382 3

БСП призова Каракачанов в парламента, искането бе отхвърлено

Мартин Христов

БСП поиска военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов да се яви в Народното събрание и да обясни защо протестират военните пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево".

Мнозинството отхвърли предложението.

По-голямата част от гласовете срещу това предложение бяха не "против", а "въздържал се". Според правилника на парламента те се броят заедно с гласовете "против". Предложението на левицата бе отхвърлено, като от всички гласували 191 депутати, го подкрепиха 82 депутати, 28 бяха против, а 81 се въздържаха.

От опозицията поискаха прегласуване и призоваха министъра на отбраната да се яви в пленарната зала, а не да се крие зад това гласуване.

Председателят на парламента Димитър Главчев обяви, че военният министър е уведомен за желанието на народните представители от БСП да бъде изслушан.

При повторното гласуване „за“ бяха 79 народни представители, 48 гласуваха „против“, а 62 се въздържаха.

„Вчера станахме свидетели на безпрецедентен протест на военнослужещи в България. Военните пилоти не издържаха на условията, при които са принудени да си изпълняват своя дълг – да служат на България“, заяви народният представител от „БСП за България“ Николай Цонков от парламентарната трибуна. Според него водената политика и отлаганите решения на проблемите в сектор „Сигурност“ са довели до сегашната ситуация.

„Ние следим внимателно този процес. Солидарни сме с исканията на военнослужещите и смятаме, че хората в системата на отбраната и сигурността, с техните потребности, са основата за стабилизиране на сектора“, допълни той.

„От „БСП за България“ настояваме зам.-министър председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов да дойде в НС и да обясни създалата се ситуация и как ще бъде решена“, заяви Николай Цонков.

Вчера военни летци обявиха, че не са в състояние да извършват полети.

Президентът Румен Радев е провел разговор с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който е поел ангажимент да ги информира за развитието на ситуацията и предприетите мерки, съобщиха от прессекретарията на държавния глава. Самият Каракачанов заяви вчера на нарочен брифинг, че няма бунт на летци, но това не е детска градина. Той допълни, че най-важен е живота и здравето на летците.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • нато
  Отговор
  1 13:10  25.10.17
  Ей, това е българската армия, член на НАТО, а всъщност подвластна на БСП и техните руски господари. За това на България се гледа, като крайно ненадежден партньор! Същата е ситуацията и с ЕС, там пак сме третирани, като "Троянския кон" на Москва и Путин! Разбрахте ли на кой са верни българските летци?????? Да сме живи и здрави да им купим нови самолети, да защитават Русия по-добре.
 • onq s konq
  Отговор
  2 14:24  25.10.17
  Не е ясно защо БСП иска обяснение от министъра,а не от Р.Радев,който е ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА АРМИЯТА и би трябвало да е детайлно запознат със ситуацията.Отделно дето пък е и бивш летец и следователно "най-вътре в нещата"!
 • Патриот
  Отговор
  3 00:27  26.10.17
  Вкарайте пехотата в парламента да препитат БСП относно политиката им за стандарта на живот по времето на тяхното управление.

Напиши коментар:


Публикувай