706 3

Безстопанствените коне във Велинград ще се отнемат в полза на държавата

Милена Богданова

По повод зачестилите оплаквания от жителите на Велинград, на безконтролно скитащите коне в града, се проведе работна среща между кмета на община Велинград д-р Костадин Коев, зам.-кмета Атанас Палигоров, началника на РУ-Полиция Велинград Йовчо Йовчев, инспектор Иван Казаков и д-р Александър Семерджиев - официален ветеринарен лекар в отдел ЗЖ към ОДБХ.

Представителите на общината, полицията и ветеринарно- медицинските власти, се взеха следните кардинални законови решения за справяне с безстопанствените коне.

При установяване на всяко едно нарушение по чл. 139, ал. 1, т. 1, 2 и т. 4 – 9 от закона за ветеринарномедицинските дейности. Официалните ветеринарни лекари трябва да уведомят незабавно писмено директора на съответната ОДБХ, който издава разпореждане за отнемане на животните в полза на държавата или умъртвяването им на място. Според закона за ветеринарномедицинските дейности животните без надзор и задължителната идентификация - чипове, с които да се установи здравния им статус и към кой животновъден обект са регистрирани се отнемат.

С цел недопускането на нерегламентираното придвижване на животни и предотвратяване на разпространяването на заразни болести, както и съгласно действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина, конете ще се умъртвяват по хуманен начин.

Прилагането на закона от всички отговорни институции – община, полиция и ветеринарномедицински служби, ще е гаранция подобни явления да бъдат преустановени.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1234
  Отговор
  1 18:57  26.10.17
  Охо ,елате да видите в село Кардам Търговищко колко коне се разхождат и денем и нощем по улиците,и аз щях да се блъста в един с малко конче това лято като ходих там по работа.Просто ужас ,вървят си и нито клаксона ги плаши нито като слезеш да ги гониш,докато седнеш те пак на шосето.
 • Антон
  Отговор
  2 22:53  26.10.17
  Ами в Котел и прохода ...ужас ! И от кого ще ги отнемат , като са безстопанствени !:) По -скоро държавата ще ги прибере , да си ги отглежда !
 • ДДР
  Отговор
  3 15:51  27.10.17
  Да се отнемат в полза на държавата е едно, но да се умъртвяват кончетата без нужда си е грях !!!

Напиши коментар:


Публикувай