1 678 2

Съдят софиянец заради костенурка

Росен Георгиев се опитал да продаде в интернет защитен вид

Съдят софиянец заради костенурка
Константин Карагьозов

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Росен Георгиев, който на 28 юни 2017 г. в София противозаконно държал защитена шипоопашата костенурка.

На 23 юни свидетелка по делото прочела в интернет сайт обява за продажба на сухоземна костенурка за 199 лв. Тъй като не могла да разбере дали се касае за екземпляр от защитен вид, тя уведомила по телефона доброволен сътрудник към неправителствена организация за защита на животните и му препратила обявата.

Сътрудникът разгледал публикуваната в сайта снимка на костенурката и веднага разбрал, че е от защитен вид. Още на същия ден се свързал на подадения телефон с обвиняемия и поискал още няколко снимки на костенурката, които Георгиев му изпратил по мобилно приложение. Двамата се уговорили сътрудникът да закупи костенурката, като си определили среща на 28.06.2017 г. пред столичен МОЛ. Веднага след този разговор, сътрудникът се свързал с началника на Отдел „Защита на природата“ при Дирекция „Превантивна дейност“ в РИОСВ - София и го уведомил за уговорената среща с обвиняемия.

Началникът на отдела поискал съдействие от СДВР с оглед установяване на защитеното животно. След като обвиняемият извадил костенурката от клетка сътрудникът и старши експертът я разгледали и веднага се убедили, че същата е от защитен вид.

След като полицейските служители задържали Георгиев, бил изготвен протокол за доброволно предаване, с който обвиняемият предал костенурката. Още на същия ден костенурката била настанена в столичния зоопарк.

За подобно престъпление законът предвижда до 5 г. затвор и глоба в размер от 5000 лв. до 20 000 лв.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • „ Справедливост ”
  Отговор
  1 07:26  21.10.17
  За милиони , няма закони !!!.... За костенурка , няма прошка....
 • Симеонов II
  Отговор
  2 07:28  21.10.17
  АБе хубаво че го санкционират ама да почнат отгоре - ДС-тата които източиха държавата и сега се кълчат на С. Бряг в хотелите си да ми се иземе имуществото и сринат тези незаконни мастотодонти които не позволяват да се вижда морето

Напиши коментар:


Публикувай