Last news in Fakti

27 Октомври, 2017 14:53 1 655 1

Учени: Председателството ни на ЕС става виц

  • иновации-
  • ес-
  • председателство-
  • виц

Става въпрос за едни 5 млн. лева, отпуснати от бюджета

На прага на председателството на България на Съвета на Европейския съюз, група чиновници от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) са на път да го превърнат във виц.

Министър Лиляна Павлова обяви иновациите като един от приоритетите на европредседателството. На този фон, отношението на ИАНМСП и нейния изпълнителен директор Мариета Захариева към иновативните разработки на българските фирми е направо скандално. Това заявиха на пресконференция в София бизнесмени и учени, участвали с проекти и като експерти-оценители в Осмата сесия на Националния иновационен фонд (НИФ), управляван от ИАНМСП.

Пресконференцията беше организирана от фирмите, подали проектни предложения по настоящата сесия на фонда и външни оценители, които повече от половин година чакаха да им бъдат подписани договорите, въпреки че са свършили работата си още през април.

Юрий Ценков, който е собственик на една от фирмите, припомни хронологията на скандала, който се заформи между подопечната на министерството на икономиката ИАНМСП, и фирмите и оценителите на Осмата сесия на НИФ.

През есента на 2016г. стартира осмата поред сесия на Националния иновационен фонд. В 12 годишното му съществуване никога не е имало такова забавяне и такива неадекватни аргументи от страна на ИАНМСП и нейния изпълнителен директор защо това се случва, заяви Юрий Ценков. Целият процес е приключил отдавна, оценките са поставени от външни оценители, но класиране все още няма.

Имало е години, когато всичко е приключвало за около 3 месеца, а сега се бави повече от година! Ние, фирмите-участнички, многократно се опитвахме да получим информация какво се случва, но без резултат.

Става въпрос за едни 5 млн. лева, отпуснати от бюджета за иновации, които или са похарчени от ИАНМСП и сега се чудят как да протакат, или на някого от Агенцията не му харесва оценяването на проектите и печели време, за да търси начини да пренареди класирането, преди то да бъде обявено, категоричен беше Ценков.

Написахме отворено писмо до премиера, министъра на икономиката, министъра по европредседателството, вицепремиера с ресор икономика, президента, а външните оценители и до омбудсмана Мая Манолова. Отговори получихме само от администрацията на президента и от Мая Манолова, които се ангажираха с нашия проблем и са изпратили запитване до Министерство на икономиката, поясни представителят на фирмите-участнички.

Бяхме готови с нашите оцени още през април, но нямахме подписани договори. Изпълнителният директор не ги подписваше, без да даде аргументи защо. Едва след медийните публикации в последния месец и отвореното ни писмо до институциите, бяхме поканени от изпълнителния директор на ИАНМСП Мариета Захариева, която подписа договорите ни, половин година, след като де факто бяхме си свършили цялата работа. Все още обаче, парите не са ни изплатени, каза представителят на оценителите доц. Тихомир Тянков от Института по механика към БАН.

От медийни публикации, позовани на съобщения от Агенцията, става ясно, че процедурата на практика продължава, въпреки че преди месец Захариева обяви, че са извършени нарушения и поиска тя да бъде спряна. Прокрадват се и информации, че според Агенцията някои проекти са получили повече точки от заслуженото. Затова се обсъждали възможностите за преразглеждане на тези с най-висока оценка. Това е недопустимо и е нарушение, което говори за желание за намеса в работата на независимите оценители и ни светва червена лампа, че шефката на агенцията или някой друг не е доволен от класирането и затова бави обявяването му, заявиха притесненията си фирмите и учените.

Фирмите, които участват в сесиите на НИФ, са малки и средни, те инвестират време и средства не само в нови технологии и продукти, но и в изработването на проекти за финансиране от фонда или от други източници. Разбираемо е, че някои губят търпение и желание да продължат да участват в сесиите на НИФ, тъй като за тях постоянните разходи за проектната документация не са никак малки. Това заяви Стефан Кереков, също собственик на фирма, кандидатствала с иновационен проект. За 12 години имам финансирани 5 проекта през НИФ, никога досега не се е случвало такова нещо – цяла година да нямаме информация какво се случва и защо, добави той.

Не става дума само са тези 5 милиона, които вероятни няма да стигнат до фирмите, поясни Румен Атанасов, председател на Българска асоциация по електротехника и електроника. Според него, тези проекти, когато бъдат внедрени в производство, генерират десетки, може би стотици милиони приходи за българската икономика. Почти без изключение, всички фирми, произвеждащи високо иновационни продукти работят за износ, имат партньори по целия свят.

Ползата от внедрените проекти, финансирани досега от НИФ, е огромна, потвърди Венцислав Славков, зам. председател на Асоциацията на бизнес клъстерите. Според него необходимостта НИФ да продължи да съществува и да значително дофинансиран, е безспорна. Това доказано е най-удобния досега начин малки и средни фирми с иновационен потенциал да получават достъп до финансиране и да се появят на международния пазар.

Участниците в пресконференцията очертаха и стъпките, които оттук-нататък трябва да бъдат предприети, за да завърши успешно осмата и да стартира деветата сесия на фонда, която също ще се провали, ако не бъде финализирана настоящата.

1. Да се свика Управителен съвет на НИФ, на който да се утвърди състава на контролното (одитно) звено, което вече е избрано от комисия и предложено с доклад още август месец. Да му се даде срок да провери на извадков принцип всички етапи на процедурата до момента, както е записано в правилата. На този УС може и да се представи класирането на проектите, което също е готово отдавна. Да се насрочи дата за следващото заседание на УС, на което да се разгледа доклада на контролното звено и евентуално, - ако всичко е наред, - да се утвърди представеното класиране.

2. След като контролното звено е готово с проверката, да се проведе ново заседание на УС, на което да се приеме доклада на звеното, да се утвърди класирането на проектите и да се взиме решение, за кои от проектите ще стигне финансирането. Да се възложи на Изпълнителния директор на Агенцията да сключи договор със съответните бенефициенти!

3. Изпълнителният директор да даде срок на избраните бенефициенти да предоставят необходимите документи и след това да сключи договор с тях.

По този начин 8 -ма сесия минава в изпълнение и може да стартира кандидатсване по 9-та сесия!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Гошо

    2 0 Отговор
    Много пъти съм го казвал: Нема такава държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове