823 11

БСП: Вдигнаха заплатите на зам.-министри, за да хрантутят любовници

Мартин Христов

"На заседанието на Министерски съвет със свое решение, прокарано тихомълком, Борисов вдигна драстично заплатите на всички заместник-министри и на най-доверените висши политически чиновници - началниците на политическите кабинети и още на незнайно кои други. Това рязко и драстично облагодетелстване ще доведе до това, че те вече ще получават месечно по около 3500-3600 лв., или с около 2000 лв. повече от колкото в момента... Как Ви звучи? На нас, от ПГ на „БСП за България“, ни звучи като цинизъм, като безсрамие и непремереност. Като грабеж на народни пари, събирани от данъци, такси и налози, плащани от целия български народ, за да бъдат хрантутени роднини, съпрузи, съпруги и деца, любовници, че даже и шофьори на властта. И няма как да бъде наричано по друг начин освен цинизъм". Това заяви депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков, който представи декларация от името на парламентарната група, съобщи "Гласове".

Декларация от името на ПГ на БСП за България

Днес, след осем години управление на ГЕРБ, България е на дъното на европейските статистики по доходи и е начело в списъка на най-неравните общества. Бедността и неравенството са сред най-големите заплахи, пред които е изправено обществото ни. Тенденцията е влошаване на показателите и увеличаване на риска за националната ни сигурност от нарастващото социално разслоение и бедност.

Парадоксално е, но е и факт, че откакто България членува в Европейския съюз, неравенството се задълбочава и по отношение на разпределянето на доходите в обществото се движим в посока, противоположна на развитите европейски страни. 10% от българите, които можем да наречем „богати“, печелят повече, отколкото половината от българския народ, които няма как да наречем по друг начин освен „бедни“. Каква е истината за България? През м. юни тази година Националният статистически институт публикува официалните данни за бедност и социално включване за 2016 г. Там пише: с доходи под линията на бедността са 1 млн. 639 хил. български граждани – 22,9 % от населението и се увеличава; с пенсии под 310 лв. са над 1, 3 млн. пенсионери – 60 % от общия брой пенсионери. Относителният дял на лицата в риск от бедност и социално изключване е 40,4 %, 3 млн. лв. Бедните деца на възраст до 17 години са 384 хил. – 31,9 %. и се увеличават: 20 % от децата нямат подходящо място за учене или писане на домашни в къщи; 32 % от децата нямат възможност за покупка на книга, освен учебници и пособия; 36 % от децата не могат да си купят два чифта обувки в рамките на календарната година; 27 % от децата не могат да си позволят ежедневно плод или пресен зеленчук;

Делът на лицата, живеещи в тежки материални лишения през 2016 г. е 34,2 % от населението (2 млн. 460 хил.), тенденцията е към увеличаване: 56 % от домакинствата не могат и да си помислят дори за едноседмична почивка; 54 % не могат да посрещнат със собствени средства неотложни ремонти, подмяна на повредена битова техника или внезапно заболяване; 39 % ограничават отоплението на жилището си поради недостиг на средства; 35 % не могат да си позволят месо или риба три пъти седмично.

Делът на работещите бедни в България е 11,6 %, със 110 хил. човека повече от 2015 г., когато е 7,8 %. През 2013 г. този дял е бил 7,2 %. Огромна маса български граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване.

„Спасението на давещите се, е дело на самите давещи се“ - така мислите вие от ГЕРБ за бедността и неравенствата. Но от морална и политическа гледна точка- това са остарели и дълбоко недемократични възгледи. Това е неприемливо и със сигурност непродуктивно за икономиката и за хората.

На фона на тази нерадостна картина, в сряда, на заседанието на Министерски съвет със свое решение, прокарано тихомълком, Борисов вдигна драстично заплатите на всички заместник-министри и на най-доверените висши политически чиновници - началниците на политическите кабинети и още на незнайно кои други. Това рязко и драстично облагодетелстване ще доведе до това, че те вече ще получават месечно по около 3500-3600 лв., или с около 2000 лв. повече от колкото в момента.

Изведнъж 2000 отгоре! Как Ви звучи? На нас, от ПГ на „БСП за България“, ни звучи като цинизъм, като безсрамие и непремереност. Като грабеж на народни пари, събирани от данъци, такси и налози, плащани от целия български народ, за да бъдат хрантутени роднини, съпрузи, съпруги и деца, любовници, че даже и шофьори на властта. И няма как да бъде наричано по друг начин освен ЦИНИЗЪМ.

Пари раздавате с лека ръка, защото не ги вадите от джоба си, а от бюджета, от парите на народа. А повечето от тези хора, които ще получават тези пари, не са на тези позиции, защото притежават някаква уникална експертиза или са ефективни, а защото са верни, защото тези високи позиции са им дадени като възнаграждение за тази им вярност, защото са целували ръка.

И само да попитам: Как така Борисов се сети за постановлението от 2010 г., което ограничава министерските заплати, а не се сети да отмени Постановление 180 от юли 2006 г., заради което хиляди пенсионери не получиха дори и мизерното увеличение от 2,4 %.

Може би Борисов разчита на слабата памет на така наречения от него “лош материал” и се надява никой да не си спомня популизма му отпреди седем години, когато еднолично, с фанфари, барабани и с много хвалби, замрази заплатите на т.нар. „втори ешелон“ на властта. Даже им забрани и да участват в бордове на държавни фирми или ако участват, да го правят безвъзмездно. А сега, какво се промени? Да не би суджукът да не стига за всички? Да не назрява бунт срещу едноличната власт, че трябва да се потушава с увеличаване на заплати? И колко ще ни струва това разточителство - не става ясно, но от ясно по -ясно е, че няма да е малко.

