20 Октомври, 2017 15:16 1 570 6

Обвиниха училище, че отделя ромите и бедните в отделни класове

  • училище-
  • роми-
  • бедни-
  • класове-
  • ловеч

"Гимназия в Ловеч дели ученици в класове на база социален статус и етнически произход", съобщи "Движение 21" в имейл до медиите.

Извода направили жители от града, които и подали сигнал до Движението. Става въпрос за Средно училище "Св. Климент Охридски". То приема и разпределя първокласници в паралелки на база на социалния статус и етническия произход на родителите им, пише в сигнал, изпратен до зам.-председателя на Д21 Данаил Георгиев.

Имало два класа - за деца с „добро“ социално положение и произход и за деца на социално слаби родители, предимно от ромски етнически произход. Това разделение се прави от няколко години, твърдят в сигнала, цитиран от Д21.

По този повод родители на първокласници са внесли няколко писма в Регионалното управление на образованието към МОН в Ловеч.

"В града е публично известно, че още преди да пристъпят прага на училището децата биват преценявани според социалния статус и етническия произход, а определени родители увещавани в разговори с учители на четири очи и по телефона да записват бъдещите ученици в „българския клас", се каза в него.

Родителите твърдят, че "правилното разпределяне" се правело по време на лятната академия "Повече заедно". Вследствие на разделението, учебният и възпитателен процес в т. нар. "цигански" клас било проблемно - децата не усвоявали книжовния български език, в речта им трайно се установявали диалектни форми. Учителите и възпитателите не успявали да наложат ред и дисциплина.

Сбиванията са ежедневие, включително групови саморазправи с участие на по-големи роднини и на родители, се казва в съобщението на Д21.

„С основание гражданите на Ловеч са обезпокоени от средно- и дългосрочните последствия от модела, практикуван в училище „Св. Климент Охридски“. Той възпроизвежда и затвърждава негативните стереотипи и дискриминационни нагласи спрямо различните етноси. Задълбочава проблемите с дефицита на знания и свързаните с тях компетентности, бедния речников запас и недоброто владеене на книжовния български език у учениците от социално слаби и от ромски семейства. В допълнение, обременява с този проблем и попадналите в „грешния“ клас деца от български произход, които са недостатъчно на брой за да послужат като положителен пример и да въведат модел за поведение и общуване, базиран на общоприетите норми, правила и ред. Чрез „малцинствените“ класове в училището, а и в обществената среда на Ловеч, ще се затвърждават агресията и насилието като обичайни прояви в отношенията между хората“, каза зам.-председателят на „Движение 21“, който е родом от Ловеч, пише OFFNews.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олигарха

    9 3 Отговор
    Е вие сега ли разбирате, че това е бъдещето на "демокрацията"? В любимия ви модел за демокрация ФАЩ е точно така, само че вместо в отделни паралелки децата са в отделни училища, семействата са в отделни квартали на база СОЦИАЛЕН СТАТУС! В Канада и Латинска америка е същото. Добре дошли в "демокрацията"!
    Още по-интересно ще стане, когато циганчетата са 50% от всички първокласници и какво ще излезе от децата тогава, ще е интересно с отслабващия контрол от МОН дали ще има един вишист, който ще може да практикува професията, която учи след университета без да се налага да учи всичко отначало във фирмата и изобщо дали става за нещо. Не може само да се краде и да се иска Кока-кола на корем, оказва се че да се ръководи държава по нормален начи е нещо много сериозно и не е за всеки още по-малко за елементите дето се намират в парламента в последните 25 години! Паметник за великия Тодор!
  • 2 НПО 217

    6 0 Отговор
    Зам.-председателя на Д21 Данаил Георгиев,да отговори къде учат неговите деца и те ли са интегрирани с циганските,за да знаем и ние дали се спазват еврогейските заповеди и напътствия.Движение 21?????
  • 3 Бат Саше

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Вследствие на разделението, учебният и възпитателен процес в т. нар. "цигански" клас било проблемно - децата не усвоявали книжовния български език, в речта им трайно се установявали диалектни форми. Учителите и възпитателите не успявали да наложат ред и дисциплина.
    ХА,ХА! Точно тези проблеми са следствие от разделението. Голям смях. Маймуната няма място в училище. Циганите са умствено изостанала раса. Първият ми критерий, за избор на учебно заведение или градина, е да няма цигани. Възпитавам детето си в расизъм и нетолерантност. Белият човек трябва да си знае мястото и да си отстоява позициите. Другото е социална, културна и цивилизационна деградация!
  • 4 Цинго

    4 1 Отговор
    От циганин нищо не става!!Стара българска поговорка
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Просто циганите са липсващото звено между маймуната и човека.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове