566 4

Цацаров погна фондация, дала пари на политическа партия

Венцислав Михайлов

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Окръжен съд – Кърджали искова молба за прекратяване на сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ.

Това съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследване за престъпление против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, са събрани доказателства затова, че на 14.03.2017 г. сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Така получените средства сдружението „Асоциация Бату платформ“ е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната – гр. Пловдив, гр. Гоце Делчев, гр. Търговище, гр. Силистра, гр. Добрич, гр. Бургас, гр. Смолян, гр. Хасково, гр. Шумен, гр. Павел баня, гр. Сливен, гр. Дулово, гр. Русе, гр. Омуртаг и гр. Ботевград.

Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.

„Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България.

Дейността на Сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали е несъответна и на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс. Чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на ПП ДОСТ с анонимно дарени средства с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал. 1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс“ е посочено в исковата молба.

Главният прокурор настоява Окръжен съд – Кърджали да постанови решение, с което да прекрати регистрираното сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 10:25  20.10.17
  Това е добре! Султанът ще си поиска парите обратно! Това бе лоша инвестиция!
 • goni
  Отговор
  2 10:29  20.10.17
  Немой да бъде!!!:) Всички знаят че Главният прокурор е корумпиран , а Местан е света вода ненапита!:) Той се крие в Турското посолство заедно със семейството си само по необходимост!:) И не защото има някаква връзка със Турция, а защото било най-наблизо!:) Ама, неще да си замине за Турция дето ще се чувства 100% сигурен и ще си живее живота!:) Ех! Колко мъка има на тоя Свят!:)
 • Глупак
  Отговор
  3 15:06  20.10.17
  ГЕРБ СЪЩО Е ФИНАНСИРАНА ОТ ЧУЖДИ ФОНДОВЕ
 • Хасан
  Отговор
  4 15:38  21.10.17
  Това е нещо нормално при демокрациите...икономическо лоби спонсорира партия,ако е властта тая партия лобира за техния бизнес...за нас потребителите няма никакво значенин примерно кой внася петрола стига да бъде евтин

Напиши коментар:


Публикувай