3 062 6

Пръскат въздушно дивите животни за бяс

Това е втората ваксинация за 2017 година

Константин Карагьозов

Българската агенция по безопасност на храните започва кампания за ваксиниране на дивите животни за бяс. Това е втората ваксинация за 2017 година по въздух срещу бяс при дивите хищници.

Ваксинирането ще се осъществи чрез специални ваксиналните примамки. Те представляват кубче с размери 2х3х2 сантиметра и са със специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите примамка се отбелязва с помощта на GPS-система.

Ваксиналните примамки ще бъдат разпръснати на територията на областите: София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград, като няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

За въздушната ваксинация десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха. Действията ще започнат от летище Балчик, област Добрич и ще продължат от летище Ерден, област Монтана и Лесново, София област.

Разпръскването на ваксините ще се извърши през следващите 20 дни, в зависимост от атмосферните условия.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.
Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от БАБХ.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 18:54  28.10.17
  Де късмет да изям някое купче ще видите по чл.126 ал.9-6 кво ше ви се случи
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 19:05  28.10.17
  Не пръскат, а разхвърлят. Примамките миришат на мърша. Котките няма как да ги вържа.
 • юрист
  Отговор
  3 20:09  28.10.17
  До 1- Руски язовец- пръскат специално заради теб против бяс:D Аз съм си кротка животинка , ама ти ползваш ника “БЕСЕН язовец“ :D:D:D

  Коментиран от #4

 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 20:49  28.10.17

  До коментар #3 от "юрист":

  Колко си наблюдателна и паметлива браво
 • желание
  Отговор
  5 15:33  29.10.17
  Да пръснат малко и върху политиците ни, особено гербаджиите, че са побеснели за пари, кражби и обществени поръчки. От гербаджийски кражби се вдигнаха цените на всичко. Забелязахте ли вдигането на цените, защото Борисов не ги е забелязал и си мълчи по въпроса.
 • Паргов
  Отговор
  6 07:36  30.10.17
  Добре де ако некое животно изяде 10 кубчета

Напиши коментар:


Публикувай