480 1

Мая Манолова: Всяка година сразявам по един противник

Стефанаки Йоанис

"Всяка година - по един сразен противник", похвали се в студиото на бТВ омбудсманът Мая Манолова.

Тя заема този пост от две години насам.

"Първо бяха арбитражните съдилища. Сега са ЧСИ-тата (частните съдебни изпълнители - б.р.). Някъде по пътя - наглите работодатели. Ако тази година имаме успехи с вечния длъжник, закон за частния фалит, ще сме отличници. Имаме фирми за бързи кредити, колекторите, двойния стандарт при храните", продължи Манолова.

Омбудсманът смята, че когато гражданите са зад гърба й, нямам право да се отказвам. Мая Манолова благодари и на опозицията, но най-вече на управляващото мнозинство, което я е подкрепило. Благодарение и на него, и на медиите промените по отношение на частните съдебни изпълнители са се случили. И тя много се надява банкерите да се поучат от този процес.

Важно е също, че ЧСИ ще действат пропорционално според размера на дълга.

"Досега за 200 лева са могат да ти блокират банкова сметка за 200 000. А длъжникът понякога чака НАП да му каже какво да прави. Вече ако дължиш 200 лева, ще ти запорират 200. Не жилището, не земите. Само това, което дължиш", каза омбудсманът.

Делото срещу длъжниците ще тръгва по общия ред. Досега е имало бърза процедура - не е намерен и делото почва бързо. Оттук нататък обаче трябват минимум две съдебни инстанции.

"Някъде по трасето ще разбереш, че срещу тебе има дело", увери Мая Манолова.

Тя допълни, че в момента работи върху закон за частния фалит. Той трябва да е обмислен и да вземе най-доброто от европейските практики.

"Един човек, когато не може да изплати за 10 години или повече дълга си, да бъде, образно казано, отписан", изтъкна Манолова.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Егати
    Отговор
    1 16:50  25.10.17
    Все се чудя как стават тези назначения, уж врагове на Герб, и Костинбродска афера и грозни думи, а накрая шербет...Герб назначава Мая, за какви заслуги....театро с лоши артисти,пародия-леви ,десни..

Напиши коментар:


Публикувай