750 6

Мика Зайкова: Пълен абсурд е рязането на болнични, за да се намалят фалшивите случаи

Стефанаки Йоанис

Идеята да се режат болничните с цел по този начин да се намалят фалшивите листове, е пълен абсурд. Това коментира в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова. По думите на бившия синдикалист работодателите не само са в застой, а и се чудят откъде да намерят работници.

Затова НОИ трябва да си плаща на трудещите се 80% върху нетния доход. Припомняме, че в проектобюджета на държавното осигуряване за следващата година е предвидено първите три дни болнични да струват на работодателите само 50 процента от дневната заплата вместо досегашните 70 процента.

„Единственият начин да се справим с фалшивите болнични са санкциите“, уточни Зайкова. Експертът даде пример с Полша, където лекар, който издава фалшиви болнични, губи правата си. Според Зайкова това е правилен подход, а не да се наказват онези, които наистина имат нужда от болничен. Васил Василев от Асоциацията на индустриалния капитал в България също вижда решението като несправедливо.

„Трябва да се заловят симулантите и да се накажат докторите. Това не е прецедент у нас, много често се наказват коректните“, смята Василев. По този повод Зайкова допълни, че всяка рестрикция поражда нарушение или най-малко сива икономика.

„В закона всичко е казано, той просто трябва да се спазва. Човек като се разболее наистина, не е редно да работи, да заразява колегите си“, коментира тя. Според нея автор на предложението със сигурност е човек, който слабо разбира от социална политика и идеята не е на министъра.

„Това е просто абсурдно да се наказват истинските болни заради това, че има нарушители“, посочи Зайкова.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бат Мишо
  Отговор
  1 10:47  23.10.17
  пълен абсурд ще стане кат земем сопите и додем накрая в сф в народното събрание на сурваки

  Коментиран от #2

 • САП
  Отговор
  2 11:01  23.10.17

  До коментар #1 от "Бат Мишо":

  Крайно време е наистина, но си мисля, че сопите отдавна няма да са достатъчни. Трябва нещо по сериозно.
 • Гостенин
  Отговор
  3 13:36  23.10.17
  При Герб е така!
 • Гост
  Отговор
  4 13:46  23.10.17
  Пълен абсурд, защо въобще работодателите трябва да плащат болнични, това е работа на държавата. За какво тогава плащат здравни вноски и осигуровки ? А тази дърта вещица управлявала ли е някога дори сергия на пазар, че ще дава непрекъснато акъл? Финансов експерт била, хахаха !!!

  Коментиран от #5

 • ТАС
  Отговор
  5 15:32  23.10.17

  До коментар #4 от "Гост":

  Напротив така е редно за да се превъзпитат работодателите. Реално за мен за по-голямата част от болничните са виновни те. Примерно зле поддържана вентилация води до увеличаването на заразните заболявания. Неспазване на техниките за безопасност водят до травми и наранявания. И много други дребни нарушения от тяхна страна са много често причината за много леки заболявания и наранявания. Имах колега които почна да взима хапчета за кръвно на 24 години, работеше директно със собствениците( а те бяха от тия дето уволняват и назначават всеки ден) и те му образуваха нерви. Като взе да има проблеми отказваха да го пускат на прегледи, и приказки няма ти нищо и др. подобни. Като взе да напуска мизериите дето му направиха не ми се говори. Три месеца след като напусна спря хапчета за кръвно на 5 месец и за нервите оправи се човека. А за отношението към колежка онкоболна не ми се говори. Идеята е да ги накара те да се грижат за работниците си по-добре за да не им се налага да плащат болнични. В противен случай те не се замислят изобщо какви ги вършат. За мен болничните трябва да си останат на същите нива, но хванат ли фалшив болничен лист санкция и на лекаря и на болния да върне парите за болнични в троен размер. В България всички работодатели са на практиката карай нали така минава, а като стане белята те се правят на невинни.

  Коментиран от #6

 • Някой
  Отговор
  6 01:05  26.10.17

  До коментар #5 от "ТАС":

  Виновен бил работодателя че някой го мързи да работи и взема болнични.От къде на къде работодателя ще плаща болнични след като държавата удържа какви ли не здравни и социални осигуровки.И така на държавата не и дреме някой като си вземе 3 дена нали тя не ги плаща.Работодателя да се чуди от къде да намира заместник когато някой решил да иде на почивка.Когато тариката симулант изчезне другите колеги опъват жили заради него а той си взема заплатката. Да не говорим за фрапиращи случай в които тарикат си движи собствен бизнес докато е в болнични и даже пътува в чужбина. Примери има много и това трябва да спре както и фалшивите инвалидни пенсии.

Напиши коментар:


Публикувай