Last news in Fakti

25 Октомври, 2017 16:53 1 569 3

Дадоха на съд машинистите от Хитрино

  • съд-
  • машинисти-
  • хитрино-
  • димитър михнев-
  • радослав петков-
  • влак

Управлявалите дерайлиралия влак са обвинени за трагедията

Дадоха на съд машинистите от Хитрино - 1
Снимка: БТА/Архив

Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителния акт срещу машинистите на дерайлиралия в село Хитрино влак.

41-годишния машинист Димитър Михнев и 60-годишния му помощник Радослав Петков са обвинени за това, че на 10 декември м.г. при управление на подвижен железопътен състав по непредпазливост са причинили смъртта на 7 души и телесни повреди на други 14 души в шуменското село Хитрино, като случаят е особено тежък, припомнят от прокуратурата. Причинени са и значителни щети на близките административни и жилищни сгради.

При наредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гарата той е управлявал влаковата композиция със скорост 78 км/ч. и не е намалил скоростта до 40 км/ч..

Вторият машинист Радослав Петков пък не е предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че го управлява безопасно.

В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив. Загинали са седем души, а 14 са пострадали.

Разследването е установило, че произшествието не е предизвикано от повреди в жп инфраструктура; не се дължи на повреди в осигурителната техника; не е предизвикано от техническа неизправност на подвижния състав; не се касае за техническа неизправност, свързана с превозвания товар - претоварване или недостатъчно натоварване на вагоните цистерни.

Причина за катастрофата е движението на влака с висока скорост –двойно по-висока от разрешената от 40 км/час по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните.

При дерайлирането е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен, изтекъл е газ, който се е смесил с въздуха и се взривил, при което разрушил сгради и последвал пожар. Налице е пряка причинно-следствена връзка между допуснатите от двамата подсъдими нарушения на правилата за движението на подвижен състав и настъпилата смърт на повече от едно лице (на 7 лица) и телесни повреди на повече от едно лице (на 14 лица).

Материалите по делото, което е от изключителна фактическа и правна сложност, са 40 тома, а обвинителният акт срещу двамата подсъдими – 75 страници. При разследването, в което са участвали 13 следователи от Националната следствена служба, са били назначени и изготвени десетки експертизи – съдебномедицински, съдебнопсихиатрични, за установяване на средни и тежки телесни повреди, токсикологична, за алкохол и наркотични вещества, химическа, пожаротехническа, компютърна, на железопътния път, техниката и скоростта на движение на композицията, която е извлечена като информация от черните кутии на влака.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ 10 000 лева, а Радослав Петков с „подписка“. Наложена им е забрана за напускане на страната.

Предстои Окръжният съд в Шумен да насрочи разглеждането на делото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    6 1 Отговор
    бла,бла,бла машинистите виновни,за милиони няма закони,за кокошка няма прошка.Така и не казаха какво е имало в цистерните,а допълнителните независими експертизи на чужди експерти ги покриха,сега машинистите ще го ядат
  • 2 Бай ганьо

    2 0 Отговор
    Изкопните агнета са машинистите.И най-малкия ученик в 4 клас знае какво взрив от гас...и нямаше един вагон спукан.Това си беше чист съботаб,не търсете под вола теле.Някой си прибра милионите и ще го лепнат на хорицата дето са работили за кора хляб.А доколкото разбрах и застраховка нямало ...е на това му казвам ,,случайност".Тоя прокурор колко е получил за великото си заключение.Няма спасение от великата инквизиция .
  • 3 незнайко

    0 0 Отговор
    Цялата околия знае, че това е съботаж, само нашите "магистрати" не искат да повярват, защото ПАРИТЕ са тези които управляват !!! Няма смисъл да разсъждаваме по случая !!! Жалко, че четирите милиона общи помощи не стигнаха до хората !!! Затова и писаха, че кмета на Хитрино е сменен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове