666 3

Екатерина Захариева пристигна в Прищина

Венцислав Михайлов

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева пристигна на летище „Адем Яшари“ в Прищина. Първият ни дипломат е на двудневно посещение в Република Косово. Това е шестата и последна спирка от балканската обиколка, която българският вицепремиер започна през лятото. Захариева посети последователно Сърбия, Албания, Република Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора, за да представи приоритетите на предстоящото за страната ни Председателство на Съвета на ЕС. Основен фокус в тях е поставен върху европейската перспектива на Западните Балкани. Такава е целта и на работната й визита в Република Косово.

Днес в Прищина вицепремиерът и външен министър на Република България ще се срещне с президента на страната Хашим Тачи. Тя ще разговаря и с министър-председателя Рамуш Харадинай, както и със своя колега - заместник министър-председателят и министър на външните работи на Република Косово Беджет Пацоли.

Захариева ще се срещне и с ръководителя на Офиса на ЕС в Прищина и Специален представител на Европейския Съюз в Косово Наталия Апостолова, както и с ръководителя на мисията на ЕС за върховенството на закона в Косово (ЕУЛЕКС) Александра Пападополу.

На 20 октомври българският вицепремиер ще се срещне със заместник-командващия силите на НАТО в Косово (КФОР) бригаден генерал Янош Чомбок, както и с българския контингент в техния състав.

Република България признава Република Косово с решение на Министерски съвет на 20 март 2008 г. В двустранен план страната ни се стреми да оказва съдействие за изграждането на стабилно, мирно, демократично и мултиетническо Косово, което е от първостепенна важност за сигурността както в региона на Западните Балкани, така и в Европа като цяло. Република България и Република Косово работят за изграждане на нормативно-правната база на двустранните отношения и установяване на практическо работещо сътрудничество между отрасловите министерства в областите от взаимен интерес. Страната ни е готова да оказва съдействие и да споделя своя опит и експертиза в процеса на европейска интеграция.

Политическият диалог между двете страни се активизира през последните години. За това допринасят както посещенията на високо и най-високо ниво, така и срещите в рамките на различни регионални и международни форуми.

На 22 септември 2017 г., по време на 72-та сесия на ОС на ООН президентът на Република България Румен Радев се срещна с президента на Косово Хашим Тачи. На 1 юни 2016 г. президентът Тачи бе на официално посещение в Република България за участие в юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). На 21-22 април 2015 г. президентът на Република България Росен Плевнелиев осъществи първото официално посещение на български държавен глава в Република Косово по покана на косовския президент Атифете Яхияга.

На 30 юни 2017 г. в рамките на срещата на високо равнище на страните-участнички в ПСЮИЕ в Дубровник заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева проведе двустранна среща с тогавашния министър на външните работи на Косово Енвер Ходжай.

Търговските отношения между България и Косово се развиват с положителни тенденции, като в областта на икономическото сътрудничество все още има нереализиран потенциал. Салдото в двустранния стокообмен по традиция е положително. През 2016 г. стокообменът възлиза на 68.38 млн. евро и бележи ръст от 25.2 % в сравнение с 2015г..

Наблюдава се и тенденция на увеличаване на присъствието на български фирми и инвестиции в Република Косово. Над 700 косовски фирми развиват търговско сътрудничество с техни партньори от България. Една от най-големите строителни български фирми завърши през март 2015 г. първия обект от новия административен квартал на Прищина – съдебната палата, който бе открит лично от европейския комисар по разширяването Йоханес Хан.

Туристическият сектор е друга перспективна област за сътрудничество между България и Косово. Разширяването на контактите между туроператорите от двете страни ще допринесе за увеличаването на двустранния туристически поток и по-доброто опознаване на гражданите на двете страни.

На 18 ноември 2016 г. в София бе подписана двустранна Спогодба за сътрудничество в областта на културата.

България има и своя конкретен кадрови и експертен принос към европейския ангажимент за изграждането на Косово чрез значителното участие на български експерти в Мисията на ЕС за върховенството на закона в Косово ЕУЛЕКС. Към момента българските служители в ЕУЛЕКС са 40 души.

От 1 септември 2016 г. именно българин - Наталия Апостолова, заема поста Ръководител на Офиса на ЕС/Специален представител на ЕС (СПЕС) за Косово.

България има своя принос и към мисията на НАТО в Косово КФОР, като нашият контингент в състава на международните сили за сигурност в Косово е 22 души.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хихихи
  Отговор
  1 16:25  19.10.17
  Министърката да внимава шиптърите да не я надрусат и продадат за проститутка някъде, че на тях доверие не може да им се има! Хихихи
 • Аааа
  Отговор
  2 18:46  19.10.17
  Тази е толкоз куха , че повече няма накъде , но в БГ точно такива трябва да са начело на държавата ! Просто трябва да изпълняват заповедите на работодателите си ! Всички знаем кои да те !

  Коментиран от #3

 • 3 11:39  20.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай