1 689 3

Внасяме в пъти повече риба, отколкото консумираме

Количествата се преработват и се доставят за други членки на ЕС или се изнасят за трети страни

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Европейският съюз е най-големият вносител на морска храна в света на фона на значително намаляващите рибните ресурси на планетата. От друга страна в България се внасят няколко пъти по-големи количества риба, отколкото се консумират, тъй като се преработват и се доставят за други страни-членки или се изнасят за трети страни. Това каза Йордан Господинов, изпълнителен директор на Националната асоциация на рибопроизводителите „БГ ФИШ“ по време на бизнеса на кръгла маса, организирана от природозащитната организация WWF.

Цитиран от "Агрозона", Господинов посочва, че у нас са изградени множество модерни предприятия и желанието на инвеститорите е да бъде засилена борбата със сивия сектор, който осъществява нелегална конкуренция.

Данните за значително нарастване на вноса на риба се потвърждават от статистиките на Националния статистически институт и Българската агенция за безопасност на храните.

Всяка пратка на риба трябва да бъде придружена от ветеринарен сертификат, както и от сертификат за улов, за какъвто следи Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, обръща внимание д-р Любомир Любомиров, главен експерт в Дирекция „Граничен контрол“, на Българска агенция за безопасност на храните.

Димитър Вълков, директор на Дирекция „Управление на рибарството и опазване на рибните ресурси” в БАБХ, допълва, че на базата на сертификата се прави проверка дали съответната държава има право да внася в ЕС или е в черния списък, дали рибата не е от забранен вид или от забранен район за внос, обръща се внимание и на кораба, който е извършил улова. В момента ЕС разработва единна информационна платформа за риболовните сертификати, която ще позволи много по-добър контрол.

Контролът освен по документи е и физически – на пратките, който у нас е доста по-чест, спрямо в други държави от ЕС, става ясно от думите на Кая Гарабедян, директор Дирекция „Тарифна политика“ в Агенция „Митници“.

Все още българските институции не могат да осъществяват контрол върху търговията в интернет, е станало ясно на събитието. Д-р Деян Даскалов, главен експерт в Дирекция „Контрол по храните“ в БАБХ заяви, че такива правомощия се очаква агенцията да получи с новия закон за контрол на храните. Тази тема напоследък става все по-важна и за Европейската комисия, тъй като освен риба в интернет вече се продават и мнобройни хранителни доставки с неясен произход и вече има пострадали потребители, добави той.

Освен в онлайн търговията, би трябвало да се подобри възможността за проследяемост на продуктите в специализираните магазини и щандове, в които се предлагат неопаковани продукти, коментират участниците във форума. И в момента европейският регламент изисква всяка риба на щанда да бъде придружена от табела, на която ясно се посочва видът, включително и латинското наименование, районът и методът на улов. Такава табела обаче липсва почти навсякъде, а контролните органи все още не санкционират обектите, стига те да разполагат с тази информация в придружаващата документация.

Ситуацията обаче трябва да се промени, за да могат клиентите да правят информиран избор по отношение на устойчивостта на продуктите, които купуват, а също така и за да се избегнат нелоялни практики от страна на търговците. Подобен проблем съществува и в ресторантите, в чието меню е записано само търговско наименование на рибата. Например като „бяла риба“ се продават няколко различни вида с различна цена и различно състояние на запасите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • МодиПилдър
  Отговор
  1 00:04  30.10.17
  Нещо ми се размаза предупреждението. Значи АЗ си купувам хранителна добавка, която съдържа ОМЕГА-3-6-9 масло от риба и съм трафикант, така ли??? Не бе, в БГ хранителните добавки за спортисти са с МИНИМУМ 300% надценка и ми излиза ПО-ЕВТИНО да си ги купувам ОНЛАЙН през чужди сайтове!!! Това слага ли ме в определението за контрабандист и нелоялен търговец - продукта е с произход и съдържание на риба! Отделно - липиден блокер - ХИТОЗАН, който се прави също от морски обитатели, а в БГ се продава 500% надценка - как да не си го поръчам онлайн от чужд сайт??! Въобще кой поръчва тея статии? Ако трябва ще отида до Румъния да наема квартира и да си поръчам там добавките И ПАК ЩЕ СЪМ СПЕСТИЛ ПАРИ, КОГАТО СРАВНЯ ЦЕНИТЕ С НАШЕНСКИТЕ СМУКАЧИ!!!

  Коментиран от #3

 • Хомофоб
  Отговор
  2 00:42  30.10.17
  За съжаление това е типичният бизнес в България. Хората искат бързи пари и не им се работи. Малцина български бизнеси печелят от оборот. Както се потвърждава отново "Проблема не е, че не можем да изхраним бедните, а че не можем да изхраним богатите".
 • Ни са привземай бйе
  Отговор
  3 07:33  30.10.17

  До коментар #1 от "МодиПилдър":

  Успокой са

Напиши коментар:


Публикувай