737 4

България се готви да приеме щаб на НАТО

Предложено е създаването на нова глава в закона, която формулира специфични разпоредби относно влизането и пребиваването

Венцислав Михайлов

Правителството предлага на Народното събрание да одобри промени в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили. Основна цел на промените е да бъде регламентирана хипотезата на установяване в страната ни на постоянна структура на НАТО, каквито са Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО и Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.
Това реши днес правителството на редовното си заседание.

Статутът на тези структури е уреден с ратифицирани от България международни договори, но за прилагането им в тяхната пълнота е необходима промяна и в някои от законите.
Понастоящем Законът за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили урежда случаите на пребиваване и преминаване през България при провеждане на отделни мероприятия, учения, тренировки и други подобни дейности и поради това наличната правна регламентация е недостатъчна да осигури международните задължения с продължителен характер, поети от България като страна - домакин.

Предложено е създаването на нова глава в закона, която формулира специфични разпоредби относно влизането, пребиваването, идентификацията на лицата - членове на тези структури, както и други въпроси, произтичащи от изпълнението на служебните им функции.
Новите текстове се отнасят до видовете документи, които се представят при преминаване на държавната граница, издаването на национален документ, който да удостоверява пребиваването и статуса на тези лица, признаването на свидетелства за правоуправление и регистрационни номера на МПС и др.

България


Още по темата

 • Словакия може и да напусне НАТО

  Словакия може и да напусне НАТО

  Словакия може да излезе от НАТО през следващите 10 години. Това заяви бившият словашки премиер Ян Черногурски, цитиран от ...
  25.10.2017
  3 820
  44

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • tost
  Отговор
  1 13:42  24.10.17
  Станали сме като една ковра,всеки може да ни набута каквото си поиска,за шепа пробити $
 • един
  Отговор
  2 15:21  24.10.17
  Тез същите продажници да си го запишат някъде... кой какво дал, на кой го дал и за колко го е дал...
 • 3 11:22  25.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Патриот
  Отговор
  4 23:36  26.10.17
  Това защо не се разследва като Национално предателство, а полетите да са предателство? Да се арестуват всички политици - от министър-председател на долу. Н. Ненчев Така де. Защо да не поемем някоя друга бомбандировка за да предпазим нашите отвъдокеански приятели.

Напиши коментар:


Публикувай