817 3

Синоптиците: Предупредихме още на 23-ти!

Сутринта преди наводненията дадохме код "червено" за района, обясни директорът на НИМХ

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

"Сутринта преди наводненията дадохме червен код за района. Синоптиците са предупредили за наводненията в Бургаско, заяви пред "Нова телевизия" Христо Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Думите му са в отговор на изказването на председателя на ПГ на ГЕРБ - Цветан Цветанов, според когото синоптиците са подали жълт код вместо червен и така властите не са успели да реагират навреме на бедствието.

"Прогнозата, която сме дали в 20.00 часа на 23-ти октомври, е с оранжев код. А наводненията бяха на 24-ти срещу 25-и. Така че още на 23-ти октомври ние сме предупредили. А сутринта на 25 октомври сме дали червен код за Бургаско. А наводнението беше вечерта", поясни Брънзов.

Христо Брънзов допълни, че българските синоптици работят с остарели средства и голяма част от тях работят на минимална заплата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДДР
  Отговор
  1 16:08  27.10.17
  Още по-рано се знаеше!!! В Европа имаше наводнения, жертви, и се виждаше, че пътят на бурята идва и тук, ама някои са спели...
 • JEEP
  Отговор
  2 17:33  27.10.17
  Както обикновенно в БГ се почва търсенето на виновни. То е в пъти по-важно от това да се помисли какво да се направи, за да не се повтаря трагедията. Всъщност защо ли да се мисли, другият път пак ще се търсят виновни и така....
 • Зелето
  Отговор
  3 00:28  29.10.17
  Айде свга оправдания

Напиши коментар:


Публикувай