792 3

Вътрешният министър за наводнението: Нямало е как да не се случи

Пътищата в Бургаско са проходими, електричество и питейна вода има навсякъде

Константин Карагьозов

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че наводненията в Бургаско се дължат на огромното количество валежи, паднали в района. Той обясни, че е нямало как да се избегне подобно бедствие.

"Видяхме пораженията. Пътувайки натам, видяхме това, което се е случило. Първото впечатление беше, че дъждовете са били толкова големи, че е нямало как да не се случи такова нещо", коментира Радев.

"Знаете, че от Министерство на вътрешните работи облетяхме с вертолет целия район на бедствието. В спасителните дейности са ангажирани общо 100 пожарникари, жандармеристи, полицаи, тежка техника, които работят на терен", обясни министър Валентин Радев на вчерашния извънреден брифинг в с. Черни връх.

Той припомни, че предстои общинските комисии да извършат оглед на местата, засегнати от бедствието, оценка на щетите с цел по-нататъшно подпомагане и възстановяване от нанесените поражения. Министър Радев обясни, че се работи в синхрон с прокуратурата по досъдебните производства за тримата загинали при наводнението.

Продължава работата по издирването на изчезналата жена, за която все още няма данни къде се намира. Вътрешният министър припомни, че отдавна е планиран и на 23 ноември ще се състои Междуведомствен съвет за намаляване на риска от бедствията в резултат на климатичните промени. На него ще бъдат обсъждани плановете за действия и стратегията за десет години напред.

Министър Валентин Радев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на околната среда и водите Нено Димов на място огледаха най-пострадалите райони в общините Бургас и Камено. Те се срещнаха и с местните жители.

В с. Черни връх бе проведено оперативно съвещание. Заедно с областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, който е и председател на кризисния щаб, обсъдиха предприетите до сега спасителни действия, последващата работа на екипите на местата, засегнати от наводнението и възстановяването на нормалния живот в населените места.

Осигурено е всичко необходимо за хората, пътищата са проходими, електричество и питейна вода има навсякъде. Полицейско присъствие ще има в засегнатите села до възстановяването на нормалния ритъм на живот. Няма прекъсване на водоподаването. Наскоро е била извършена проверка на язовирите в Бургаска област, при която са дадени и предписания за безопасната им техническа експлоатация. Проверка ще изяснява доколко предписанията са били спазени от собствениците на тези обекти.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гостенин
  Отговор
  1 08:53  26.10.17
  Велик!
 • напаст
  Отговор
  2 09:54  26.10.17
  Ако след всеки дъжд или сняг природата ни е виновна, то ние вярно сме лош материал нали министре ? Но всичко това не е ли от безхаберието на държавните институции - масова незаконна сеч, никакви мероприятия по реки и речни корита, престъпно преотдаване на батко и сватко на язовири и пълно безхаберие, но за жалост погледите на управляващите са изцяло в далаверите и корупцията. Докато ни управлявате ще е така. Тази ваша алчност взема и човешки животи. Срам и позор.
 • бббббб
  Отговор
  3 11:09  26.10.17
  Нямало е как да не се случи защото българина Ви търпи ,а не излиза с тояги да изрази задоволството от Вас за последните 9 години.

Напиши коментар:


Публикувай