиваш, обучаваш се и ако не ти се иска да си военен си заминаваш, ако искаш, ставаш военен, но по личен избор! Насила хубост не става! Ако не ти харесва да стоиш в блатото с часове, харан от комари, ако не ти харесва и не си готов да стоиш мирно чакайки да отмине конвой с преслредвачи, докато на няколко метра от теб спи мечка или котило вълци, ако не ти харесва отровата на зарин, да се потиш с часове с противогаз, ако не ти харесва да стоиш с дни в стая затрупан от скали и експлозия,, миришейки пръцните и чорапите на колеги и колежки, не си за войник...! Какъвто и Рамбо да си, ще ти писне и ще отпаднеш, далри мъртъв или ще напуснеш, но ще отпаднеш сам...такъв е Закона на последиците - няма ли любов към работата, не си за нея! Затова нассила не бива да има служба - няма да е качественна отбраната!
  • 9 ваййй

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Собственик на БМВ и малко еврейска жилка":

    Евреино, не си съвсем прав... И евреите са всякакви - в Израел има и доста жени войници. Колкото до чалгарките и там има всякакви - има и коври има и свестни. Например жената, която обичам си има приятел, не и пука за мен, но бих убил и Господ заради нея, ако дори пръста си пореже...това е просто любов не го отдавай на простотия...! Бих убил изрод, бих убил рецидив крадец, изнасилвач, въпреки, че не мога да заколя и агне и ми се присмиват, но е въпрос на принципи, не на страх или на маниакалност. Просто изродите трябва да се трепят, по възможност от Закона и Правосъдието, а не по лична инициатива, но тук Закона ги защитава. Ти си подигравач, на доста неща. Аз бих се сражавал и за чалгарка и за проститутка, ако са свестни, но не бих се сражавал за БСП, ГЕРБ, ДПС, СДС, ДОСТ, ....бюрократични лапачи по постове, които ме мачкат от години. Ще е самоубийство, а то казват е грях.... Много грехове имам, много добро съм правил на такива. Повече да съм самоубиец не искам.... А чалгарките радват хората с песните си, не са нещо лошо! Сексуалният им живот си е техен проблем! Но лапачите и изродите тук, обезсмислят самоубийството ми, а то беше дълги години и провал за моите мечти. Ти си знаеш.
  • 10 ваййй

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Собственик на БМВ и малко еврейска жилка":

    И, за последно коментарче, бих казал: въпроса с "войнишката клетва", при тренировъчен лагер обучение е тоталитарна ПРОСТОТИЯ! Някак си е жалко, отвратително смешно и тъпо, да заставиш да се кълне във вярност на родината човек, който иска да опита от войнишкото обучение, без да знае дали иска да брани тази родина! Особенно, след като военните не разстреляха такива като Гоце, ББ, Федоска, Цецка, Костов и стотици хиляди сини, червени, жълти, депесари, достовци, ендесевари и какви ли не минали през политиката и всякакви постове и партии, лапали от държавни и европачки до насита, които ни мачкаха десетилетия и продадоха и продължават! Тези генерали, допуснали това, толериращи още такива политици и бивши са не жалки, а просто обезсмислят всяка проява на патриотизъм и вярност към родината. Защото те правят на самоубиец - да ходиш да браниш това, което ограбват, експлоатират, продават и предават онези горе, които искат ти да ги пазиш и да си им верен... Ето затова не виждам смисъл повече да съм войник нито да обичам държавата... Просто, защото прекалено много хора тук са врагове и на мен и на държавата и на родината, дори с постъпките си на постовете си. Затова и патриотизма ми вече не е така обемист, а просто насочен към конкретни свестни хора, не към врага "държавата", облагодетелствуващ чужди и местни паразити за моя сметка. Живота ми няма цена, те го ограбват, убиват, експлоатират, че и да им пляскам ли? Не става!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове