2 129 10

Седем души в болница след натравяне с гъби

Двама от тях са в тежко състояние

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Седем души са били приети през последните дни с натравяния от диворастящи гъби в областната болница в Хасково, съобщиха от лечебното заведение.

Двама от тях - брат и сестра от Харманли, са в интензивното отделение, уточни изпълнителният директор на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов. Състоянието им е тежко и още не е стабилизирано.

Останалите петима са мъже от град Маджарово, който са консумирали гъбена чорба. Тяхното състояние е значително по-добро и са изписани от медицинския център.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Антон
  Отговор
  1 17:41  24.10.17
  Никога не си е струвало риска !
 • гъбар
  Отговор
  2 17:43  24.10.17
  А тъщата не ще да яде гъби!
 • Бай Благой
  Отговор
  3 17:54  24.10.17
  Има група във фейсбук в която стотици хора всеки ден "постват" снимки на гъби с въпрос: "Тази каква е?" или "Ядлива ли е?" Не трябва да се берат гъби в които не си сигурен на 100%!!! Дори най-малкото съмнение да имам - хвърлям. А тези кой ги знае какви са били - вероятно гладен бай м..гау.
 • Бат Мишо
  Отговор
  4 18:12  24.10.17
  ся да знайте от Бат Мишо Гъбара ГЛЕДАТЕ НЕ САМО ГЪБАТА А И НЕ РАСТАТ ЛИ НАД НЕЯ ОТРОВНИ АКО Е НА НАКЛОН и водата каг са стича надолу от отровните ОТРАВЯТ СЕ И ЯДЛИВИТЕ пиша с едри букви 1 да спася ми стига затва моля не трийте модераторите ГЛЕДАЙТЕ НАД ГЪБАТА ПО БАИРА ПРЕДИ ДА Я ОТКЪСНЕТЕ аз лично кат видя слизам и ги тъпча кат съм на лов, да не обере печурките отдолу на отровните некой пешман гъбар ЗАЩОТО ТЕ ВЕЧЕ СА ОТРОВНИ.....не колкото истинския ОТРОВЕН ДВОЙНИК НО ОТРОВНИ - ич дан е ще запушите к,енефа

  Коментиран от #6


 • Бат Мишо
  Отговор
  5 18:18  24.10.17
  ПС Ако все пак са отровите пийте млако до удавяне и баркате с пръсти да драйф,ате .....ако има черен въглен лапайте с шепи- стават и въглени от огън....... щото отровите ли са с нашта БЪРЗА ПОМОЩ дет иде в града за има няма 5 часа- в гората или хижата или насело ще сте се разложили докат додат да ги набие родата
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  6 18:29  24.10.17

  До коментар #4 от "Бат Мишо":

  Пълни глупости си писал, ядлива гъба не може да стане отровна или да поеме отрова от отровна гъба, та ако ще една до друга да растат. Но! Не яжте и не берете гъби ако не ги познавате на 101%, имате ли дори незначително колебание-отминете ги и не ги пипайте. И по снимки гъби не се определят!
 • Бат Мишо
  Отговор
  7 18:35  24.10.17
  Пазарен НЕ ЛЪЖИ ОРТА ЩЕ ТИ ТЕЖАТ НА СЪВЕСТТА кат вали водата понася спорите от отровната гъба надолу отровата са просмуква бърже в спорите на БИВШАТА ядлива гъба и колкот по вали и са стича по отровна става ТУЙ ОТ ОПИТ СЪМ ГО ПИСАЛ не щото ми го е казал на брата на зетя тъщата биологичните отрови имат БЪРЗА усвояемост и проникване ОСОБЕННО В ПОРЕСТИ НЕЩА КАТО ДРУГИ ГЪБИ

  Коментиран от #9

 • Бат Мишо
  Отговор
  8 18:38  24.10.17
  ДО пазарен обясни ми ако упорстваш ЗАЩО ЕДНА ГЪБА В ТЕНДЖЕРАТА ДА Е ОТРОВНА ЦЯЛАТА ЧОРБА СИ ОТРАВЯ ако не се пренася с водата отровата аджеба СИГУР С НА ДЖЕНА ТЕЛЕПОРТА СА ОТРАВЯТ ДРУГИТЕ
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  9 21:59  24.10.17

  До коментар #7 от "Бат Мишо":

  Спорите от отровна гъба са крайно недостатъчно количество за да имат каквото и да било въздействие и мускарина/фалоида не се съдържа в спорите. За да се натровиш трябва да погълнеш между 30 и 50 грама от плодното тяло на гъбата. И понеже гъбата е жив организъм, а не прост сюнгер клетъчните стени притежават свойство, наречено избирателна пропускливост. Това с едната отровна гъба в цяло тенджере не мисля да го коментирам. Убеден съм, че отровността не се пренася между фунгите, дори да растат една до друга. Много митове за гъбите съществуват, за това се тровят хората. Основен принцип е да не береш и да не ядеш непознати неща.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  10 23:02  24.10.17
  На снимката е Amanita phalloides, зелена мухоморка, една от най-отровните гъби, причиняваща летално фалоидно натравяне в 90% от случаите. Принципно не може да се сбърка от опитен гъбар, но има и бяла вариация на зелената мухоморка, особено като гъбата е по-млада и в условия на сянка и голяма влага. В дъбова и букова гора печурки няма!

Напиши коментар:


Публикувай