2 031 5

Млада родилка е починала в "Майчин дом"

Лекарите са се борили за живота ѝ близо 20 часа

Константин Карагьозов

Софийската градска прокуратура започна досъдебно производство за смъртта на родилка. От столичната болница "Майчин дом", където е починала родилката, са сигнализирали до "Изпълнителната агенция по медицински одит", за да разследват случая. От акушеро-гинекологичното заведение са информирали и здравното министерство, съобщиха от "Майчин дом".

27-годишната родилка постъпва в "Майчин дом" на 23 октомври в 20.00 часа в критично състояние с направление от болница "Д-р Щерев", където е следена цялата ѝ бременност дотогава. Лекарски консилиум установява диагноза HELLP синдром - най-тежкото усложнение, което може да настъпи по време на бременност (увреждане на бъбреци, черен дроб или ендокринната система).

При спешната операция бебето е родено живо и е в стабилно състояние. Лекарите са се борили за живота на майката до 14:40 часа на 24 октомври, когато настъпва полиорганна недостатъчна и срив в жизнените показатели.

От болница "Д-р Щерев" информират, че става дума за нормално развиваща се бременност. Те са извършили всички акушеро-гинекологични прегледи и клинични изследвания по алгоритъм. Пациентката е отишла в болницата с оплакване от висока температура след прекаран грип на 21 октомври вечерта. Тя е отказала да бъде приета в болница.

На следващия ден, 22 октомври, пациентката идва отново в болницата за запис на детски сърдечни тонове. Направени са няколко записа на детски сърдечни тонове, при които възникват съмнения за недобро състояние на плода. Майката е насочена към доплерови изследвания. Те потвърждават, че бебето е в добро състояние.

В болница "Д-р Щерев" бременната е преминала серия от лабораторни изследвания в същия и на следващия ден. На 23 октомври резултатите показват възпалителен процес и нарушена бъбречна и чернодробна дейност.

Лекарите поставят предполагаема диагноза HELLP синдром и смятат, че е необходимо раждане, като решават да бъде преведена в УСБАЛАГ "Майчин дом". Причината за това решение е, че нивото по медицински стандарт по неонатология на Болница "Д-р Щерев" не дава право да се полагат медицински грижи за тежко недоносени бебета.

Според изявлението на частната болница "пациентката е преведена в добра обща кондиция, на собствен ход, и с обикновен автомобил на болницата в УСБАЛАГ "Майчин дом", тъй като състоянието ѝ не изисква използване на линейка".

За случилото се след това от "Д-р Щерев" твърдят, че не разполагат с официална информация от партньорското лечебно заведение.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мама
  Отговор
  1 22:29  25.10.17
  Наясно съм,че не обръщат достатъчно внимание на пенсионерите .Но сега и родилките ще са им в тежест.Тая мама не е имала достатъчно пари или е трябвало таткото да влезе с БУХАЛКАТА.И после се оплакват лекарите,че ги бият...а сега какво заслужават,до последно жената е била в добро състояние.Как така за 18 часа се е разбрало,че има проблеми,а за 9 месеци всичко е наред.Големи заплати искат,а не си вършат работата.Няма 1 лекар в затвора,винаги умрелия е виновен.

  Коментиран от #3

 • Антоанета
  Отговор
  2 00:25  26.10.17
  Абе госпожо. Първо се информирайте какво означава HELLP синдром и тогава си изливайте злобата върху българския лекар.
 • ТАНТРА
  Отговор
  3 17:33  26.10.17

  До коментар #1 от "Мама":

  На такива като теб трябва да се забрани достъпа до всички лечебни заведения в България,и когато ти дотрябва медицинска помощ,можеш да прескочиш до "белите европейски страни",където ще ти определят час за преглед след няколко месеца...ако оживееш до тогава.
 • М.б
  Отговор
  4 22:16  27.10.17
  Що за глупости говорите какъв синдром аз познавам родилката тя до последно си беше мн добре убиха един страхотен и млат човек що за доктори има не със БУХАЛКА да влезна със армия колко хора убиха тези неграмотници убиха здрава и пълна със енергия човек и детето не можа да си види били доктори така ли се грижат за хората , УБИЙЦИ
 • ХАН КРУМ
  Отговор
  5 08:11  06.11.17
  Здравейте, Искам да дам няколко съвета до всички бъдещи татковци и майки: 1. Болница Щерев е един хотел за родилки - там раждаш ако нямаш проблеми! 2. Жена ми мина целия алгоритъм в болницата, следеше я д-р Тимева, която в един прекрасен момент само ни каза, че най - добре ще е да отидеме в Майчин дом! Нито дума не стана за прееклампсия! Жена ми беше с толкова високо кръвно и толкова подута ( два дена след последния преглед в Щерев), че решихме и я закарах в спешното на майчин дом! Сутринта я приеха, вечерта роди по спешност, а докторите в майчин дом ми казаха, че сме извадили голям късмет, защото са били на косъм и тя и детето ( да не споменавам, че детето едвам го спасиха после, но неонатологията в майчин дом е номер 1). В Щерев й мереха тоновете на плода докато им харесаха ( един час ) и като им казахме, че може би не е нормално това, докторката каза " Прекрасни тонове след 4 дена пак ще се видим". Не се лъжете, че парите в частната болница ще оправят нещата, всичко е толкова трагично там. Пак казвам - благодаря на екипа в Майчин дом!

Напиши коментар:


Публикувай