846 5

Започва ремонтът на Аспаруховия мост

Мартин Христов

От следващата седмица стартира ремонтът на Аспаруховия мост, който е част от път I-1 Варна - Бургас.

Мостът се състои общо от 11 съоръжения, а от следващата седмица започва обновяването на съоръжение 6, с дължина 97 м. В понеделник ще се изгражда временната организация за движение, а същинските строителни работи ще стартират във вторник, съобщиха от АПИ.

Платното за Бургас ще бъде затворено за движение, а трафикът ще е насочен в платното за Варна по ремонтираните през миналата година съоръжения 3 и 5. Достъпът до пристанище Варна Изток и Южната промишлената зона няма да се ограничава.

Ремонтът включва бетонови работи, нова хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи, парапети и т. н. Строително- монтажните работи ще се изпълняват от ДЗЗД „ПОНТ“, което има 4-годишен договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища на територията на област Варна. На обекта ще се работи максимално мобилизирано, за да може при
подходящи метеорологични условия ремонтните дейности да завършат колкото се може по-бързо.

Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и е основна връзка на ж. к. „Аспарухово“ с останалите квартали от община Варна. Ремонтът му е наложителен, тъй като не е ремонтиран от около 40 години. През миналата година със средства от републиканския бюджет започна поетапното обновяване и бяха ремонтирани три от съоръженията в посока Варна, идвайки от квартал „Аспарухово“ и АМ „Черно море“ - съоръжения 1, 3 и 5.

Тази година преди началото на летния сезон завърши ремонтът на съоръжения 2 и 4. Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да карат внимателно, да спазват пътните знаци, въведени с временната организация на движение и да предвидят повече време за пътуване, поради по-бавното пътуване при извършването на строителни работи.

Шофьорите, преминаващи транзитно през Варна, може да използват алтернативен маршрут: от ул. „Девня“ във Варна - с. Езерово - Страшимирово - Девня - Разделна - Белослав - АМ „Черно море“.

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • временната организация
  Отговор
  1 22:04  20.10.17
  Е, как да не е ремонтиран от 40 години, това някаква проба за кратковременната ни памет ли е? ТИМ и ДПС-Хидрострой пак нагушиха пари от бюджета! 40 години не бил ремонтиран - та него го откриха за ползване есента на 1976та!! Нямаше ли да е по-лесно да се кандитатираме за Гинес с най-якият мост без ремонти, вместо да убеждаваме хората, че НИКОГА НЕ Е РЕМОНТИРАН и сме си карали в насрещното по случайност, когато са го "освежавалиа'?! Или догодина пак ще е ремонтиран за първи път??
 • куку руку ку
  Отговор
  2 22:31  20.10.17
  Хайде пак 2 часа с кола от Варна до Аспарухово. При предният ремонт в началото на лятото, контрольорка по линия 17 споделила на жена ми, че в началото на моста слизала от автобуса, минавала пеш по моста и чакала от другата страна да се качи, хем на работа, хем се раздвижвала пеша.
 • Варна
  Отговор
  3 00:00  21.10.17
  Като гледам Ремонт1 и ремонт 2... - .аси! Какъв ли ще е третият ремонт ?
 • mediator37
  Отговор
  4 08:01  21.10.17
  Казаха, че не се предвиждало втори мост да облекчи трафика. Но какво пречи едно тунелче да се изкопае отдолу и колите да излизат на най-дългата автомагистрала АМ "Черно море" (7км.)
 • МТБ
  Отговор
  5 12:37  21.10.17
  И място за вело път да има, а не както сега

Напиши коментар:


Публикувай