1 091 5

„Българско военно чудо“ събра десетки преподаватели във Военния клуб

На премиерата бяха излъчени два от общо десетте късометражни филма – „Превземането на Одрин“ и „Защитата на Българското небе“

Светослава Ингилизова

Историческите постижения на армията ни в периода на Следосвобожденска България събраха десетки учители и директори от столични училища и професори от висши учебни заведения във Военния клуб на премиерата на документалната поредица „Българско военно чудо“.

Поредицата е част от съвместния образователен проект на сдружение „Българска история“ и застрахователно акционерно дружество „Армеец“, който представя историята по модерен и интересен начин за учениците. На премиерата бяха представени два от късометражните филми – „Превземането на Одрин“ и „Защитата на Българското небе“, а създателите разказаха повече за проекта.

„Цялостната дейност на сдружение „Българска история“ винаги е била свързана с популяризирането на родната ни история. Това е и фокусът на настоящия проект, който представя 10 битки с ключово значение за страната ни“, обясни Марио Мишев от сдружение „Българска история“.

„Интересът към историята се заражда първо в училище. Аз, например, никога няма да забравя учителя си по история, който запали мен и Марио по предмета. Затова амбицията ни е „Българско военно чудо“ да продължи развитието си не само в интернет или по телевизията, но и в класните стаи“, допълни още Иван Кънев от сдружението.

„Българско военно чудо“ е кауза, която ЗАД „Армеец“ приветства с отворени обятия и с голям ентусиазъм. Нашата компания от години подкрепя много образователни и патриотични инициативи, но тази е по-различна, защото имаме възможност пряко да помогнем на учителите и директорите, за да направят часовете си по история още по-интересни. Ще продължим да работим по проекта, за да може да достигнем до по-широк кръг от хора. Видеата ще се предоставят безвъзмездно за образователни цели“, заяви Константин Велев – изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“.

Проектът срещна подкрепата и на Столичната община и Синдиката на българските учители (СБУ). Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателя на СБУ Янка Такева изпратиха поздравителни адреси и приветстваха инициативата. На събитието присъстваха още представители на образователното министерство и на Регионалното управление на образованието в София.

„Българско военно чудо“, представя Сливнишката епопея, Лозенградската операция, Родопската Шипка, Превземането на Одрин, битката за Кресненския пролом, боевете при Добрич и Тутракан, Дойранската епопея, защитата на българското небе, Дравската операция.

Всяка седмица „Българска история“ ще публикува по два филма на уебсайта и в социалните си мрежи.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:34  28.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Офицер от запаса
  Отговор
  2 12:00  28.10.17
  А защо на снимката няма истински войскари? Какви са тези баби?

  Коментиран от #3

 • Пейо
  Отговор
  3 08:05  29.10.17

  До коментар #2 от "Офицер от запаса":

  Защото истинските войскари напуснаха, останаха само измекярите и симулантите на военна служба, които се интересуват само от заплатите и нищо друго.
 • незнайко
  Отговор
  4 16:33  29.10.17
  Вече се почна !!! Какво е била БЪЛГАРИЯ. Била е с малко турско население тогава и българи милеещи за родината си. Сега ДПС са във властта. На снимката 2/3 не знаят какво е това казарма ! Ние сме без "пастир" вече 27 години.
 • Нед
  Отговор
  5 13:50  30.10.17
  В статията пише, че са присъствали "десетки учители и директори". Ако беше прочетено, такива въпроси нямаше да се задават. Аз съм с две ръце ЗА вкарването на такива проекти в училищата. Важното е да се заякне бъдещото поколение. Сегашното да си ги гледа ако ще в интернета и без това показва колко може да бъде нехайно. Но за учениците е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! Стига с пренаписани глупости от учебниците. Ей таквиа морални и ценни уроци трябва да присъстват в учебните кабинети!!

Напиши коментар:


Публикувай