783 3

Дадоха на съд машинистите от Хитрино

Управлявалите дерайлиралия влак са обвинени за трагедията

Снимка: БТА/Архив
Снимка: БТА/Архив
Константин Карагьозов

Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителния акт срещу машинистите на дерайлиралия в село Хитрино влак.

41-годишния машинист Димитър Михнев и 60-годишния му помощник Радослав Петков са обвинени за това, че на 10 декември м.г. при управление на подвижен железопътен състав по непредпазливост са причинили смъртта на 7 души и телесни повреди на други 14 души в шуменското село Хитрино, като случаят е особено тежък, припомнят от прокуратурата. Причинени са и значителни щети на близките административни и жилищни сгради.

При наредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гарата той е управлявал влаковата композиция със скорост 78 км/ч. и не е намалил скоростта до 40 км/ч..

Вторият машинист Радослав Петков пък не е предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че го управлява безопасно.

В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив. Загинали са седем души, а 14 са пострадали.

Разследването е установило, че произшествието не е предизвикано от повреди в жп инфраструктура; не се дължи на повреди в осигурителната техника; не е предизвикано от техническа неизправност на подвижния състав; не се касае за техническа неизправност, свързана с превозвания товар - претоварване или недостатъчно натоварване на вагоните цистерни.

Причина за катастрофата е движението на влака с висока скорост –двойно по-висока от разрешената от 40 км/час по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните.

При дерайлирането е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен, изтекъл е газ, който се е смесил с въздуха и се взривил, при което разрушил сгради и последвал пожар. Налице е пряка причинно-следствена връзка между допуснатите от двамата подсъдими нарушения на правилата за движението на подвижен състав и настъпилата смърт на повече от едно лице (на 7 лица) и телесни повреди на повече от едно лице (на 14 лица).

Материалите по делото, което е от изключителна фактическа и правна сложност, са 40 тома, а обвинителният акт срещу двамата подсъдими – 75 страници. При разследването, в което са участвали 13 следователи от Националната следствена служба, са били назначени и изготвени десетки експертизи – съдебномедицински, съдебнопсихиатрични, за установяване на средни и тежки телесни повреди, токсикологична, за алкохол и наркотични вещества, химическа, пожаротехническа, компютърна, на железопътния път, техниката и скоростта на движение на композицията, която е извлечена като информация от черните кутии на влака.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ 10 000 лева, а Радослав Петков с „подписка“. Наложена им е забрана за напускане на страната.

Предстои Окръжният съд в Шумен да насрочи разглеждането на делото.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • коки
  Отговор
  1 17:02  25.10.17
  бла,бла,бла машинистите виновни,за милиони няма закони,за кокошка няма прошка.Така и не казаха какво е имало в цистерните,а допълнителните независими експертизи на чужди експерти ги покриха,сега машинистите ще го ядат
 • Бай ганьо
  Отговор
  2 22:44  25.10.17
  Изкопните агнета са машинистите.И най-малкия ученик в 4 клас знае какво взрив от гас...и нямаше един вагон спукан.Това си беше чист съботаб,не търсете под вола теле.Някой си прибра милионите и ще го лепнат на хорицата дето са работили за кора хляб.А доколкото разбрах и застраховка нямало ...е на това му казвам ,,случайност".Тоя прокурор колко е получил за великото си заключение.Няма спасение от великата инквизиция .
 • незнайко
  Отговор
  3 11:18  27.10.17
  Цялата околия знае, че това е съботаж, само нашите "магистрати" не искат да повярват, защото ПАРИТЕ са тези които управляват !!! Няма смисъл да разсъждаваме по случая !!! Жалко, че четирите милиона общи помощи не стигнаха до хората !!! Затова и писаха, че кмета на Хитрино е сменен.

Напиши коментар:


Публикувай