1 325 3

Работници пак на протест срещу фалирала верига магазини

Протестите им ще продължат, докато заплатите им не бъдат изплатени

Светослава Ингилизова

Десетки служители на фалиралата верига "Пикадили" излязоха на пореден протест във Варна заради неизплатени заплати. Работниците, които вече половин година протестират срещу некоректните работодатели, заявиха, че вече са постигнали много - възстановени са здравните им права, както и осигуровките на над 100 жени в майчинство, съобщи БНТ.

Подчертаха обаче, че протестите им ще продължат, докато заплатите им не бъдат изплатени и правителството не приеме исканите от тях законодателни промени срещу некоректните работодатели.

Протестите бяха организирани паралелно в София и Варна от Автономният работнически синдикат.

Ето какво заявиха от там:

"България е страната с най-ниско заплатен труд в целия ЕС. Цялата българска икономика е изградена около една схема за социален дъмпинг, при която работниците плащат за охолството на шепа привилегировани бандити, наречени за по-благозвучно "бизнесмени".

Ниските заплати са съпроводени с грубо погазване на трудовото законодателство - неизрядни договори (ако изобщо има такива), незаплатен извънреден труд, забрана за ползване на отпуск, непосилни смени, лошо отношение.

Последните месеци, ние работниците показахме, че когато успеем да се обединим, можем да постигнем много. Само с няколко успешни протеста успяхме да помогнем на стотици работници от фалиралата компания "Пикадили" да възстановят здравните си права, отнети им от техните шефове, както и да накараме цялата държавна машина да се задвижи и да заработи в посока приемане на законодателни промени в полза на всички работещи хора в страната.

Тези законодателни промени все още не са приети, а срещу тях се е изправило цялото работодателско и банкерско лоби в парламента. Именно затова е важно да излезем заедно на 24 октомври и да покажем, че сме непримирими и няма да спрем с протестите и акциите на солидарност, докато парите на ограбените работници не бъдат върнати и законодателните промени не бъдат приети!

Нашите искания са ясни:

1.Незабавно изплащане на всички дължими заплати, обезщетения и отпуски на всички ограбени работници
2. Криминализиране на неплащането на заплати
3. Законодателни промени забраняващи на фирми, които дължат заплати на работниците, да бъдат прехвърляни на трети лица.
4. Промяна на реда на кредиторите при несъстоятелност на компания, така че вземанията на работниците да бъдат с приоритет
5. Увеличаване на срока за подаване на документи във фонда за гарантиране на вземанията на 1 година.

Няма да спрем с нашата кампания, докато представителите на държавата не бъдат вразумени, а представителите на бизнеса - озаптени.

На работодателския произвол трябва и ще бъде сложен край!"

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГПЮ
  Отговор
  1 12:53  25.10.17
  всички срещу башибозука наречен за по благозвучно " бизнесмени "
 • ДАРЖАВНО БЕ ХОРО, ДЪРЖАВНО БЕ, А НЕ ЧАСТНО
  Отговор
  2 18:13  25.10.17
  АМА ДЪРЖАВНИКА Е ЧАСТИК А НЕ Е ДЪРЖАВНИК. ЗАЩО СТОИМ ПОД БАДЕМА И ТЪРСИМ ОРЕХИ. ТАМ НЯМА ТАКИВА. ВЗЕМАНЕ НА ВЛАСТТА В НАРОДНА ВЛАСТ И ВЪСТАНОВЯВАНЕ НА ДЪ.ЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ И СОБСТВЕНОСТ. НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - НАРОДНО ВОЛЯ. И СТИГА ТАЗИ ДРУЖБА СЪС ЗАПАДА. ОТ ТАМ САМО ЗАЕМИ ИДВАТ, А НИЕ МОЖЕМ САМИ И ПО-ДОБРЕ.
 • ДАРЖАВНО БЕ ХОРА, ДРЖАВНО БЕ, А НЕ ЧАСТНО
  Отговор
  3 18:15  25.10.17
  АМА ДЪРЖАВНИКА Е ЧАСТИК А НЕ Е ДЪРЖАВНИК. ЗАЩО СТОИМ ПОД БАДЕМА И ТЪРСИМ ОРЕХИ. ТАМ НЯМА ТАКИВА. ВЗЕМАНЕ НА ВЛАСТТА В НАРОДНА ВЛАСТ И ВЪСТАНОВЯВАНЕ НА ДЪ.ЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ И СОБСТВЕНОСТ. НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - НАРОДНО ВОЛЯ. И СТИГА ТАЗИ ДРУЖБА СЪС ЗАПАДА. ОТ ТАМ САМО ЗАЕМИ ИДВАТ, А НИЕ МОЖЕМ САМИ И ПО-ДОБРЕ.

Напиши коментар:


Публикувай