1 240 4

Ректорът на ТУ-Варна станал доктор на науките... с преписване

Проф. Росен Василев е преписал 90% от дисертацията си

Снимка: ТУ-Варна
Снимка: ТУ-Варна
Константин Карагьозов

Ректорът на Техническия университет във Варна - проф. Росен Василев, е преписал 90% от дисертацията си за най-високата степен – доктор на науките. Комисия от образователното министерство е установила злоупотребата, но професорът не може да бъде наказан, защото по закон именно ректорът санкционира плагиатство.

През лятото ректорът на ТУ-Варна трябваше да защити дисертация и да получи научната степен доктор на науките. Предшественикът му и друг бивш преподавател обаче го обвиниха, че е преписал цялата научна работа – от докторанти и чужд източник.

"Втора, трета, четвърта, пета глава от дисертацията на Василев са преписани буквално от дисертациите на докторант, на който той е съръководител", споделя проф. Николай Минчев пред bTV.

Докторантите, от които ректорът е преписвал, не проявили претенции.

Според Закона за развитие на академичния състав обаче дисертационният труд се подготвя самостоятелно и не може да повтаря съдържанието на докторантски дисертации.

"Законът повелява, че ректорът, който управлява тази институция и където се установи, че има такива случаи на взаимстване на текстове, тоест плагиатстване, той трябва да приложи силата на закона и да уволни съответния нарушител", напомня бившият ректор на ТУ – Врана проф. Овид Фахри.

Понеже в този случай ректорът би трябвало да накаже себе си за плагиатство, двамата преподаватели се обръщат към министъра на образованието. Комисия от експерти се заема с казуса. Заключенията – над 90% от дисертацията е преписана.

"Дисертацията представлява една компилация от трудове на различни автори, без да бъде изпълнено изискването на закона тя да бъде подготвена самостоятелно", обяви проф. Веско Панов, зам.-председател на комисията към МОН.

Професорите Фархи и Минчев призовават академичната общност да осъди действията на ректора и да поиска оставката му. От министерството на образованието обясниха, че са предали случая на прокуратурата.

"Това е най-грешният ход, който може да се направи, защото прокуратурата ще се запознае със случая, ще направи някакво предварително разследване и ще установи, че не е компетентна да се произнесе. Този, от когото е откраднато, не е подал заявление. А тези, които ще подадат заявление, са в служебна зависимост от ректора", коментира проф. Веско Панов.

Очаква се в новия закон за развитие на академичния състав пропускът да бъде отстранен.

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Расулюлах
  Отговор
  1 10:58  23.10.17
  Така се прави хахах
 • ЕнтеуеЕгент
  Отговор
  2 11:23  23.10.17
  Ами вижте му само физиономията на "ректора"........и всякакъв друг коментар е излишен. Нагъл корумпиран селяндур.
 • Един
  Отговор
  3 11:45  23.10.17
  Който го може - произвежда! (оре, бере, кове ...) Който го знае - преподава! Който го мързи (да работи) - ръководи!

  Коментиран от #4

 • Кака Гинка
  Отговор
  4 11:49  23.10.17

  До коментар #3 от "Един":

  Добре казано,но това важи само за у нас.На други места ръководителите и знаят,и могат...

Напиши коментар:


Публикувай