4 444 13

Съдят мъж за нарушение с кола, която е продал преди 2 г.

При пътна проверка полицията в Гърция хваща трето лице да управлява автомобила без книжка

Мартин Христов

Да те съдят за кола, която си продал преди две години. Звучи абсурдно, но заради пропуски в закона е напълно възможно. Историята на Стоян Вътков, който е принуден да се оправдава за чуждо нарушение, разказа екип на „Здравей, България.

Преди две години Стоян продава колата си. Тази година обаче той получава призовка от Гърция. Срещу него е образувано дело.

При пътна проверка полицията в Гърция хваща трето лице да управлява автомобила без книжка и съдят Стоян като виновен за това, че е предоставил автомобила, който е негова собственост, на неправоспособен водач. Същият този автомобил, който е продал преди две години и би трябвало вече да не е негов и по документи.

По закон новият собственик е длъжен да прехвърли талоните на негово име и да смени номерата на колата до две седмици след сключване на сделката.

От Пътна полиция потвърдиха за NOVA, че документално Стоян е изряден, но отказаха да застанат пред камерата, за да отговорят как, след като колата е отписана, той продължава да бъде неин собственик.

Така с голям талон на името на Стоян всички налични доказателства на полицаите в Гърция водят към него, а за некоректния купувач у нас има санкция – глоба от около 50 лева.И докато в закона не е помислено и никой не е длъжен да търси новия собственик, за Стоян остава само да чака делото следващия месец.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • държава ли бе да я опишеш
  Отговор
  1 11:31  26.10.17
  Гадно! Да си имаш работа с гръцки съдилища не си е работа ! Не му остава нищо освен да намери купувача дет си кара с неговия талон и регистрация и да им го закара в чувал, като преди това го поотъркаля малко да омекне !
 • JEEP
  Отговор
  2 11:33  26.10.17
  Ако е изповядал сделката при нотариус, едно преведено и легализирано копие от договора би следвало да е достатъчно гърците да погнат истинският виновник. Ако са се разбрали примерно ключове срещу пари, или някакъв договор по между си, да си сърба попарата
 • Зъби
  Отговор
  3 11:34  26.10.17
  Гърците са си прави, грешката си е при нас.
 • Гуру
  Отговор
  4 11:58  26.10.17
  За това трябва да се забрани смяната на собственост, особено на автомобили, с пълномощно или с фактура на Ваше име, издадена от джамбаза в автокъщата. Можеш да смениш собствеността на автомобила в Общината само като собственик, но не и като упълномощител, а това се доказва с нотариален акт. Селските пръчки имат 5000 да си купят кола, а нямат 40 за нотариус? Сега Стоян, предполагам е на същото дередже, е все още собственик и ще си носи последствията!

 • квак
  Отговор
  5 12:24  26.10.17
  като замине за северна корея нема го търсат хахах нито ше го фанат там
 • Иво
  Отговор
  6 13:32  26.10.17
  Това е честа практика у нас при хора, които не си плащат данъците на колите. Като продадат и не прехвърлят при нотариус, защото висят с хиляди левове... А какво би станало, ако новият собственик убие някого на пътя? Никой не мисли, докато не се "обърне колата"...

  Коментиран от #9

 • Бай Благой
  Отговор
  7 13:43  26.10.17
  Като невежа по казуса...да питам....ако продадеш колата и изповядаш сделката пред нотариус...не можеш ли да идеш директно в КАТ и Данъчното и с договора да отпишеш колата от твое име? За данъчното става...само за КАТ не съм сигурен...!!?

  Коментиран от #8

 • Иво
  Отговор
  8 13:48  26.10.17

  До коментар #7 от "Бай Благой":

  Длъжен си да отидеш да я отпишеш , точно срещу такива случаи. Иначе оня ако не я обяви , което също е длъжен да направи, данъците ти вървят на теб...От известно време КАТ и община са свързани що се касае до регистрация и сделки с автомобили

  Коментиран от #11

 • Бай Благой
  Отговор
  9 13:48  26.10.17

  До коментар #6 от "Иво":

  В някои обяви съм виждал част от описание: "Задължително нотариално прехвърляне". И как може да има хора, на които им се свидят 40-50лв айде 100лв за нотариус и да ти е мирна главата...?

  Коментиран от #10

 • Иво
  Отговор
  10 14:10  26.10.17

  До коментар #9 от "Бай Благой":

  Колега, проблемът не е в нотариалната такса. Проблемът е, че не можеш да прехвърлиш при нотариус , ако висиш с данъци. На една кола 150 коня, 15 годишна , данакът на година е около 200 лева на година. Смятай, ако не е плащан 10 - ина години колко се е натрупал с лихвите. Най-вероятно повече , от колкото струва самата кола, която се продава...

  Коментиран от #12

 • Те така е у наше село
  Отговор
  11 14:27  26.10.17

  До коментар #8 от "Иво":

  КАТ и община са свързани когато си купиш кола и ти я зачисляват в данъчното автоматично. Ако обаче си продавач, се ходи в данъчното лично с договора за да я отпишат от твоето име. Тъпо е но това е процедурата. Чувал съм, че по подобен начин може и в КАТ да се иде за отписване - в случай че продавача не си изпълни задължението да си смени талоните с нови на негово име.
 • Бай Благой
  Отговор
  12 14:40  26.10.17

  До коментар #10 от "Иво":

  Да....значи плащайте си данъците навреме е извода. Аз лично познавам много хора, които дори не са си регистрирали колата в данъчното - респективно, не плащат данъци - а успяват да минат технически преглед :) А от кога реално са свързани КАТ и общините? Аз честно казано за първи път чувам за тази връзка - може би не гледам новини достатъчно.
 • чичо Пешо
  Отговор
  13 19:08  26.10.17
  От миналата година са вързани КАТ и данъчното.Затова сега е на тоя хал момчето,защото не са плащани данъци

Напиши коментар:


Публикувай