1 788 23

Пеевски щял да спира разграбването на КТБ

Депутати от ДПС внесоха в парламента законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесоха за обсъждане в Народното събрание изготвен от тях законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност. Същото бе посочено и в изявление на Пеевски, разпратено до медиите.

Законопроектът цели да бъде предотвратено продължаващото повече от три години разграбване на активите, придобити със средства на "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност, да бъдат възстановени в полза на банката неправомерно заличените обезпечения, както и да се даде възможност на синдиците на банката да попълнят в максимална степен масата на несъстоятелността.

"Искаме да бъде създадена законова рамка, която да се противопостави както на посочения пирамидален модел на функциониране на банката, реализиран от Цветан Василев и обкръжението му, така и на създадената след затварянето на банката престъпна организация за отклоняване на активите", пише Пеевски.

Ето и цялото изявление на Делян Пеевски, публикувано без редакторска намеса:

Днес, народните представители от Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, внесохме за обсъждане в Народното събрание изготвен от нас законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност. Законопроектът, мотивите към който ще бъдат оповестени публично, цели да бъде предотвратено продължаващото повече от три години разграбване на активите, придобити със средства на "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност (КТБ), да бъдат възстановени в полза на банката неправомерно заличените обезпечения, както и да се даде възможност на синдиците на банката да попълнят в максимална степен масата на несъстоятелността.

За времето от поставянето на КТБ под специален надзор, въпреки непрекъснатите коментари на различни политици, на представители на неправителствения сектор и на псевдо-финансови анализатори, никой не назова истинския проблем, а именно, че имуществото, закупено с пари с произход КТБ, не може да достигне до масата на несъстоятелността. Нещо повече, с изключение на ДПС, никой не предприе и нужните законодателни инициативи, нито предложи конкретни действия или мерки, за да се предотврати ограбването на активите, закупени с пари на банката. Вместо това, същите тези лица целенасочено заливаха обществото с фалшиви новини, с неверни факти и инсинуации, единствено с цел да прикрият по този начин ограбване на активите и извършителите на грабежа.

Тъй като действията най-точно показват действителните намерения и са по-силни от всякакво празно говорене, с този законопроект за пореден път доказваме, че стоим твърдо зад пълното разкриване на истина за КТБ - както относно източването на банката, така и спрямо последвалото разграбване на активите, закупени пряко или опосредено с пари на банката. За разлика от моите политически и медийни опоненти, именно с гласовете и на ДПС през м. март 2015г. беше приет законопроекта за изменение на Закона за банковата несъстоятелност, който дава възможност на синдиците на банката да изпълняват върху имущество с произход КТБ (независимо от това колко пъти е било прехвърляно между подставени фирми), като с Йордан Цонев бяхме също и вносители на законопроекта, позволил разсекретяване доклада на международната разследваща компания "Аликс Партнърс", осветяващ порочния модел за отклоняване на средствата на вложителите, довел в крайна сметка до рухването на пирамидата КТБ.

Тъй като действащата нормативна уредба не позволява да се пресекат опитите за неправомерно присвояване на имуществото с произход КТБ - за което публичните доклади на синдиците на КТБ алармираха многократно, очевидно е налице моментът за нова законодателна инициатива. В случая, изготвеният от нас законопроект ясно и конкретно заявява намерението ни, случаят КТБ да не бъде "заметен". Напротив, ние искаме да бъде създадена законова рамка, която да се противопостави както на порочния пирамидален модел на функциониране на банката, реализиран от Цветан Василев и неговото обкръжение, така и на създадената след затварянето на банката престъпна организация за отклоняване на активите. Предвид, че методите за вторичния грабеж на активите, закупени с пари на КТБ, представляват фактически и правен прецедент - основно чрез фиктивни и многократни цесии, позволяващи формиране на "вземане" в полза на новорегистрирани дружества с минимален капитал, които на свой ред предявяват това вземане към дружество с активи, с произход от КТБ, то адекватния законодателен отговор е крайно необходим. По същия начин стои въпросът и с неправомерно заличените обезпечения от страна на бившите квестори на КТБ, което позволи активи за стотици милиони лева да преминат в собственост на физически лица, кухи дружества и офшорни фирми, без срещу това да са постъпили пари в масата на несъстоятелността.

Наясно съм, че настоящата законодателна инициатива ще срещне съпротива от страна на лицата, стоящи зад ограбването на банката, както и от страна на медиите, даващи трибуна на тези лица, но тяхното говорене само би показало ясно на обществото, кой именно не желае да се позволи законодателно на синдиците на КТБ да свършат своята работа и Фондът за гарантиране на влоговете да бъде удовлетворен в максимална степен.

Дебатът при разглеждането на този законопроект в Народното събрание неминуемо ще разкрие кои български политици и народни представители искат да защитят националния интерес и кои са зависими от лицата, ограбили и продължаващи да ограбват КТБ и активите й. Както и кои от тях ще покажат реално своята принадлежност към порочния политико-олигархичен кръг, забогатял незаконно по време на прехода и бандитската приватизация, който кръг и към момента продължава да ощетява българската нация.

