405 1

Новият председател на ВАС: Изборът ми не беше предрешен

59 съдии ме подкрепиха в процедурата на пленума, категоричен бе Чолаков

Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Константин Карагьозов

Изборът ми не беше предрешен. Това заяви в сутрешния блок на bTV новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Чолаков беше избран от два състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) – от стария и от новия, след като президентът Румен Радев върна първото предложение за назначаването му.

По думите на Чолаков в конституционните правомощия на президента е да прецени дали да подпише предложението. „В конкретния случай той е преценил да откаже и върна процедурата във ВСС. Лично аз не се притесних“, каза Чолаков.

Назначаването си за изпълняващ длъжността зам.-председател на ВАС той обясни с освобождаването на поста от Боян Магдалинчев след избирането му за член на ВСС и нуждата някой да върши работата, защото „работата на съда не може да спре“.

„В електроните медии се появиха всякакви неща (че изборът му за председател на ВАС е бил предизвестен, бел. ред.), но аз съм номинация на съдиите от ВАС, не съм предложен от г-н Георги Колев. Нали разбирате, че това са 59 съдии, които са ме подкрепили при проведената процедура на пленума“, посочи той.

Гостът посочи, че досегашното ръководство на съда е направило немалко, но има проблеми в работата, свързани с авторитарния стил на управление на Колев. В своята работа той ще се опита да промени имиджа на ВАС и да го направи по-открит.

Чолаков призна, че във ВАС има роднински назначения, но уточни, че кандидатите са минали през разписаната в закона процедура за кандидатстване и назначаване. При нас те са не повече от 3–4, добави той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • тъпанар
    Отговор
    1 13:33  27.10.17
    Тия ги обяснявай на някой друг :D малките ти лукави свински очички, нали знаеш какво означават?

Напиши коментар:


Публикувай