29 Октомври, 2017 23:30 7 187 16

Ядосана съм! Махнете мръсните си ръце от Кърджали

  • кърджали-
  • празник-
  • освобождение

Защо се делим на празници?

В понеделник Кърджали трябваше да има празник. На 21 октомври градът е освободен от османско владичество /това ли е коректният термин, ако не – извинете ме/. Сигурно знаете, че едва Балканската война от 1912 г. и победата на генерал Васил Делов правят Кърджали част от българската земя.

Това коментира в профила си във Фейсбук Вилдан Байрямова.

Сигурно знаете, че поради късното му присъединяване комплексите са много, страшно много, носят ги не само управниците му през годините, но и хората. Аз не разбирам защо комплексите трябва да избиват и избухват около празници, през целия си живот не го проумях. Не разбирам и защо хора, никога не стъпвали в този ужасно хубав град, го възприемат като някакъв анклав, населен с чужди на България люде. Не разбирам и другите, свързани по някакъв начин с Кърджали, които диктуват или вземат еднолично решенията за него, дори и за празниците му. Впрочем, празник имаше и го направиха децата на града. До тях, слава на боговете, не достигнаха политическите бръщолевения и провокативните послания.

Какво се случи?

В петък вечерта имаше пищна заря на площада, страхотен спектакъл от националната гвардейска част. Местните хора питаха къде са кметът и екипът му, къде са депутатите. И аз питах. После стана ясно, че били сърдити – на областната управа, че организирала зарята и не ги поканила, че две прояви се дублирали, на ГЕРБ, че ползвали властта си за разделяне и противопоставяне, а може би и на избирателите, окупирали площада. На следващия ден движението беше в абсурдна блокада до невъзможност да се придвижиш с автомобил, а онова, което най-ясно се чуваше, беше с адрес към майката и родата до девето коляно. Че как, важно е скъпоценните общинските съветници и други политически лица да стигнат безпрепятствено до залата за тържествената сесия. А сесията трябваше да е тържествена. Трябваше и д-р Атанас Дафовски, първият главен лекар на болницата, да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин“. Но не беше – умниците общинари обявиха нулева година за въпросната процедура. Копи-пейст на скандала отпреди 5 години, когато освободителят на града генерал Делов бе захвърлен в коша на политическата немощ и малоумие.

„Някои се опитват да ни разделят, да ни противопоставят, дори и на празници като този. Политиката на разделение и противопоставяне, за съжаление, става официална държавна политика, когато се прави от институциите на държавата. Ползването на един празник от държавата за разделение на обществото е недопустимо в европейска България“. Това беше поздравът на политически лидер от празничната трибуна. Това беше присъда – заради зарята от предната вечер. Чок мерси, ама в парламента може да плямпате всичко, да се правите на важни и да симулирате опозиция. Не и в града ми, не и в този ден.

И още една доза отрова от вчера.

Новопръкнал се политик, известен на прокуратурата с разноса на хранителни торбички с партийно лого от времето на предизборната кампания, се изказал и той за празника на освобождението. За него генерал Васил Делов е „военнопрестъпник, извършил първото по рода си етническо прочистване в новата световна история“ и това било така според съвременните разбирания. „Избиване на цивилно население, изнасилвания, ограбвания, прогонване от родните места. Всичките зверства над мирното население се извършват от редовната армия предвождана от генерал Делов“, твърди този познавач на историческите факти. И още – че имало „неоспорими факти и доказателства за извършения геноцид“, и „поляризация в обществото“. Същият автор призовава за местен референдум за избор на друга дата за Деня на Кърджали. Защото това щял да е изходът от „срамното положение“. Да, мен ме е срам. Ето от такива хора с претенции да определят дневния ми ред и пътя на живота ми, моя и на хората в този страхотен град. Ами да беше излязъл смирен от джамията, в която с Местан сте се молили вчера за покоя на загиналите, или и тях разделихте? В храма или в кръчмата си шушнахте за геноцид и референдум?

Извинете за дългия статус. Ядосана съм и омерзена, махнете мръсните си ръце от Кърджали.

