1 732 9

Сексистката граматика на българския език

Николай Гочев

А на българския език и самата му граматика е сексистка.

Защото принципно никой не се съмнява, че жената е човек. Но:

Ако кажа: „Днес имам среща с един човек“ всеки си мисли, че имам среща с някакъв мъж и най-вероятно по някаква работа.

А ако кажа: „Днес имам среща с една жена“ всеки си мисли какво ли не.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Генииална новина (гост)
  Отговор
  1 21:46  04.11.17
  Защо обиждате езика ни, г-н Гочев?

  За този "сексистки" език ли Вазов казваше, че е най-красив от красивите в света? Него ли създаваха дедите ни в продължения на хилядолетие и неговата ли азбука се използва в множество страни?

  За да говорите този език, хиляди хора са платили с труда и живота си, Гочев. Ако говорихте турски, по-щастливи ли щяхте да бъдете, че няма "сексуална дискриминация"?

  Как да не се възхитя на подобна новина от начинаещо подобие на журналист в електронна медия?! В какъв свят живеем, без някой да се е почувствал обиден или сегрегиран, да се търси веднага неравенството. Защо създавате такива раздори измежду хора българи, бе журналисти? Не ни е проблема глупавата статия в 5 реда, а това, че утре същото плоско гърне ще започне да интерпретира посвоему и "обективно" значими събития и факти, които касат хората в България.
  Да не си от соросоидната БХК, че всяваш раздор в нацията ни?
  От каква гледна точка смеете да се подигравате на едно от най светлите неща, които множина пазим и ценим, г-не?

  Смеете се в лицето на цял народ и подтиквате други да го правят, това ли е новина? Това следва да е забавно и развлекателно ли?

  Отнемате една от най-важните ценности на българския народ и искате да бъдете управлявани от кадърни хора, да живеете в разумна държава.

  Вижте се какъв плосък пример давате..
 • куку руку ку (гост)
  Отговор
  2 22:08  04.11.17
  Историята на България пречи на господарите ви. И граматиката ли им пречи г'усин гочев?
 • Олигарха (гост)
  Отговор
  3 22:17  04.11.17
  Гочев, лицето и прическата ти са олицетворение на душата ти.
 • Кака Гинка (гост)
  Отговор
  4 22:34  04.11.17
  Не само в българският език е така - неизбежно наследство от миналото и за това някои умници в Брюксел се гласят да променят генерално граматиката,въвеждайки понятия като "бременен човек" и пр.При новите правила с "джендърите", явно всеки намек за мъжки и женски пол обижда "различните" и трябва да бъде избегнат.И понеже нашите управлници и техните слуги-журналисти са най-послушни и сервилни към новите господари,вече се стараят да ни обяснят колко архаичен е езика ни и как трябва да се промени съобразно новите изисквания...
 • двж (гост)
  Отговор
  5 23:12  04.11.17
  Така е в днешнитекомплексарски времена. Някой се обиждал, ако му кажеш жена, ако му кажеш ром или ако му кажеш хомо. Е добре де - ако на мен някой ми каже, защо не се обиждам? Добре де, не съм съвършен, но немисля, че бих се обидил , ако намекнат за недостатъците ми. Просто днещният свят е много 'разглезен' и 'обидчив'. комплексарска му работа - на такива лигльовци и лигли не може да се разчита. това е и основният проблем.
 • Истината винаги боли (гост)
  Отговор
  6 23:19  04.11.17
  Още един изрод в списъка ми изроди родопродажници,за пари някой многополови станаха вече нетърпимо нагли,време е Българският народ да се ,,самосезира",защото отдавна е настъпило време разделно....
 • Ziegfried (гост)
  Отговор
  7 02:05  05.11.17
  Човекът е показал един факт от българският език , а вие му прехвърлите вашата предателска. същност.Гочев е американски агент ,соросоид , подметка на Брюксел ,
  лакей на американският капитализъм, и син на Дявола.
  Ех,вие( ти ),чада Юродови , нямате грам логичност и толерантност.Я си замина
  вайте за русия.!
 • Наблюдател. (гост)
  Отговор
  8 02:40  05.11.17
  Много шум за нищо. Граматиката е създавана във времена, когато хората са мислели по друг начин. Ако смятат , че е дошло време -да променят граматиката. Но да ли си струва. Ако казваме африканци, а не негри, да ли това променя нещо в расистката ни нагласа. И самите негри да ли са по-малко расисти от белите? Както се вижда въпросът не е толкова лесен. Едва ли ще се решат някакакви социални проблеми, ако пишем по табелите пешаходКи вместо пешаходци както е в Германия. От друга страна се казва госпожи и господа, защо да не се прави разликата последователно навсякъде? Във всеки случай от воплите на нискочелите патрЕоти тук също няма никаква полза.
 • Простотии (гост)
  Отговор
  9 17:00  05.11.17
  Ей Гочев я кажи на английски как ще кажеш че имаш среща с човек.
  Обясни ни значението на думата MAN и какво влагат в нея англичаните или американците.
  Ако искаш можеш и на френски и на немски да продължиш.
  В българския можеш да кажеш имам среща с един мъж.
  Но в английският какво ще кажеш?
  А значението на думата MANKIND ще ни го обясниш ли?
  Защото на български има дума човечество не мъжечество.Големи лингвисти излязохте голяма работа.
  Г

Напиши коментар:


Публикувай