506 6

Само 10% смятат, че медиите са независими

Мартин Христов

Доста притеснителни данни се появиха тази седмица от проучване на „Алфа Рисърч“ съвместно с фондация „Конрад Аденауер“. От него става ясно,че хората не са наясно какво точно е фалшива новина. Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ коментира данните в ефира на телевизия BiT.

„Фалшивите новини са само акцент от зависимостта или независимостта на медиите. Като важни резултати от това проучване аз бих отбелязала три факта. Факти, които същевременно са притеснителни. На първо място е зависимостта на медиите. Имаме само 10 % , които твърдят, че според тях медиите в България са напълно независими, 45 процента смята,че те са изцяло зависими, останалите са някъде по средата.

Трябва да кажем,че този въпрос поне от няколко години е сериозно и във вниманието на европейското и обществено мнение. Когато говорим за усещане и за доверие, дефиницията е по-малко важна. Защото е по-важно по какъв начин хората се ориентират в едни или други реалности, а не винаги те се ориентират спрямо дефиницията.

Преди нашето проучване през 2016 година излиза едно голяма проучване на „Евробарометър“ за независимостта на медиите в европейски контекст. 58 процента от европейските граждани казват ,че медиите в техните страни не предоставят информация, която да е свободна от политически и икономически натиск.

И пак за нашето изследване: 75 процента от хората твърдят,че са чули поне една фалшива новина през последната година. Около 25 процента са тези, които казват ,че през последната седмица са чули фалшива новина. При тези 75 процента, като ги попитаме каква фалшива новина чухте, те обясняват: 45% компромати от личния живот на известни личности, сензации за известни хора- при около 35 процента, 25 % очерняне на политическия противник. Едва 16 процента казва,че са чули реална фалшива новина“, обясни Боряна Димитрова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 22:22  02.12.17
  Медиите никъде по-света не са независими но в БГ.са ОСОБЕНО зависими от оправляващата партия в момента!това го признават дори вашите дружки от ЕС, соросчета

  Коментиран от #5

 • ХХХ
  Отговор
  2 22:54  02.12.17
  Те са независими, ама зависи от кого, или както казваше една съученичка Виктория от бтв-то ,,истината е въпрос на гледна точка.,,
 • ha ha ha
  Отговор
  3 23:02  02.12.17
  Айде да не ни обяснявате какво е фалшива новина, както и да триете неудобните коментари - пак ще ви хващаме лъжите. ;) https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=VPduHxJGoqg
 • onq s konq
  Отговор
  4 02:47  03.12.17
  Аз също не смятам, че медите са независими. Моят глас обаче има тежестта на цял един процент, понеже съм по-умен от средностатистическия човек. За това от сега нататък, смятайте, че само 9% смятат медиите за независими.
 • Бесен Сурикат
  Отговор
  5 02:49  03.12.17

  До коментар #1 от "Бесен Язовец":

  Ти комунист или болшевик си?
 • Пешо
  Отговор
  6 19:41  03.12.17
  По-фалшиво от ”популярноста” на плевнелиев, съобщена Борянка няма

Напиши коментар:


Публикувай