978 8

Бивш МВР-шеф осъди прокуратурата за 30 000 лв.

Мартин Христов

Бившият директор на полицията в Стара Загора Тончо Михайлов осъди прокуратурата да му плати 30 000 лв. обезщетение за претърпени душевни болки и страдания.

Решението е на Окръжния съд в Стара Загора, като държавното обвинение трябва да възстанови и направените от Михайлов разноски по делото в размер на 1798 лева.

Тончо Михайлов има 30 години стаж в органите на МВР и достига до званието "генерал-майор". През август 2009 г. той е пенсиониран по негово желание като директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Почти веднага след това срещу него е образувано досъдебно производство, а през 2010 г. Михайлов е привлечен като обвиняем за незаконно подслушване, извършено от длъжностно лице.

През 2012 г. обаче Ямболският районен съд го оправдава изцяло.

В исковата си молба до съда бившият МВР-шеф сочи, че двете години между 2010 и 2012 г. били най - лошите години в живота му. Той претърпял редица унижения и страдания, преживял истински стрес. Воденото наказателно производство срещу него оказало крайно негативно влияние върху личността му. Името, което бил градил в продължение на години, било компрометирано за съвсем кратко време. Здравето му се влошило, а приятелите му се отдръпнали.

Дори и след приключването на наказателното производство с оправдателна присъда, отрицателните му преживявания, свързани с периода на воденото дело не се преустановили. В очите на колеги и приятели бил по-скоро престъпник отколкото служител на МВР.

Окръжните магистрати в Стара Загора считат, че претенцията на Тончо Михайлов е основателна и осъждат прокуратурата да му изплати обезщетение в размер на 30 000 лева. Обезщетението се дължи със законна лихва, считано от 8 май 2012 година.

Според съда, с незаконните действия на прокуратурата срещу ищеца, в обществото се е създало негативно отношение не само към него, но и към органите на реда, което е лош сигнал предвид криминогенната обстановка в която се намира страната.

"Посочените размери на обезщетението съдът определи, като съобрази, че по делото е безспорно установено, че в резултат на това са пострадали силно и изключително сериозно името и авторитета на Тончо Михайлов, стигнало се е до изолирането му от обществото и от професионалната среда", пишат в решението си магистратите.

Според тях, справедливото обезщетяване на вредите е свързано с преценка на конкретно, обективно настъпилите обстоятелства и в този смисъл следва да се вземе предвид, че в резултат на незаконните обвинения както професионалния и обществения, така и личния му живот са се променили безвъзвратно, в какъвто смисъл са наведените в исковата молба твърдения.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 13:41  20.10.17
  Мдааа ,какво значи незаконно пъдслушване?!?!Не може да се подслушва някой без съгласието на Съда,което значи,че и да е имало подслушване е било законно.Освен това тези мероприятия се извършват от оперативния състав ,а не от Директорите.
 • Хихихи
  Отговор
  2 13:48  20.10.17
  Сега ще има Делчо Колев с адвоката - на калпак по 15 Бона.

  Коментиран от #5

 • Гостенин
  Отговор
  3 14:56  20.10.17
  Незаконни фействия на прокуратурата????.Територия
 • 09876
  Отговор
  4 14:59  20.10.17
  Сега трябва който е виновен да поеме тези разходи, а не всичко да е за сметка на данъкоплатеца. Ежедневно по този начин се разхищават огромни суми пари плюс загубените дела на държавата в страсбург .Само това кранче да се затвори и ще има пари за пенсионери полицаи и т.н.

 • Китаец
  Отговор
  5 15:00  20.10.17

  До коментар #2 от "Хихихи":

  Изобщо не е смешно защото парите щв ги вземат и твоя джоб.

  Коментиран от #6, #7

 • Хихихи
  Отговор
  6 15:08  20.10.17

  До коментар #5 от "Китаец":

  Хихихи ми е била, ако не си забелязал. Явно не де, ама нейсе!
 • Хихихи
  Отговор
  7 15:09  20.10.17

  До коментар #5 от "Китаец":

  Ника имах предвид, това била е грешка.
 • невярващия
  Отговор
  8 10:58  23.10.17
  А прокуратурата от къде ще вземе 30 000 лв. Явно от моя гръб. СТИГА С ТИЯ БЕЗОБРАЗИЯ БЕ хора.

Напиши коментар:


Публикувай