990

Тетевен с историческа възстановка за 1 ноември

Снимка: Община Тетевен
Снимка: Община Тетевен
Светослава Ингилизова

Община Тетевен подготвя богата празнична програма по случай 1 ноември – Ден на народните будители и празник на Тетевен. Тази година се навършват 140 години от освобождението на града от османско владичество, а събитието ще бъде отбелязано с множество мероприятия в дните от 28.10 – 01.11.2017г.

Най-интересната част от програмата може да бъде наблюдавана на 28 октомври, от 11.00ч., на пл. „Сава Младенов“. С историческа възстановка ще бъдат пресъздадени събитията, довели до освобождението на града, а в начинанието ще вземат участие над 80 души от Национално дружество „Традиция“. След като приключи възстановката, всички присъстващи могат да се насладят на специално подготвения концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“. От 13:00ч. програмата продължава с представяне на ученически творби в Художествена галерия – Тетевен, посветени на 140г. от освобождението на града.

На 29 октомври ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника в м.“Боева могила”, а следващата сутрин започва с панихида в памет на хаджи Станьо Врабевски, последвана от научна сесия по повод 200 г. от рождението му.

31 октомври е ден за театър, като всички любители на това изкуство ще могат да наблюдават постановката „Големият род“ – в изпълнение на самодейците от НЧ “Съгласие 1869” – гр. Тетевен.

Началото на празничния ден – 1 ноември – ще бъде сложено в църквата „Св. Всех Святих" с молебен. Малко по-късно, на пл. „Сава Младенов“, започва концертът на Представителния общински духов оркестър с мажоретки - гр. Троян и Тържествено издигане знамето на град Тетевен. Програмата завършва с Тържествена сесия на Общинския съвет и откриване на барелеф на Тома Васильов - активен обществен деец и крупен дарител.

Ловеч / България