704 8

10 млн. лв. годишно били нужни за поддръжка на исляма у нас

Светослава Ингилизова

„За цялостната поддръжка на ислямското вероизповедание у нас са необходими 10 милиона лева годишно”, заяви пред Нова тв главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Изказването дойде по повод намерението на държавата да промени финансирането на вероизповеданията у нас и да сложи край на чуждестранните парични потоци в духовните ни училища. Според Патриотите, финансирането от чужди държави (в частност, от Турция) е начин да се внедри и радикален ислям в България.

„Не сме позволили да се прокара радикален ислям и Главното мюфтийство е една превенция за това”, увери Фаик. Според него, изказванията на Патриотите „сеят раздор и омраза в обществото”.

На въпроса колко чужди имами е назначило Главното мюфтийство у нас, той отговори: „Съгласно договора от 1998-а между турския Дианет и мюсюлманското изповедание у нас, ние имаме периодично имами, които идват от Турция. Те не надвишават в момента 10, на фона на 400 чужди проповедници в България. Те проповядват традиционния и познат ислям”.

Фаик обаче не можа да представи статистика колко от българските имами са завършили в чужбина.

Относно обвиненията на бившия главен мюфтия, че сегашният е член на „Мюсюлмански братя”: „Това са смешни твърдения на този клоун”.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарвн Либерализатор
  Отговор
  1 18:35  22.10.17
  България е православна държава. Разни равини, имами и мюфтии ако искат да получат финансиране съвсем спокойно могат да заминат в Саудитска Арабия или Мароко, където исляма цъфти. Равините-в Израел, съответно.
 • наблюдател
  Отговор
  2 19:45  22.10.17
  Ааа реват чалмите ще им спрат парите.Като са толкова мирни и добри да си събират членски внос от всички мюслита в България и да се самоиздържат. Ако има 500 000 мюслита по 20 лева годишно и ето им ги 10 милиона. Ама кой ще слугува на Ердоган?

  Коментиран от #3

 • Сссс
  Отговор
  3 21:06  22.10.17

  До коментар #2 от "наблюдател":

  Исляма е просъществувал толкова векове и без Ердоан.Нарочно се мъти водата за вероизповеданието.А онзи клоун Генджев трябва да е клиент на прокуратурата.

  Коментиран от #4

 • Някой
  Отговор
  4 00:12  23.10.17

  До коментар #3 от "Сссс":

  Като е карал без Ердоган защо сега вземат пари от него?Колко турски емисари бяха изгонени покрай изборите от ДАНС? Като искат религия ще се занимават само с религия не с про турска пропаганда и политика.

 • Ник
  Отговор
  5 05:35  23.10.17
  Добри ислямисти! има ли изобщо?

  Коментиран от #6

 • Хасан
  Отговор
  6 08:02  23.10.17

  До коментар #5 от "Ник":

  Добри християни дали има???Всички помним Хитлер,Мусолини,Сталин..помним Хирошима...помним Ирак и хилядите цивилни убити там..Либия и вината на евреина Саркози...всички тия и много други войнни и убийства бяха направени от християни

  Коментиран от #7

 • гост
  Отговор
  7 13:26  23.10.17

  До коментар #6 от "Хасан":

  ама поне не в името на някакъв чичко дето стои на небето и не те следи дали не жулиш парцуца през деня, че да те накаже после. С изключение на кръстоносните походи и малко из тъмните средни векове, християни не са убивали иноверци заради вярата си. Не така стоят обяче нещата с "най-миролюбивата" религия. Аз като цяло съм атеист и религиите трябва да се забранят - изиграли са своята роля. Сега има наука, интернет и достъпно образование. Няма как човек да е образован и да е силно религиозен, вдете неща са несъвместими.
 • некойси
  Отговор
  8 14:32  24.10.17
  Само дето България се води Християнска държава и не виждам защо трябва да се наливат пари в ислям.

Напиши коментар:


Публикувай