5 776 7

Защо мечка и глигани тичат по магистрала "Тракия"

Светослава Ингилизова

Зачестяват инцидентите с блъснати и убити диви животни на автомагистрала „Тракия". В рамките само на 10 дни диви прасета и мечка излязоха на скоростния път, който би трябвало да е защитен с непрекъсната ограда.

Последният инцидент е станал на 27-ия километър в посока Пловдив. Мечка се е опитала да пресече пътя, когато я блъска кола. Животното е загинало, пътниците в колата са невредими.

Лесно се намира пробива в оградата. „94 см е просвета в тази дупка и така всяко животно може спокойно да мине на 4 крака през дупката”, посочи Александър Дуцов, председател на сдружение за дива природа „Балкани”.

Най-старата ни магистрала е строена без места за преминаване на животни. „Дори да пренебрегнем изцяло природозащитния, биологичен контекст, че умират защитени животни, едно диво прасе, една сърна или една мечка на магистралата е все едно кола се блъска в твърд предмет”, посочи Дуцов.

По новите магистрали се правят проходи, които пазят и животните, и пътуващите. В някои държави има дори надлези за раци. Единственото място на магистрала „Тракия”, където едрите животни могат да пресекат, е планината над тунел "Траянови врата".

„Тия случаи в някои моменти са почти ежедневие. От началото на годината до настоящия момент откраднатата т.н. заешка ограда, това е мрежа с променлива геометрия, е 26 км., на всички магистрали”, коментира инж. Михаил Рашков от АПИ.

От пътната агенция обещаха нов оглед и поправка на оградата на мястото на инцидента с мечката.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Расулюлах
  Отговор
  1 11:05  22.10.17
  За да ги сгазиш и да доиде кат и да ти напише актове за квот се сетиш хахаха и да ти обере парите де имаш и още немаш хахаха и никои не е виновен от институциите крадливи....писна ми от българско робство

  Коментиран от #6

 • Анонимен
  Отговор
  2 11:39  22.10.17
  Оградата я няма, щото Валери Шимонов я е взел, за да построи с нея Великата Телена Мрежа Със Стратегическо Значение.
 • гост
  Отговор
  3 14:12  22.10.17
  Имали са маратон, но са забравили да уведомят медиите.
 • Кики
  Отговор
  4 20:17  22.10.17
  Ми да ремонтират оградата да направят тунел за животните и по малко крадене
 • ВЪРБАН
  Отговор
  5 22:08  22.10.17
  Радвайте се че ги има Да бъде БЪЛГАРИЯ от ХАН АСПАРУХ
 • Димитър Димитров
  Отговор
  6 22:59  22.10.17

  До коментар #1 от "Расулюлах":

  На ''Умни'' хора като теб как им позволяват да карат коли незнам?За хората тука като изключим Расулюлах на магистралата няма знак поява на животни за повечето с купените книжки ако случайно на път който не предупреждава появата на животни имате право да съдите държавата в България и Страсбург на умните полицаи ако ви съставят акт сами си вкарват авто гол защото регистрират, че сте ударили животно на магистрала или на път където не е обузначено за появата им!
 • Чукундур шопски
  Отговор
  7 12:44  23.10.17
  Държава без бренекета и танкове огън да я гори

Напиши коментар:


Публикувай