850 6

Обвиниха училище, че отделя ромите и бедните в отделни класове

Мартин Христов

"Гимназия в Ловеч дели ученици в класове на база социален статус и етнически произход", съобщи "Движение 21" в имейл до медиите.

Извода направили жители от града, които и подали сигнал до Движението. Става въпрос за Средно училище "Св. Климент Охридски". То приема и разпределя първокласници в паралелки на база на социалния статус и етническия произход на родителите им, пише в сигнал, изпратен до зам.-председателя на Д21 Данаил Георгиев.

Имало два класа - за деца с „добро“ социално положение и произход и за деца на социално слаби родители, предимно от ромски етнически произход. Това разделение се прави от няколко години, твърдят в сигнала, цитиран от Д21.

По този повод родители на първокласници са внесли няколко писма в Регионалното управление на образованието към МОН в Ловеч.

"В града е публично известно, че още преди да пристъпят прага на училището децата биват преценявани според социалния статус и етническия произход, а определени родители увещавани в разговори с учители на четири очи и по телефона да записват бъдещите ученици в „българския клас", се каза в него.

Родителите твърдят, че "правилното разпределяне" се правело по време на лятната академия "Повече заедно". Вследствие на разделението, учебният и възпитателен процес в т. нар. "цигански" клас било проблемно - децата не усвоявали книжовния български език, в речта им трайно се установявали диалектни форми. Учителите и възпитателите не успявали да наложат ред и дисциплина.

Сбиванията са ежедневие, включително групови саморазправи с участие на по-големи роднини и на родители, се казва в съобщението на Д21.

„С основание гражданите на Ловеч са обезпокоени от средно- и дългосрочните последствия от модела, практикуван в училище „Св. Климент Охридски“. Той възпроизвежда и затвърждава негативните стереотипи и дискриминационни нагласи спрямо различните етноси. Задълбочава проблемите с дефицита на знания и свързаните с тях компетентности, бедния речников запас и недоброто владеене на книжовния български език у учениците от социално слаби и от ромски семейства. В допълнение, обременява с този проблем и попадналите в „грешния“ клас деца от български произход, които са недостатъчно на брой за да послужат като положителен пример и да въведат модел за поведение и общуване, базиран на общоприетите норми, правила и ред. Чрез „малцинствените“ класове в училището, а и в обществената среда на Ловеч, ще се затвърждават агресията и насилието като обичайни прояви в отношенията между хората“, каза зам.-председателят на „Движение 21“, който е родом от Ловеч, пише OFFNews.

Ловеч / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Олигарха
  Отговор
  1 15:27  20.10.17
  Е вие сега ли разбирате, че това е бъдещето на "демокрацията"? В любимия ви модел за демокрация ФАЩ е точно така, само че вместо в отделни паралелки децата са в отделни училища, семействата са в отделни квартали на база СОЦИАЛЕН СТАТУС! В Канада и Латинска америка е същото. Добре дошли в "демокрацията"! Още по-интересно ще стане, когато циганчетата са 50% от всички първокласници и какво ще излезе от децата тогава, ще е интересно с отслабващия контрол от МОН дали ще има един вишист, който ще може да практикува професията, която учи след университета без да се налага да учи всичко отначало във фирмата и изобщо дали става за нещо. Не може само да се краде и да се иска Кока-кола на корем, оказва се че да се ръководи държава по нормален начи е нещо много сериозно и не е за всеки още по-малко за елементите дето се намират в парламента в последните 25 години! Паметник за великия Тодор!
 • НПО 217
  Отговор
  2 17:54  20.10.17
  Зам.-председателя на Д21 Данаил Георгиев,да отговори къде учат неговите деца и те ли са интегрирани с циганските,за да знаем и ние дали се спазват еврогейските заповеди и напътствия.Движение 21?????
 • Бат Саше
  Отговор
  3 19:22  20.10.17
  Публикувано във факти.бг: Вследствие на разделението, учебният и възпитателен процес в т. нар. "цигански" клас било проблемно - децата не усвоявали книжовния български език, в речта им трайно се установявали диалектни форми. Учителите и възпитателите не успявали да наложат ред и дисциплина. ХА,ХА! Точно тези проблеми са следствие от разделението. Голям смях. Маймуната няма място в училище. Циганите са умствено изостанала раса. Първият ми критерий, за избор на учебно заведение или градина, е да няма цигани. Възпитавам детето си в расизъм и нетолерантност. Белият човек трябва да си знае мястото и да си отстоява позициите. Другото е социална, културна и цивилизационна деградация!
 • Цинго
  Отговор
  4 21:03  20.10.17
  От циганин нищо не става!!Стара българска поговорка
 • Гост
  Отговор
  5 06:27  21.10.17
  Просто циганите са липсващото звено между маймуната и човека.
 • 6 04:03  22.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай