2 209 10

Българските мъже живеят най-нездравословно в ЕС

Около 60% от сънародниците ни са с наднормено тегло

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Българските мъже живеят сравнително най-нездравословно в Европейския съюз, отчитат данните от анализ на Евростат, споделен от БНР.

Мъжете у нас са със сравнително най-висок процент наднормено тегло, пушат и пият над средните показатели в ЕС и консумират сравнително малко здравословни храни, показват данните.

Около 60% са с наднормено тегло и индекс на телесната маса над 25, което е предпоследна фаза преди затлъстяването. Освен това едва 15 на сто от мъжете у нас отделят поне 2 часа седмично за спорт или друга физическа активност.

Близо 1/3 от българските мъже пият поне веднъж седмично алкохол, а около 40% пушат редовно цигари всеки ден. Сравнително малък процент (около 30 на сто) консумират редовно всеки ден от 1 до 4 пъти здравословни храни като плодове и зеленчуци.

Според данни на НСИ българите живеят средно 74 години за мъжете и 78 години за жените, което е сравнително най-ниската средна продължителност на живота в Европейския съюз.

Според анализа на Евростат най-много алкохол (веднъж седмично) пият мъжете във Великобритания, като на Острова делът им е над 50%. Водещи по този показател са още ирландците, датчаните и мъжете в Люксембург - около 48% консумират повече от веднъж седмично алкохол.

По отношение на тютюнопушенето най-активни пушачи са мъжете в Гърция, Кипър и Латвия - близо половината от представителите на силния пол там пушат всекидневно. На този фон мъжете с най-висок дял наднормено тегло (над 65%) се откриват в Малта, Гърция, Хърватия и Великобритания.

Най-здравословно живеят представителите на мъжкия пол в Дания, Финландия и Швеция - близо половината от мъжете там спортуват активно, както и 70 процента от тях консумират до 4 порции дневно здравословна храна.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • китайче
  Отговор
  1 15:39  28.10.17
  Дреме ми на к..а ! Ям ,пия , пуша и е.а ! Като направят нашите заплати като на англичаните и скандинавците и аз ще ям здравословен ЧЕРЕН ХАЙВЕР и ще пия водка БЕЛУГА !
 • ТОДОР СТОЯНОВ
  Отговор
  2 15:43  28.10.17
  НАЙ-ОБИЧАМ БОБА, ЛЕБА И ДА Е.@ ;-)))
 • някойситам
  Отговор
  3 16:08  28.10.17
  Статията е неграмотна поради една очевидна причина: В България като цяло, генотип и съответно фенотип на средностатистически българин е такъв, заради природата и въздуха. Плюйте колкото си искате въздуха в България, но ще кажа само, че тук въздух е пъти по чист от много други държави, казвам го, като гражданин на държава от централна азия. Заради идеални природни условия, и горе - долу все още истинска храна ( а не химии като на запада) мъжете са над средни габарити, в сравнение с много други этноси и националности. Това говори само ДОБРЕ за населението, а проблем с затълстяването е по-скоро на запад, заради долна храна.
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  4 16:13  28.10.17
  А чуждите женски някои виждал ли е кви варели са?

 • 5 16:15  28.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кака Гинка
  Отговор
  6 19:30  28.10.17
  Тук изобщо е нездравословно да се живее и бързо се умира - за това всеки,който може се изнася.Държава на доизживяване, то това е и целта на новите ни "приятели"! Трябва им единствено територията и ще я имат,а простия народ си заслужава съдбата...

  Коментиран от #8

 • gost
  Отговор
  7 21:39  28.10.17
  Няма хубава храна вече ни за жени, ни за мъже
 • ВМОРО
  Отговор
  8 21:45  28.10.17

  До коментар #6 от "Кака Гинка":

  Стига с тая куца мантра - територията, та територията. Какво толкова има на тая територия? Колко е голяма? Има-няма 100 000 кв. километра. Толкова ни оставиха "Великите" сили(да им се изходя на величието) барабар с любимата ви Русия. Комунистите съсипаха България и Българщината!
 • Иван Господинов
  Отговор
  9 00:55  30.10.17
  Да бе цял живот ще си броя калориите, ще гладувам, ще седя да пия чайове като бито куче, вместо да си пия ракията с мезе или винце с плато сиренца. И кво като живея 10-15 години повече като изкуфял веган. Да ми бършат насрания задник децата. Предпочитам да се веселя докато млад и здрав и един ден ако ще да ми ми гръмне сърцето. Имам си силни приятели все ще ми занесат ковчега до гробищата. Проверил съм ги по залите имам поне 6 приятели които вдигат над 120 от лежанка. Все ще могат да ми пренесат 140 килограмовият труп. Другите ще вдигат вой до небесата с моторите. Даже ще им оставя и пари да си направят един здрав купон в моя памет. Не ми се умира като провиснала дядка заобиколена с погнусени роднини чакащи завещание.
 • бакшиш
  Отговор
  10 12:04  30.10.17
  що бе...консумирам си редовно зеленчуци - домати с краставици или зелце с моркови за салатка на ракийката.

Напиши коментар:


Публикувай