Делян Пеевски

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • рублаАкбар
  Отговор
  1 13:29  26.10.17
  Крадеца вика дръжте крадеца.Боко Т и свънчо са виновни за ктб.Те и тяхната хайка политици взеха парите.

  Коментиран от #3

 • OMG WTF
  Отговор
  2 13:35  26.10.17
  Хахахахахах хахахахахах хахахахахах. А пък лъвовете в саваната щели да спират с лова на антилопи... ПП: много се извинявам, че сравних тези горди и царствени животни с това прасеподобно

  Коментиран от #8

 • Гост
  Отговор
  3 13:36  26.10.17

  До коментар #1 от "рублаАкбар":

  И как стана тая, я повече подробности?

  Коментиран от #16

 • Мими
  Отговор
  4 13:44  26.10.17
  Боже, слез си прибери вересийте!

 • ТОДОР СТОЯНОВ
  Отговор
  5 13:48  26.10.17
  МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПСУВА ТУК???НЕ МОЖЕ!!!ТОГАВА... НА ТОЯ СТИГНАХА ЛИ МУ ПАРИТЕ ДА СЕ РАЗПЛАТИ С "ВТБ"?МАЙ НЕ!И КВО ПРАИМ СЯ???КОЯ Е СЛЕДВАЩАТА БАНКА?МАЙ ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА СПЕЧЕЛИ "ФИ-УУУ БАНК"!КАКВО ИМА ДА И РАЗГРАБВАТ НА "КТБ", НАЛИ ВЕЧЕ ЧУВАЛИТЕ ЗАМИНАХА...ГОСПОД ГОРЕ СЕДИ, ДОЛУ ГЛЕДА!!!
 • Ха хайаааа
  Отговор
  6 13:56  26.10.17
  ХА ХА ХА ХААААААА ,
 • Къртев
  Отговор
  7 13:59  26.10.17
  Защо само обиждате, този честен и почтен, такова?
 • Иванчо
  Отговор
  8 14:05  26.10.17

  До коментар #2 от "OMG WTF":

  Хайде да не обиждаме прасетата А ?!
 • Гостенин
  Отговор
  9 14:14  26.10.17
  Прасето каза: Няма да ям повече жълъди!
 • Смехурко
  Отговор
  10 14:19  26.10.17
  1-ви април е далече още.
 • MEKF
  Отговор
  11 14:20  26.10.17
  кога един крадец спира да КРАДЕ - НИКОГА
 • Варна
  Отговор
  12 14:40  26.10.17
  Ми след като Винету, бори корупцията, защо този пък да не спре кражбите в КТБ? :-)) - Бъзикаме се ние ама, тези хюмнета ( Пеевски и Борисов), продължават да крадат заедно и по отделно, разбира се за общото ИМ Благо!
 • Станислав
  Отговор
  13 15:08  26.10.17
  А ще върне ли Пеевски откраднатите от самия него активи от КТБ. Нека първо върне неговия дан и тогава - да се прави на законотворец-лобист..
 • майтапи точка ком
  Отговор
  14 15:16  26.10.17
  Хахахахаха, да се смее човек, да плаче ли, тая територия е пълна трагикомедия! Нищо не става от тая държава, хващайте Терминала хора! Никсън във връзка с аферата Уотъргейт е казал следното: Искаш ли да потулиш нещата от една афера, създай комисия, която да я разследва. Само танкове или гражданска война може да променят нещата, с избори след 100 години най-вероятно няма да има България.
 • Боре
  Отговор
  15 15:21  26.10.17
  Дидиийй!!!
 • Станислав
  Отговор
  16 15:51  26.10.17

  До коментар #3 от "Гост":

  Скараха се Цветан Василев и Пеевски и Орешарски, Цацаров и Борисов помогнаха на Пеевски да ограби Василев и да не е наказван. Тогава Борисов помагаше като псевдо-опозиция (такава, каквато е днес БСП на Нинова).
 • Кавадаря
  Отговор
  17 16:16  26.10.17
  Шиши
 • Кавал Бареков
  Отговор
  18 17:19  26.10.17
  До кога ще търпим цялата политическа измет.
 • Шаран БГ
  Отговор
  19 17:21  26.10.17
  По-добър овчар на стадото овце от Кумчо Вълчо - няма!! Правилно е казал г-н Никсън! В нашия парламент депутатите си правят комисия подир комисия с единствената цел да вземат парата- кой като председател, кой като зам., кой като член.......абе пара да пада !!

 • Голям прос
  Отговор
  20 17:44  26.10.17
  Ако пък обещаят на ГЕРБ нещо, този законопроект може и закон да стане
 • некойси
  Отговор
  21 22:18  26.10.17
  Не мина ли първи април? Този няма да свърши добре, определено.
 • 22 06:54  27.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Отвратна физиономия
  Отговор
  23 09:46  03.11.17
  Важно е тази Коледа,прасето да си мине по реда че много сланина натрупа и нищо няма да стане от толкова мас и дебела кожа.....

Напиши коментар:


Публикувай