Борисов призова бизнеса да вдигне заплатите, а бизнесът пък, иска оставката на социалния министър заради ръста на доходите. Работодателите са недоволни от предвиденото увеличение на минималния осигурителен доход и на обществените заплати. Какъв цинизъм!

Увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% за следващата година и скок на минималната работна заплата от 460 на 510 лв, т.е. с цели 50 лева - така възмути, българските работодатели, че някак си им мина покрай ушите увеличението с - от 600 до 2000 лева - на верните на Борисов хора. Верните – дето с нечуван административен натиск, заплахи и изнудване му печелят изборите! Верните – дето със зъби и нокти му бранят властта!

Бизнесът недоволства и от увеличаването на минималните пенсии за стаж и възраст, което не било обвързано с осигурителния принос и нарушавало основни принципи на осигуряването.

А когато от ПГ на „БСП за България“ предложихме преизчисление на всички пенсии – не срещнахме подкрепа. А това щеше да доведе до едно 20% увеличение на всички пенсии и да даде едно малко признание за приноса на пенсионерите към България. Увеличение средно с 30-тина лева за пенсиите на българите не може, възмутително е, а за нашите хора във властта може увеличение и с 2000 лева. Преди дни Борисов каза: "Ние трябва да създадем задължително усещането на хората за справедливост. Колкото повече работим в тази посока, толкова ще е по-добре“. И следва логичнитя въпрос – Това ли е справедливостта по борисовски, по гербаджийски? За едни увеличение на заплатата с 2000 лева, за други - с 50 лева, а за трети - с 3 лева на пенсиите. За верните стражи на властта - с 2000 лева на заплатите сега и веднага, а от догодина за майките - с 40 лева повече, за безработните- с 35 лева повече за обезщетение, а за пенсионерите 3,8% увеличение - средно 12-13 лева и то от първи юли.

Справедливост в най-висша степен!

Не сме против повишаване на доходите, включително и на министри и началници на политически кабинети, защото всеки има право да получава достойно заплащане на своя труд. Но сме против несъразмерното увеличаване на заплатите. Трябва да има справедливост, но истинска справедливост за всички българи, не по гербаджийски.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 15:04  20.10.17
  Требе кръвна революция
 • 321
  Отговор
  2 15:05  20.10.17
  Да, много жалко, именно подобни хора вкараха понятията като калинка в обществения живот. По-голямата част от тях вероятно никой нормален работодател няма да ги вземе на работа дори за чистачи. А иначе за полицаите увеличението е символично 5 %, тоест на редовия ще му стане заплата от 600 на 630 лева. И някой очаква, че за това ще си рискуват живота и няма да са корумпирани.
 • Гостенин
  Отговор
  3 15:07  20.10.17
  Хората да се замислят следващия път.
 • EVV
  Отговор
  4 15:37  20.10.17
  Гербаджийски са шмекеруват и нещастните. Позор на ГЕРБ! Очакваме правителството на Б.Б.ще падне. Бог да пази България от шмекерите гербаджийци.

 • Гост
  Отговор
  5 17:35  20.10.17
  Цинизъм е слабо казано направо се уляха. В никоя нормална държава няма такава огромна разлика в заплатите на властта и тези на обикновенните хора. Нима един машинист да работи помалко от един заместник министър. Единият ще получава 600 лв., а другия 4000, като му прибаваш командировките, безплатните почивки, транспорт и храна и отива на 6000лв., десет пъти поголяма заплата. Ако му сметнеш участието в комисии, комисион за сключен договор и т.н. отива на 20-30 пъти повисоко възнаграждение. Защо се разхищават така обществените пари?
 • Точно те ли
  Отговор
  6 08:21  21.10.17
  Точно нещастните крадци от БСП ли говорят за цинизъм и морал,точно те ли?
 • расулюлах
  Отговор
  7 09:53  21.10.17
  политиците тук имат народа за не4овеци както виждате брутална гавра
 • 1234
  Отговор
  8 16:15  21.10.17
  Хакерите да не спят,а да влизат в банковите сметки на политиците и да вадят от там парите които са им в по вече и да ги прехвърлят по сметките на бедни хора като пенсионери и болни хора които не могат да свържат двата края въпреки ,че имат по 40 години трудов стаж за разлика от тия депутати които не са работили нищо а вземат с хиляди левове от гърба на народа.НА РАБОТА ХАКЕРИ,ИНАЧЕ ТИЯ ЩЕ ДОВЪРШАТ НАРОДА НИ.
 • некойси
  Отговор
  9 16:52  21.10.17
  Преди няколко години парламента беше обсаден и се наложи народните избранници да ги извозват с автобуси. По автобусите полетяха камъни, но някакси им се размина. Вярвам, че наближава времето когато към автобусите няма да летят само камъни.
 • Гого
  Отговор
  10 12:10  22.10.17
  Нямам думи има доста хора които едвам преживяват с 400 лева месечно а тези корумпета парите все не им стигат егати шизофреидната коалиция!
 • gost
  Отговор
  11 20:59  22.10.17
  Ако имате мозък на другите избори никакво гласуване от никого и да видим кой ще спечели и ще си гласува тези заплати?

Напиши коментар:


Публикувай