491 1

Електронно гласуване през 2019 г.

Светослава Ингилизова

Изграждане и внедряване на електронно гласуване до 2019 година за всички видове избори предвижда проектът на Държавна агенция "Електронно гласуване", съфинансиран от Европейският социален фонд. Прогнозната цена за реализирането му е 1,5 млн. лв, съобщи "Офнюз".

Целта на проекта е да бъде въведено електронно гласуване като алтернатива на изборната бюлетина и машинното гласуване. Очаква се избирателят да може да даде своя вот дистанционно в деня преди изборите, като съществува възможността той да бъде променен след гласуване посредством бюлетина в изборния ден. Системата за електронно гласуване ще бъде пригодена за всички видове устройства, които използват интернет.

Очаква се в началото на ноември да бъде представен анализ на практиките на електронното гласуване в други страни. Следващият етап от проекта за дистанционно и електронно гласуване ще включва изграждането на функционалностите и провеждане на експерементации със системата.

През декември ще бъде обявена открита процедура за избор на изпълнител на проекта, като основният критерий ще е максимално точното изпълнение на заложените характеристики в системата за електронно гласуване.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Варна
    Отговор
    1 14:17  20.10.17
    Е те до като се наканят ще падне правителството :-))

Напиши коментар:


Публикувай