Искам да дишам и да не ме е срам. И да не ме е страх.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНАХРОНИзм

    68 6 Отговор
    Защото самото име на града и бъдещите събития ще поставят подобни коментари в неизгодна позиция! Защото АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД все още не е геноцид! Защото волята и убежденията на българските поданици са пренебрегвани, омаловажавани и незачитани! Не забравяйте, че там ЖИВЕЯТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, независимо, че религията им е друга! Защото на Октай Енимехмедов му "засече" патлангача! Защото Мусалла не е Св. Иван Рилски! Защото АВТОБУСИТЕ от Турция няма как да ги спрем! Защото още не сме разбрали "КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ?!"! Защото скоро е 1.11(Хелуин) и Тиквата има ИМЕН ДЕН...

    Коментиран от #6

  • 2 Трр

    20 51 Отговор
    В турция няма ли да се чувствате по-добре?
  • 3 Бат Мишо

    40 31 Отговор
    ем то тва е целта на нато и ес и ГРОБ-
    обезоръжаване на българия , разпарчетосване на страната и раздаване на комшиите ,които ще влязат да я ,,омиротворят,, по натовски (който не се сеща как-са веди в сирия как праят батковците)
    и естественно отделяне на българия от единствения и потенциялен съюзник МОЖЕЩ И ИМАЩ ЖЕЛАНИЕ ДА Я ЗАЩИТИ ОТ ТУРЦИЯ-

    Коментиран от #4, #12, #13

  • 4 Мармотата

    13 22 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Мишо":

    Хапни си асфалтйец и щйе ти мини
  • 5 Вяра

    18 3 Отговор
    Браво. Аз се успокоявам с това, че всичко е театър на демокрацията, театър, който се играе не само на българската политическа сцена.
  • 6 някой си

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "АНАХРОНИзм":

    защото има най-лошото в бг то дпс е това е бич про турска партия която се меси в политиката ни под претекст че това онова,но все пак нормално нали борисов ни продаде и предаде на турците все пак

    Коментиран от #11

  • 7 gost

    28 5 Отговор
    време е да променят изборният кодекс и който не плаща осигуровки в БГ да не може да гласува. Доста хора дадоха гласа си за патриотите и те трябва да оправдаят очакванията! Как хора, които и 1лв не дават за тази държава имат глас в изборите и ни налагат партии всяващи раздори в градовете със смесено население!
  • 8 Дедо Гошо

    16 5 Отговор
    Стига с тез псевдодемократични глупости.Доде време за нещо специално.Доде време да вадим пак пищовите.Който не милее за България и за тоз народ нема место среди нази.
  • 9 дръндер

    45 0 Отговор
    Браво, Вилдан ! Все повече българи и турци мислят като теб ! Докато ние се разбираме, няма страшно за България ! Пожелавам на теб и на близките ти, които са те възпитали и отгледали, дълъг живот и здраве !
  • 10 Гост

    22 3 Отговор
    "Защо се делим на празници?" Г-жо Байрямова, подкрепям Ви, но ние се делим не само по празници! Ние по принцип се делим, защото всеки иска да е воевода! То и затова сме на това дередже! За жалост, не виждам светлина в тунела...
  • 11 хахаха

    10 15 Отговор

    До коментар #6 от "някой си":

    ДПС е толкова "протурска", колкото и ти си космонавт! Директивите за тази партия идват от Кремъл, явно ти си последният, който не го е разбрал!
  • 12 хахаха

    6 16 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Мишо":

    Каскет, като не ти харесва НАТО и ЕС - прав ти път, я къде е мамашата! И се научи да пишеш, преди да се изхождаш по форумите!
  • 13 Пеньо

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Мишо":

    Кой съюзник бре? Този на Ердоган и сърбите! Благодаря - НЕ!
  • 14 Свободен

    23 1 Отговор
    партия дост трябва да бъде забранена, а местан и гавазите му - натикани в затвора за държавна измяна.
  • 15 Све

    4 0 Отговор
    Кога ще изгоним простите управляващи ?
    С правителството на Сакса дойдоха на власт небългарски сили (при него май имаше 2 българина) - евреи, турци и др.
    И техните слуги още ни управляват
    Срам

    Коментиран от #16

  • 16 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Све":

    А днес ни управлява ПАЗАЧЪТ МУ
    Хахаха
    Дали пък не трябва да плачем ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове