1 223 3

Бургаско: Пет селища без ток, седем язовира - със скъсани стени

Наводненията в областта взеха четири жертви

Снимка: Facebook
Снимка: Facebook
Константин Карагьозов

Седем язовира са със скъсани стени в Бургаска област, стана ясно на пресконференция, дадена от Областния управител Вълчо Чолаков, предаде "Флагман". Това са каскадни язовири, които не могат да създадат голяма приливна вълна и затова не са включени в списъка с опасните водни хранилища. Четири от язовирите са в община Бургас, 2 – в община Камено и 1 в Община Айтос. Съставени са актове за нарушение на техните стопани и са издадени предписания за възстановяване на стените.

Чолаков заяви, че състоянието на двата големи язовира – Ясна поляна и Ново Паничарево, е добро и няма опасност от преливане.

Първи сигнали за бедствие за подадени в Община Бургас още около 2 часа след полунощ, каза зам.-кметът Красимир Стойчев. Веднага са изпратени спасителни екипи. Четири такива в момента отводняват къщите в Равнец, един екип работи в Братово. Има готови автобуси, които евентуално да извозват хора от засегнати райони. Социалните служби обикалят къща по къща и описват щетите, причинени от потопа.

Шест свлачища са се образували по магистрала "Тракия" в отсечката Карнобат-Бургас, но те не затрудняват движението и в момента почистващи фирми изгребват калта и камъните, затрупали пътното платно.

Пет селища са без ток – Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

Според Чолаков, четиримата загинали са възрастни и трудноподвижни хора, които не са успели да реагират навреме и да се спасят. Единият от случаите в момента се разследва по-обстойно, защото има съмнения за естествена смърт.

Старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР, съобщи, че в засегнатите села са изпратени полицейски патрули, които ще останат там, докато е необходимо. Подобна мярка е наложителна, тъй като при подобни кризисни ситуации определени лица, обикновено от цигански произход, се активизират и започват да крадат.

Бургас / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 15:40  25.10.17
  След ГРОБ ,цялата държава заприлича на свлачища.
 • ха ха ха
  Отговор
  2 15:55  25.10.17
  Вдигнете им цената на кубик вода сега :D
 • НЯМА НИКАКВО СЪМНЕНИЕ
  Отговор
  3 17:16  25.10.17
  БЪЛГАРИНА Е ПОД ЗАПАДНО УМОЗАТЪМНЕНИЕ. ИЗОСТАВЕНИ СМЕ ДАИЗЖИВЯВАНЕ, КОЙТО ОЦЕЛЕЕ, НО МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ТУЙ ДА ПРОУМЕЕ !

Напиши коментар:


Публикувай